Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolski monarhi u Hrvatskoj

Kralj Filip VI. i predsjednik Milanović razgovarali o krizi na području istočne Europe

Zagreb: Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia susreli su se s predsjednikom Milanovićem i suprugom Sanjom
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
17.11.2022.
u 07:11

Izjava na Pantovčaku nakon sastanaka nije bilo s obzirom na to da sukladno zakonu kralj i kraljica Španjolske ne daju intervjue i izjave novinarim, no kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država koje su i prijateljske i savezničke zemlje, a Kralj Filip i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dvije zemlje.

Prvi službeni posjet španjolskih monarha u Hrvatskoj, kralja Filipa VI. i kraljice Letizije, započeo je u srijedu na zagrebačkom Pantovčaku gdje ih je uz najviše državne i vojne počasti dočekao domaćin, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović. Dvodnevni službeni posjet događa se u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Španjolske i trebao bi potvrditi dobre odnose i dati poticaj za njihov daljnji razvoj.

Nakon dočeka na crvenom tepihu i svečane ceremonije intoniranja himne te službenog fotografiranja, održan je i sastanak predsjednika Mianovića i prve dame Sanje Musić Milanović s kraljem Filipom i kraljicom Leticijom u kabinetu predsjednika, a nakon čega se odvio i i bilateralni sastanak predsjednika Milanovića i kralja Filipa s izaslanstvima RH i Kraljevine Španjolske.

 

Izjava na Pantovčaku nakon sastanaka nije bilo s obzirom na to da sukladno zakonu kralj i kraljica Španjolske ne daju intervjue i izjave novinarim, no kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država koje su i prijateljske i savezničke zemlje, a Kralj Filip i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dvije zemlje. Očekivano razgovor nije mogao proći i bez aktualnih europskih i globalnih tema, uključujući i sigurnosnu krizu na području istočne Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Paralelno s bilateralnim razgovorom, prva dama održala je radni sastanak sa španjolskom kraljicom na temu inovativnih pristupa prevenciji debljine u djece. Nakon zajedničkih sastanaka domaćini i njihovi gosti položili su vijenac kod Spomenika domovini, a u čast kralju i kraljici predsjednik Milanović i prva dama Sanja Musić Milanović su upriličili i svečanu večeru u Uredu predsjednika Republike.

Danas, drugog dana posjeta, kralj Filip i kraljica Leticija sudjelovati će s domaćinima na Hrvatsko-španjolskom IFMIF-DONES forumu u Hrvatskom državnom arhivu, gdje će se okupljenima obratiti i predsjednik Milanović i kralj Filip. Riječ je o znanstvenom kongresu na kojemu će se potpisati i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske vezan uz projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja.

Španjolski kralj Filip VI. u četvrtak će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem, a u okviru damskog programa Musić Milanović i kraljica Letizia posjetit će polikliniku Suvag.

VIDEO: Sastanak Milanovića i španjolskog kralja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije