Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT

FOTO Osijek: Zimska čarolija podno baroknih tornjeva

Advent u Osijeku
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
1/23
11.12.2023.
u 10:52

Dvostruki dobitnik titule najljepšeg adventa u Hrvatskoj, Advent u Osijeku, pretvorio je ponovno grad u zimsku čaroliju, posebno osvjetljavajući kulturno-povijesne dragulje i lokacije.

Opasana tisućama blještavih lampica i zanimljivih svjetlosnih instalacija, zasjala je osječka stara gradska jezgra – Tvrđa. Barokni biser glavna je kulisa Adventa u Osijeku. Iz drvenih kućica na Trgu Jurja Križanića, podno baroknih tornjeva crkve sv. Mihovila, mirisi slanih i slatkih delicija golicaju nosnice i razgaljuju nepce, ali i dušu. Kroz čarobnu "šumu" jelki i najveći panoramski kotač koji se izdiže nad Trgom Svetog Trojstva, put nas vodi u Franjevačku ulicu, gdje se na glazbenoj pozornici ovoga adventa izmjenjuju prepoznatljiva i omiljena glazbena lica, ali i mami nas još jedan niz drvenih kućica s hranom i pićem.

Advent u Osijeku
1/23

Sarma po bakinom receptu

Dvostruki dobitnik titule najljepšeg adventa u Hrvatskoj, Advent u Osijeku, pretvorio je ponovno grad u zimsku čaroliju, posebno osvjetljavajući kulturno-povijesne dragulje i lokacije.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

U središtu grada, konkatedrala Sv. Petra i Pavla s prekrasnim adventskim vijencem, borom i jaslicama ponovno je idealno ishodište za najljepšu adventsku šetnju. Od konkatedrale, šetnja se pruža Europskom avenijom, nadaleko poznatoj po secesijskom nizu i historicističkim palačama, ali i najljepšim osječkim parkovima. Jedna je to od neizostavnih lokacija ne samo u vrijeme Adventa, već i tijekom bilo kojeg posjeta Osijeku.

Stižemo tako do čarobne Tvrđe, a ako smo usput ogladnjeli, na pravoj smo lokaciji. Praseći burger hit je adventske ponude, a skriva se u njemu rolani odojak. Iako nas fritule podsjećaju na Dalmaciju, preuzele su i Slavoniju. Ugostitelji se šale kako njima šire dalmatinski duh slavonskom ravnicom.

ADVENTSKA PONUDA Na pozornici je bogat zabavni program, na štandovima gastronomska ponuda.Fritule koje podsjećaju na Dalmaciju čak su izgurale palačinke
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

– Bome, fritule su izgurale i palačinke. Nekako su prihvaćene kao zimska, božićna hrana pa su se ukorijenile i u Slavoniji. Vole ih ljudi, posebice djeca, s čokoladom, Oreo keksima, mrvicama, što šarenije, to bolje – priča nam Jasna dok u vrelom ulju spretno prevrće zlatne "loptice".

Sarmice bake Mande spravljene su, pak, po receptu kuharove bake.

– Ona ga je naučila kuhati sarmu, po njezinu je receptu spravlja i danas pa je po njoj i zovemo – otkriva nam Heda.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Posebna poslastica za najmlađe bit će otvaranje Središnjeg ureda Djeda Mraza u Osijeku, gdje će ih od 15. do 24. prosinca svakodnevno posjećivati omiljeni djedica. Mališani mogu uživati i u zabavnom lunaparku u Parku kralja Držislava, a na tramvajskom stajalištu u neposrednoj blizini, između spomenutog parka i Tvrđe, čeka ih popularni božićni tramvaj. Iako tramvajski promet u Osijeku posljednjih mjeseci ne vozi zbog rekonstrukcije pruge, jedan se tramvaj i ove godine pretvorio u bajku – ukrašen s više od 30.000 lampica i izvana i iznutra, pretvoren je u pozornicu za najljepše božićne priče, a najmlađe Osječane čekaju i pokloni.

Prošetamo li još malo dalje, stići ćemo pred vrata Gradskog klizališta Sokol i doživjeti ledenu bajku.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Koncert za koncertom

Na glazbenoj su se pozornici prva dva adventska vikenda izmjenjivali Marko Tolja, Vanna, Klapa Intrade i Vatra, a atmosferu će u idućim danima ugrijati i Songkillers, Mia Dimšić, Gelato Sisters i mnogi drugi. U Novu godinu građane će uvesti Parni Valjak, koncertom na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Prvi će u 2024., pak, uploviti najmlađi Osječani, uz Miju Dimšić.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

- Advent u Osijeku visoko je podignuo ljestvicu i već je drugu godinu za redom proglašen najljepšim u Hrvatskoj. Iz godine u godinu donosi nešto novo i drugačije i pretvara se u pravi turistički brand našega grada o čemu svjedoče i odlični turistički rezultati. Naime, 2023. godina nova je rekordna godina osječkoga turizma. Prošle godine ostvarili smo 16% više noćenja u odnosu na 2022. godinu. Dobrim turističkim brojkama svakako doprinose i kvalitetno organizirane zabavne, kulturne i sportske manifestacije tijekom čitave godine. A jedna od njih je zasigurno Advent u Osijeku - izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije