Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovi bivšeg premijera

Milanović i Goran Granić zajedno na putu u Tiranu

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.09.2017.
u 06:12

Bivši premijer s ravnateljem Instituta “Hrvoje Požar” putovao je u Albaniju prošli četvrtak iz ljubljanske zračne luke, ne zna se kojim poslom.

Gdje je i što radi Zoran Milanović, bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a, pitanje je koje javnost zanima i godinu dana otkako se povukao iz političkog života. On o svojim poslovima, što je logično i razumljivo, nikada nije želio javno govoriti.

Početkom ožujka zamrznuo je svoj zastupnički mandat, prije toga osnovao je poduzeće EuroAlba Advisory koje se bavi konzaltingom i sve što je dosad o tome kazao bilo je da se bavi savjetovanjem, da misli kako mu iskustvo, znanje i kontakti mogu biti od pomoći te da od toga živi. I to navodno dobro, kako je otkrio TV voditelj Zoran Šprajc, tvrdeći da mu je Milanović povjerio da zarađuje bolje nego u politici i da ga zasad novi posao i više nego zadovoljava.

Apolitična institucija

I stranački kolege s kojima je Milanović ostao u kontaktu i s kojima se povremeno viđa imaju vrlo šture informacije o njegovim poslovima. Neki kažu da o toj temi bivši šef zapravo jako malo govori, a oni nešto upućeniji kažu kako čuju da mu posao dobro ide i da znaju da svako malo zbog posla nekamo putuje. Prošli četvrtak viđen je u zračnoj luci u Ljubljani u društvu ravnatelja Energetskog instituta “Hrvoje Požar” Gorana Granića s kojim je, kažu naši izvori, putovao u Tiranu. No kojim točno poslom, ne zna se.

Ravnatelj Instituta Goran Granić na naše izravno pitanje je li Institut angažirao bivšeg hrvatskog premijera kao svog konzultanta, kaže da to putovanje nije vezano uz poslovanje Instituta. – Mi radimo 70 posto poslova izvan Hrvatske. Apolitična smo institucija koja štiti interese svojih klijenata – sve je što je o tome želio kazati Granić.

U glavni grad Albanije Milanović je putovao i početkom listopada prošle godine, i to, kako je tada otkrio Večernji list, u pratnji bivšeg SDP-ova potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića. Prema našim informacijama, Zoran Milanović i Branko Grčić tada su se sastali i s albanskim premijerom i čelnikom Socijalističke partije Albanije Edijem Ramom, kao i s još nekim albanskim političarima. A sve kako bi vidjeli jesu li vlasti u Albaniji zainteresirane za savjete koje bi im mogao dati s obzirom na iskustvo koje ima kao bivši premijer jedne od država članica EU.

Ni mjesec dana kasnije bivši je premijer Milanović viđen u Prištini, i to u društvu bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića i kosovskog premijera Agima Çekua. No nije se samo Albanija našla na Milanovićevu itineraru kao konzultanta.

Dobre veze

U medijima i kuloarima spominjalo se i Milanovićevo putovanje u Južnoafričku Republiku u svibnju ove godine gdje se navodno zaputio na poziv poslovnih partnera iz Hrvatske i Njemačke koji posluju u toj zemlji i gdje je obišao Pretoriju, Durban i još neke gradove. A spominjalo se i da će u istom aranžmanu otputovati i u Nigeriju. Njegovi bliski suradnici nerijetko su isticali da bivši premijer ima jako dobre veze i kontakte i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Jednako kao i Milanovićevi novi poslovi, mnoge članove SDP-a, ali i javnost, zanima i planira li se bivši premijer vratiti u politički život. Nije tajna da mnogi u SDP-u priželjkuju njegov povratak i da ga zovu i nagovaraju da se ponovno angažira u stranci. Dobar dio vodstva SDP-a volio bi ga vidjeti na listi za EU parlament, a mnogi i javno govore da bi bio SDP-ov najbolji kandidat za predsjednika države. Zapravo, prema pričama nekolicine članova vodstva SDP-a, Milanoviću bi upravo ulazak u EU parlament mogao biti odskočna daska i test za predsjedničke izbore.

On sam kaže da zasad nema političke ambicije, no njegovi bliski kolege kažu da naglasak treba staviti na to “zasad”.  

   

Komentara 104

JU
juraG
06:37 14.09.2017.

Naš Borat dila dokumente o pristupnim pregovorima sa EU , koje je pokupio u Vladi i pobire lovicu!! Goga valjda traži bogatog Albanskog ženika, za neku svoju curicu sa puno kilometara, jer valjda Židovi neće više da to žene....

IK
Iz_kamena
06:26 14.09.2017.

Socijaldemokrat pa preko VEZA i poznanstava? I to raširene RODIJAČKE veze u Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji!

DU
Deleted user
06:24 14.09.2017.

Goran Granić je nevjerojatno sposoban kadar - tijekom Vlade pok. Račana i Budiše, "držao" je čak 14 funkcija u Vladi, tzv. potpredsjednik za sve i sva, od odnosa s Vatikanom naniže. I još je svakog jutra odlazio na sastanke u Institut Hrvoje Požar - jer njega jedino strugalicom se može iz te fotelje maknuti. Proslavio se izjavom o graničnom sporu sa SLO da što se svađamo oko "dvije lignje"... Ukratko, to je dvojac iz snova jer Milanović je Milanović, ali Granić je čudo od čovjeka, intelektualca, stručnjaka, štono u Zagorju vele "Katica za sve". Doista je Tirana dobila ono najbolje iz Hrvatske, nek samo ´driješe kesu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije