Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kreću javni radovi, sezoncima će se priznati radni staž

HZZ ne može biti mjesto kamo nezaposleni dolaze samo po zeleni pečat. Pušu novi vjetrovi, sad moramo svi puhati u istom smjeru, kazao je ministar rada M. Mrsić
04. travnja 2012. u 11:20 9 komentara 76 prikaza
\'13.01.2012., Zagreb, Radnicka cesta  - Konferencija za novinare ministra rada Miranda Mrsica u Hrvatskom zavodu za zaposljavanje. Photo: Igor Kralj/PIXSELL\'
Foto: Igor Kralj/Pixsell

 Hrvatska dnevno gubi stotinjak radnih mjesta, a ono što najviše brine jest da se smanjuje broj zaposlenih u proizvodnom sektoru. Ublažiti taj negativan trend država će pokušati mjerama aktivne politike zapošljavanja koje je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prezentirao danas tijekom posjeta Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

– Vlada je smanjila proračun, ali je stavka za mjere aktivne politike povećana za 30 posto. Želimo da se ta sredstva iskoriste maksimalno jer su namijenjena osobama koje su dugotrajno nezaposlene. To, istina, nije mjera koja smanjuje broj nezaposlenih jer jedina je prava otvaranje radnih mjesta, ali je mjera koja može pomoći – kazao je ministar.

Kako je objasnio, uz javne radove jedna od novih mjera koje će uskoro biti usvojene u Saboru jest da će sve poslodavce koje zaposle osobe koje nikad nisu bile zaposlene ili su dvije godine na burzi, osloboditi od dva posto bruto doprinosa, omogućit će se rad bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno omogućiti se stjecanje godine dana radnog iskustva. Država je, dodao je, svjesna i problema sezonskog zapošljavanja, pa i u poljoprivredi, te ide prijedlog zakona prema kojemu će sezonci imati pravo na radni staž i upisati ga u mirovinski sustav. Također, obrtnik će moći na dvije godine zaposliti naučnika, dio će mu sufinancirati ministarstvo, a doprinose na plaću refundirati sa Zavoda za zapošljavanje.

– Radimo određene promjene i u mirovinskom sustavu te u Zavodu za zapošljavanje koji moraju postati servisi građana. Nezaposleni ne mogu dolaziti na burzu isključivo po zeleni pečat, već po ono što im treba, a to je posao. Pušu novi vjetrovi, sad moramo svi puhati u istom smjeru – zaključio je ministar dodajući da Hrvatska mora imati dva milijuna zaposlenih, no da je za to ovoj Vladi potrebno barem deset godina.

Danas je, nažalost, odnos radnika i umirovljenika 1,19:1, ali unatoč tome, najavio je ministar, mirovine će biti uredno isplaćivane. Nakon sadašnjeg, novo korigiranje iznosa mirovina sukladno povećanju troškova života, očekuje se u rujnu. Ministar Mrsić nije želio komentirati zna li tko će na mjestu ministra prometa zamijeniti njegova stranačkog kolegu Zlatka Komadinu.

Počela isplata mirovina, iznosi \"sjedaj

Počela isplata mirovina, iznosi \"sjedaju\" do Uskrsa

Hrvatski umirovljenici svoje će mirovine dobiti do Uskrsa, najavio je danas u Osijeku ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Danas su, naime, počele isplate putem pošte, dok će najkasnije do petak početi isplate i u bankama.

Umirovljenike očekuje nešto veća mirovina zbog usklađivanja iznosa s troškovima života.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • tomvuk:

    Koji troskovi ulaze u index troskova zivota? Da li je to cijena kruha, mlijeka, benzina, struje, ZET-ove karte, odjeca i obuca...jer bilo sto je ta mala povisica ne pokriva vece troskove zivota. Sretam sam da nisam umirovljenik u RH.

  • bstrabi2:

    Dali su jedan posto na mirovine,a uzeli dvadset posto poreza.Tko tu koga zavarava,Penzioneri su su sami krivi.Jer su se prodali za jednu mandarinu.Ja ču nekako proživjet,ali oni koji su glasali za kukurikaće.Neka terpe....

  • doktorica:

    jad i bijeda...