Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT

Koprivnica: Gutači vatre, dvorske lude i jacuzzi

Koprivnica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/7
13.12.2023.
u 10:37

Posjetitelji mogu osjetiti dašak minulog vremena u kojem su sajmovi izgledali kao prije nekoliko stoljeća. Pije se tu i pivo od koprive, kuhana rakija krampampula, srednjovjekovno vino hipokras, jede gulaši od vepra, pa i raščehnuta gujda, odnosno trgana svinjetina.

Gutači vatre, dvorske lude, mušketiri, haramije, lakrdijaši, zabavljači, pa i kupači na ništici u srednjovjekovnom jacuzziju. Tu u Koprivnici, na Brozovićevu trgu, najstarijem u gradu, potpuno drukčiji advent od svega ostalog što se može vidjeti u regiji. Impresivno. Ostane gost, u vunenoj kapi, pernatoj jakni, bijelim tenisicama i s mobitelom u džepu, zatečen na srednjovjekovnom adventu, gdje su baš svi sudionici maskirani u odjeću iz tog doba, a čini se kao da ste doputovali vremeplovom ili ste na setu filma o Robinu Hoodu.

Iz Venezuele u Podravinu

– Caracas je moj rodni grad. Nastupao sam na festivalima i u São Paulu, Rio de Janeiru, Panama Cityju, Bogoti... Znaju me ljudi i iz Supertalenta, a u Hrvatsku sam se doselio zbog ljubavi, zbog svoje Nives – kaže venezuelski cirkuski umjetnik Emilio Alcantara (39), ovdje u ulozi dvorske lude, koji je poznat po cirkuskoj disciplini Rola Bola.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Kraj dvorske lude je i Mladen Balaško (47) u ulozi gradskog suca Borgimagistera.

– Kao da ste u vremenskom stroju, zar ne? Ovako se božićevalo nekad, prije mnogo stoljeća. Napravili smo autentični prikaz, išli do najmanjih detalja. Kod nas na adventu nema električnih lampica, nema okićenih borova, a nema ni orašara, ali ima – oraha! – kaže koprivnički gradski "sodec".

– Borovi su novotarija iz 18. stoljeća, zato ih na našem sajmu nema – dodaje koprivnička milostiva Sonja Nježić (42).

Gutači vatre iz ispuhuju vatru, kovači kuju, košaraši rade košare, pekari peku kruh na vanjskim pećima, a guščarica u malim drvenim kolicima za sobom vuče gusku.

Nešto dalje Janet Rozman (73) iz Bleda, koji ima Gutenbergov tiskarski stroj, prodaje knjige koje je na njemu odštampao i uvezao rukom. Na glavi kapa s perjem, a u ruci pero kojim piše.

– U mladosti sam radio djecu, a sad štampam knjige i izrađujem kožne torbe kao što se radilo prije stotina godina. Sve što je na štandu, možete kupiti, jedino mene i moju suprugu Mariju ne – smije se Rozman, poznat u Sloveniji i kao Mojster Janez, srednjovjekovni tiskar.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Prvi čovjek turizma ovoga kraja, Renato Labazan, također maskiran, objašnjava:

– Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici jedinstven je u ovom dijelu Europe, a ni na cijelom Starom kontinentu ovakvih sajmova nema mnogo. Bili smo dovoljno hrabri, odlučni, pomalo i ludi, da napravimo ovakav advent. Ionako je cilj osmisliti totalno drukčiju priču jer u turizmu jedino originalnost dolazi do izražaja, pogotovo u našem podravskom kraju, koji nije toliko turistički razvijen. Naravno, nadovezan je advent na Renesansni festival, koji je i najvažnija povijesna manifestacija u Hrvatskoj – kaže Labazan.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Dašak minulog vremena

Posjetitelji mogu osjetiti dašak minulog vremena u kojem su sajmovi izgledali upravo ovako. Pije se tu i pivo od koprive, kuhana rakija krampampula, srednjovjekovno vino hipokras, jede gulaši od vepra, pa i raščehnuta gujda, odnosno trgana svinjetina. Sve autentično kao prije nekoliko stoljeća.

– Mnogo toga nije kao što ste se naviknuli na božićnim sajmovima, nema ni Djeda Mraza. Ali ima svega onoga što vas vraća poput vremeplova u davna, mistična vremena... – govore domaći.

Isplati se doći u Podravinu vidjeti ovaj povijesni adventski spektakl.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
Linomedo
01:09 21.12.2023.

U tom gradu nema ništa drugo osim dvorskih luda? Kako već sami sebi niste dosadili. Ugledajte se na kulturni Varaždin.

PN
pošteni_načelnik
20:57 28.12.2023.

cirkusanti i lude...pravih Podrafcof slabo...a i domaćih Božićnih običaja i svečara (Betlemara) z zvezdom repačom (Danicom) nigde neje. Ljevoruki kauboj sjedi na tronu - misli da je narodu s njim sve po bontonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije