Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duga tradicija

Lički krumpir, kupus i luk s 900 metara nadmorske visine

Foto: Promo
26.09.2019.
u 13:00

Dok je u Europi proizvodnja krumpira u padu, Ličani se ne brinu.

Tvrtka Vrankić j.d.o.o. osnovana je prije pet godina, a danas uspješno proizvodi lički krumpir, kupus i luk. Poslovanje su olakšali bespovratnim sredstvima koja su dobili kroz mjeru 3 Programa ruralnog razvoja. Riječ je o potpori koja se odnosi na troškove ulaska u sustav kvalitete, troškove stručne kontrole i certifikacije. Odobren im je bespovratni iznos potpore u visini od 84.500 kuna, tako idućih godina imaju plaćen nadzor količina i proizvodnje ličkog krumpira. U proizvodnji koriste suvremenu mehanizaciju, opremu i tehnologiju te surađuju s brojnim tvrtkama za plasiranje krumpira na tržište.

– U planu je svakako širenje proizvodnje. Hektar-dva svake godine. Polako, ali sigurno – poručuju vrijedni Ličani. Poljoprivrednom proizvodnjom bave se na 900 metara nadmorske visine na području općine Saborsko, u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera. Njihov lički krumpir svoje je mjesto pronašao upravo na meniju Nacionalnog parka Plitvička jezera, ali i jednog trgovačkog centra.

Dok je u Europi proizvodnja krumpira u padu, Ličani se ne brinu. – Dobro je rodilo kod nas premda su uvjeti proizvodnje na našem području prilično zahtjevni. Na šest hektara uzgajamo lički krumpir, na jednom hektaru kupus i na jednom hektaru luk. Kad govorimo o urodima, ove smo godine imali 87 tona krumpira, kupusa je bilo 60-ak tona, a luka 13. Radimo i samo radimo, ne brinemo se ni o proizvodnji ni o tržištu. Treba biti uporan i brinuti se jedino o kvaliteti. Kvalitetna roba uvijek nađe kupca – ističe Marinko Vrankić.

Lički krumpir zaštićen je na europskoj razini od 2015. godine. Specifičnog je okusa, brašnast je, odnosno prhak, upravo radi većeg postotka suhe tvari koji je zbog specifične klime u Lici još izraženiji. Njegova proizvodnja ima dugu tradiciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije