Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Izlagači pokazuju najbolje iz svog kraja: Evo što se sve nudi

Najbolje idu specijaliteti kak’ su jeli naši stari, ali hit su i jam, rajčica s okusom breskve i “barbi” lubenice
18. rujna 2019. u 07:20 2 komentara 1377 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/32

Drniški pršut, maslinovo ulje, štrukli, sirevi, čvarci, med, torbe..., ali i likeri od vina, rajčica s okusom breskve, sapuni s morskim spužvama... Više od 260 izlagača iz cijele zemlje, među kojima i brojni OPG-ovci, okupilo se jučer na glavnom zagrebačkom trgu kako bi na 22. manifestaciji “Kupujmo hrvatsko” pokazali ono najbolje od svoga kraja.

OPG Josipe Jandrlić VRATIO STAN MORH-u Promijenili su hrpu poslova i prekvalifikacija da bi sreću na kraju našli - na selu

Voli ih i Gaultier

Slatke je delicije iz Jastrebarskog, primjerice, na Jelačić-plac donio Mislav Golojuh.

– U obiteljskoj firmi sve radimo ručno, kak’ su jeli naši stari – kaže Mislav dok Zagrepčani strpljivo čekaju u redu da probaju njegovu gibanicu od kokosa i čokolade, štrukle od jabuka, bučnicu, čvarkuše... Izgleda da su tradicionalni recepti i dalje najbolji, zaključuje Mislav jer je orehnjača planula u trenu.

Nešto dalje smjestila se Martina Šulog, no njezina ponuda i nije baš tradicionalna.

– A kaj vam je to indijska banana? – začuđeno su ispitivali prolaznici. Riječ je o nutritivno najbogatijem voću, objašnjava Martina iz Donje Bistre, koja se zajedno s mužem destljećima bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Na njezinu su štandu i mini, odnosno “barbi” lubenice, kako ih je nazvala, a one su, objašnjava, zapravo krastavci. Nudi i marilo rajčicu s okusom breskve, a apsolutni je hit, govori Martina, jam, odnosno sluzava vrsta krumpira s jako malo škroba koja se priprema na isti način kao i obična varijanta. Gužva se stvarala i na štandu tvrtke Hrvatski kišobran iz Zaprešića čiji su proizvodi osvojili svijet.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Surađujemo s brojnim svjetskim dizajnerima, među kojima je i Jean-Paul Gaultier, a svaki od kišobrana kroji se ručno – kaže vlasnik Marino Rogić, koji ih sa suprugom Natašom proizvodi od 2010. godine.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

S obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Stubičkim Toplicama Ana Bengez i Ivana Vidiček donijele su “fest stisnute čvarke”, a riječ je, smiju se, o onima bez duše, odnosno s manje masti. Nude i “težu” verziju, ali i domaću mast. Da nitko ne ostane žedan, pak, pobrinuo se Stjepan Pentavec, koji je iz Zeline donio svoje rakije. Uz klasike, vilijamovku, šljivu, medicu i smokvu, tu je i liker od terana s gorkim bademom, onaj od bijele čokolade s kokosom, ali i voćne rakije Grejpuša i Jagodička.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ništa bez zlatoveza

Iz Brodarice pokraj Šibenika stigla je Anita Škugor, a sa sobom je ponijela spužve za tuširanje, sapune, suvenire i kozmetičke proizvode od morskih spužvi. S drugog kraja Hrvatske, iz Valpova, došao je, pak, Zdenko Salijević, koji se bavi zlatovezom. Čokanjčići, nakit, torbe, slike... samo su dio njegove ponude.

Što se sve prodaje na manifestaciji koju organizira Hrvatska gospodarska komora stignete provjeriti danas do 19 sati. Uz brojne delicije i rukotvorine, posjetitelje očekuje i zabavni program, a u 13 će sati zasvirati Adam Končić.

OPG Noršić Agro-Noršić Dao je otkaz da bi se posvetio poljoprivredi, danas njegova eko proizvodnja buja
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Avatar indigo25
    indigo25:

    Buvljak na glavnom gradskom trgu. Normalna pojava za gradove na balkanu.