Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUZBIJANJE NEPRIJAVLJENOG RADA

Dolazi li kraj radu na crno? Detalji zakon koje je Ministarstvo rada uputilo u savjetovanje

Rijeka: Građevinski radnici na gradilištu Interspara
Foto: Goran Kovacic/Pixsell/Ilustracija
1/3
20.08.2022.
u 11:27

Općenito se vjeruje da je neprijavljeni rad najzastupljeniji u građevini, poljoprivredi, uslugama, obrtu.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputilo je u savjetovanje Prijedlog zakona o suzbijanju neprijavljenog rada. Definiranje neprijavljenoga rada kroz ovaj Zakon obuhvaća uži i širi smisao, odnosno nepostojanje prijave na obvezna osiguranja, ali i situacije kada radnik ima formalno zasnovan radni odnos, ali se dio rada koji obavlja ne evidentira i ne plaća.

- Neprijavljeni rad radnika pojava je prisutna u različitim djelatnostima i u različitim pojavnim oblicima, od potpuno neevidentiranog rada, koji uključuje i pojavu tzv. lažne samozaposlenosti, do, također, više varijanti djelomično neprijavljenoga rada. Kolokvijalno poznat kao tzv. rad na crno, neprijavljeni rad negativno utječe na razvoj ukupnog gospodarstva budući uskraćuje državu za pripadajuća javna davanja, a radnika za odgovarajući dohodak, pravo na mirovinski staž i osiguranje drugih radničkih prava. Neprijavljeni rad nerijetko podrazumijeva i nezadovoljavajuće uvjete rada, uključujući izloženost rizicima zbog neodgovarajuće zaštite na radu, nedostatnu socijalnu zaštitu te ograničene mogućnosti za razvojem i napredovanjem takvih radnika - ističe se u Prijedlogu. 

Također, kao problem je istaknuto i što primanje plaće "na ruke" otvara mogućnost istodobnog korištenja raznih naknada, poput naknade iz sustava socijalne sigurnosti, naknada za nezaposlene i sličnih. - Time se zadire ne više samo u prekršajnu odgovornost već u prijevarno stjecanje (imovinske) koristi bez osnove, a nanosi se šteta državnom proračunu, ali oštećuje i osobe kojima su spomenute naknade stvarno potrebne - navodi se.

Donošenje posebnog zakona radi suzbijanja neprijavljenoga rada jedna je od mjera iz Nacionalnog programa za suzbijanje neprijavljenog rada u Republici Hrvatskoj 2021.-2024. i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog programa. 

- Uz obveznu uspostavu prijave, propisuje se i obveza poslodavca za svakog neprijavljenoga radnika platiti 2.650 eura, odnosno u slučaju ponovnog utvrđivanja neprijavljenoga rada iznos se povećava na 6.640 eura, čime ovaj zakon postiže učinak odvraćanja od počinjenja prekršaja - stoji u Prijedlogu. Zakonom se, također, predviđa javna objava dva popisa poslodavaca - popisa na koji bi se javno objavili poslodavci kod kojih je obavljen inspekcijski nadzor, ali nisu utvrđena kršenja prava iz radnih odnosa, i popisa onih kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad.

Rad na crno kontrolira stotinjak inspektora rada i stotinjak poreznih inspektora. Uz postojeće novčane kazne, ministarstvo rada želi obvezati poslodavca kod kojega se zatekne radnik na crno da mu retroaktivno uplate doprinose i plaće posljednjih tri do šest mjeseci, odnosno do prestanka osiguranja ako je ono trajalo kraće. Posebna pažnja posvetila bi se djelatnostima s primjenom proširenih kolektivnih ugovora, trenutačno su to građevina i turizam, gdje je ugovorena minimalna plaća viša od zakonskog minimuma. U tom slučaju, sve bi tvrtke iz tih branši morale isplatiti višu plaću.

Ne postoje precizne analize o razmjerima rada na crno u Hrvatskoj, a procjene se kreću od desetak do 16 posto udjela u ukupnoj zaposlenosti. Ako je to točno, to bi značilo da na crno radi najmanje 150 tisuća osoba. Općenito se vjeruje da je neprijavljeni rad najzastupljeniji u građevini, poljoprivredi, uslugama, obrtu. Puno je i prikrivenog zapošljavanja koje istiskuje klasični radni odnos.

Komentara 16

RA
razvaljujem
12:22 20.08.2022.

Ako netko zeli nesto da uradi onda to sigurno i moze. Evo kako je Kanada iskorijenila rad na crno. Jednostavno, uveli su zakon da onaj tko primi nekoga da kod njega radi na crno (pa makar to bilo i njegovo dijete) ide u zatvor na 35 godina, pa tko voli nek izvoli. Recimo u Nijagara Folsu sa kanadske strane nitko ne radi na crno, a sa americke strane je hrpenda onih koji traze posao, ali nitko ne prelazi u kanadu iako to mogu kad god zele, ali u kanadi je za njih preskupo, a ne mogu dobit posla jer nemaju kanadske papire.

PL
plajo
12:49 20.08.2022.

Država sama potiče rad na crno, jer propisi ne valjaju, sve to se vrlo jednostavno da riješit, samo omogućite svima onima koji imaju bilo kakve primitke do 3500kn da mogu raditi bez penalizacije, to ionako već postoji za neke kategorije,, npr , vojnik ili policajac koji je u mirovini može raditi do 4 sata tjedno bez penalizacije, znači dobije svoju mirovinu od cca 4000kn i još cijeli iznos plaće , a poslodavac plati doprinose državi i to je to. Čista je diskriminacija što onom jadniku koji prima nekih 1000kn socijale hoćete to uzeti ako se zaposli i zaradi nekakav minimalac . ( i ta socijala kao i ta mirovina vojnika ide isto iz proračuna, ako vojniku nije problem dati 4000kn iz proračuna zašto je problem ovih 1000kn socijale???) Kao propast će država zbog toga, moš misliti, to bi se trebalo smatrati nekom vrstom subvencije a dio bi se državi ionako vratio kroz doprinose . Omogućite sirotinji koja ima volje raditi da zaradi koju kunu , šta ste se njih uhvatili, pustite onog tko hoće raditi neka radi, mijenjajte propise ali ne da kažnjavate . Zašto zakon ne vrijedi za sve isto?

FZ
Fanto.zg
12:51 20.08.2022.

Ma osnovni problem je što konkretno radnici u građevini nemaju puno plaćeno radno vrijeme . Zna se da građevinci rade otprilike 220 sati mjesečno a i više i plaćeni su samo za 168 sati ostatak ili na ruke ili krozz neke druge isplatne mogućnosti ( topli obrok , terenski dodatak , ili naknada za prijevoz ) i tih 168 uglavnom je minimalac i kad taj radnik ode u mirovinu nakon 30- 35 godina ima 1900 kuna mirovine a sve da bi poslodavci ostvarili veču dobit. Prijava je mala a država na to žmiri. Kad bude kao u Njemačkoj ili Austriji ja a vjerujemo i mnogi drugi čemu se vratiti odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije