Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Milijan Brkić ulazi u stožer Kolinde Grabar-Kitarović

Iz oba stožera doznajemo da će se kandidati odazvati pozivima na televizijske debate, ali nisu željeli precizirati koliko će takvih debata biti
26. prosinca 2019. u 19:44 270 komentara 23165 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U stožerima Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića danas su dogovarali strategiju za završnicu predizborne kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, koji će se održati 5. siječnja. Aktualna predsjednica, kako doznajemo od izvora u njezinu stožeru, odlučila je promijeniti dosadašnju taktiku i do kraja kampanje neće imati predizborne skupove, ali će i dalje odlaziti među ljude. Stožeru se priključuje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji će biti zadužen za koordinaciju na terenu za Hrvatsku, BiH te dijasporu. Njezin protukandidat nastavlja istu kampanju koja mu je donijela pobjedu u prvom krugu. Milanović će sutra biti u Osijeku, a do kraja tjedna obići će još nekoliko gradova. U nedjelju će održati predizborni skup u Zagrebu.

Pogledajte kako izgleda čaroban zagrebački Advent iz dječje perspektive VIDEO Dječja patrola na Adventu: Pogledajte što je snimila GO PRO kamera na glavi šestogodišnjaka

Iz oba stožera doznajemo da će se kandidati odazvati pozivima na televizijske debate, ali nisu željeli precizirati koliko će takvih debata biti. U stožeru Grabar-Kitarović kazali su nam kako će na nekoliko ključnih debata, koje su im strateški važne, predsjednica sigurno ići, dok u Milanovićevu stožeru navode da će na vrijeme odgovoriti na pozive na debate. Ključno pitanje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović je kako zaustaviti i preokrenuti negativan trend i kako pridobiti birače koji su u prvom krugu glas dali Miroslavu Škori.

Nije omalovažavala i vrijeđala

– Polazimo od činjenice da je većina birača koja je izišla na izbore u prvom krugu svoj glas dala kandidatima desnog političkog spektra. Riječ je kandidatima koji dijele zajedničke vrijednosti, kao što su ideja snažne i sigurne Hrvatske, kao i tradicionalnih vrijednosti. Nećemo podcjenjivati birače. Milanovićeva kampanja svodi se na vrijeđanje, laganje i omalovažavanje svih ostalih – objašnjava član stožera Grabar-Kitarović, sugerirajući da će Škorini birači svojevrsnim automatizmom prijeći u njezin tabor.

Iako većina analitičara naglašava da su predsjednički izbori personalizirani izbori na kojima građani biraju osobe, a ne stranke ili ideologije, u stožeru Grabar-Kitarović ustrajavaju na tome da je riječ o izborima na kojima se odlučuje o smjeru kojim će Hrvatska krenuti.

– Riječ je o izboru između Hrvatske u kojoj će biti mjesta za sve i Hrvatske koja će biti podijeljena, čemu smo svjedočili u premijerskom mandatu Zorana Milanovića, kojem su poslije toga građani dvaput na izborima upalili crveno svjetlo. Naš je plan da idemo s porukom da je ovo Hrvatska za sve, da nema alternative i da moramo nastaviti istim smjerom. To je poruka koju moramo približiti biračima i objasniti im da ne smijemo dopustiti povratak u vrijeme podjela koje smo iskusili u Milanovićevo vrijeme – kaže naš sugovornik.

Velimir Bujanec Velimir Bujanec 'Više mi vrijedi pet palačinki koje mi je ispekla Kim Ann, nego pet večera s Kolindom'

Kolinda se u nastavku kampanje neće suzdržavati u napadima, pa ni kada je riječ o optužbama za seksizam, ako joj Milanović za to da povoda. Boje li se u njezinu stožeru da bi u napadima na Milanovića mogli pretjerati i time odvratiti jedan dio birača?

– Nije nam cilj da dijelimo ljude. Naša se kandidatkinja i u prvom krugu znala osvrtati na Milanovićeve primjedbe, ali ga nije omalovažavala i vrijeđala. Milanović je imao priliku za promjene u zemlji, i to kada je obnašao premijersku funkciju. To je najvažnija funkcija u državi jer ima sve ovlasti – kaže naš izvor.

U Kolindinu stožeru žele ostaviti dojam kao da se ne opterećuju previše zadnjom anketom Nove TV, prema kojoj je Milanović s 48,4 posto povećao prednost u odnosu na svoju protukandidatkinju, koja osvaja 41,1 posto. Jedina anketa koja je relevantna bit će u nedjelju 5. siječnja. “Očekujemo da će birači još jednom poručiti da ne žele povratak na politiku koja je unazadila zemlju i da će dati glas Hrvatskoj koja zna”, uvjereni su u Kolindinu stožeru, koji je prihvatio strategiju za drugi krug kampanje. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje će isticati vrijednosti jake i stabilne Hrvatske, tradicijske vrijednosti kojima je u središtu jaka obitelj. Stožeru se priključuje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji će biti zadužen za koordinaciju na terenu za Hrvatsku, BiH te dijasporu.

Kolinda Grabar-Kitarović i suprug Jakov na Dolcu ODASLALA PORUKU MILANOVIĆU Kolinda i Jakov prošetali Dolcem, predsjednica potvrdila da će biti sučeljavanja

Milanović u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi sa psihološkom prednošću pobjednika prvog kruga. Kako doznajemo u njegovu stožeru, Milanović će u drugom krugu nastaviti s pobjedničkom kampanjom kojom će, sigurni su, uspješno zaključiti i drugi krug. Milanovićev pobjednički govor u izbornoj noći zapravo je bio prvi govor na početku kampanje za drugi krug. Bio je to inkluzivan govor, u kojem je naglašavao da je riječ o političkoj utakmici, a ne ratu.

Stranačka mobilizacija ključna

Politički analitičar Ivica Relković smatra da Milanović u nastavku kampanje mora nastaviti istim smjerom jer je uspio pronaći poruku prihvatljivu za njegove birače, a nije antagonizirajuća za birače druge strane. Milanović tu utrku, kako kaže, može izgubiti samo vlastitim gafom, jer ne zna kako bi ga Grabar-Kitarović mogla zaustaviti.

– Nije moguće zbrajati glasove na desnici jer se desnica nije podijelila oko dva prihvatljiva kandidata, s obzirom na to da je Škoro sebe proglasio projektom koji ide na parlamentarne izbore i kojem je ključni cilj premijer Plenković – upozorava Relković, koji stoga ne vidi mogućnost da Škorini glasači privremeno “prijeđu” na stranu Kolinde Grabar-Kitarović, a tvrdi i da ne postoji drugi rezervni birački bazen u koji bi mogla zahvatiti aktualna predsjednica. Kaže da ne zna jesu li u HDZ-u pronašli “pobjedničku formulu”, ali vjeruje da Kolindi Grabar-Kitarović za pobjedu više nije dovoljna samo formula, nego joj treba “alkemija”.

JOSIPOVIĆ ZA VEČERNJI TV 'Ako je Škoro televizor u boji, Milanović je svemirski brod za Grabar-Kitarović'

Analitičar i filozof Žarko Puhovski smatra pak kako je na ovim izborima puno više riječ o “stranačkim mobilizacijama”, nego o predsjedničkoj kampanji.

– Pokazalo se da nije važno što kandidati govore u kampanji, nego koliko su stranke stale iza svojih kandidata, odnosno hoće li manji broj SDP-ovaca sabotirati Milanovića nego što će HDZ-ovaca sabotirati Grabar-Kitarović – naglašava Puhovski. Sada će, po njegovu mišljenju, biti ključno hoće li biti jači strah od “komunjare” Milanovića ili, na drugoj strani, strah da korumpirani HDZ preuzme sve poluge vlasti.

– Međutim, Kolinda Grabar-Kitarović toliko je neuvjerljiva da je ne možete uzeti ni kao objekt straha. Ona više djeluje kao tragikomična nego kao zastrašujuća figura, a Milanović za neke može djelovati kao zastrašujuća figura. Kolindom Grabar-Kitarović nikoga ne možete plašiti, ali Milanovićem možete – smatra Puhovski, koji zato vjeruje da je aktualna predsjednica u blagoj prednosti.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Milijan Brkić
1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • iluustrator:

    i žarko je za zorana, aca i maja sigurno, nenad koji bi zavŕšavao započeto...i toliki drugi koji bi kao arijevci nekad činili sve protiv kockoglavih, kamenjara, thompsonovaca, kradezenjara, katolibana, popova kako ih od milja zovu, hercegovaca, bosanaca... ...mi ili oni ... prikaži još! za svakog normalnog hrvata je toliko opasna izjava, antihrvatska antiljudska anticivilizacijska

  • dosadno:

    Štogod se zamjeralo Kolindi, suludo je glas dati Staziću, Peđi, Marasu, Jovanoviću i ostatku te ekipe. Nije ovo glasanje za, nego protiv i zato je ovo jednostavan izbor.

  • oo8787:

    Svaki hrvatski domoljub treba na ovim izborima glasati protiv Milanovića.