Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konačno smanjuju mogućnost muljanja u javnoj nabavi: Izbacuju papirnate račune!

Uvođenjem jedinstvene europske norme za elektroničke račune godišnje će se uštedjeti između 6 i 13% ukupnog iznosa javne nabave
19. travnja 2018. u 14:07 3 komentara 3030 prikaza
E-računi
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva u javnu je raspravu poslalo nacrt zakona koji bi iz postupaka javne nabave trebao sasvim izbaciti papirnate račune, a mogućnost ljudske pogreške i “muljanja” u poslovanju s državom svesti na minimum.

Vrijednost javnih nabava u Hrvatskoj iznosi više od 44 milijarde kuna PROMO Vrijednost javnih nabava u Hrvatskoj iznosi više od 44 milijarde kuna

Primjena od 1. prosinca

Riječ je o Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, po kojemu će sva javna tijela od 1. prosinca ove godine u postupcima javne nabave morati zaprimati e-račune, dok je dobavljačima dan rok prilagodbe do 1. srpnja 2019., od kada bi javna nabava uz papirnate račune definitivno trebala otići u povijest.

Hrvatska će tim zakonom primijeniti uredbu EU iz 2014. koja je predvidjela obvezu uvođenja e-računa u postupke javne nabave u svim državama članicama od studenoga ove godine.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

E-računi
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Kroz manje troškove pripreme, ispisa i kuvertiranja računa, eliminaciju troška poštarine, bržu isporuku i obradu računa, na kraju i samo plaćanje, ostvarit će se impresivne uštede kako na europskoj tako i na razini Hrvatske.

Europska komisija izračunala je da se ušteda od uvođenja elektroničkog računa kreće oko 7 eura po računu, od čega 80 posto uštede ostvaruje kupac, a 20 posto prodavatelj.

U Bruxellesu računaju da će godišnje uštede zbog uvođenja elektroničkog računa u javnu nabavu biti oko 65,4 milijarde eura, a punim prelaskom na elektroničko fakturiranje uštede za gospodarstvo EU popele bi se na čak 423 milijarde eura.

Ministarstvo gospodarstva pak u tekstu puštenom u javnu raspravu govori kako će 100-postotno zaprimanje i izdavanje e-računa u postupcima javne nabave Hrvatskoj godišnje donijeti godišnje uštede od oko 2,5 milijardi kuna, što je između 6 i 13 posto ukupnog iznosa javne nabave.

Ministar Štromar predstavio je novu Strategiju Nepravomoćno Sud kaznio Štromara i Varaždinsku županiju zbog prijevoza

I za bagatelne nabave

Europska uredba i novi zakon sudionicima javne nabave propisuju jedinstvenu europsku normu za elektroničko poslovanje umjesto više normi koje nisu interoperabilne. Tako će se olakšati i prekogranična nabava.

U Hrvatskoj će to značiti povezivanje dobavljača ili informacijskih posrednika na jedan sustav uz standardizirani protokol.

Za to će se izraditi središnja platforma za komunikaciju i interkonekciju, a elektroničku razmjenu računa za javne naručitelje obavljat će Fina.

U Ministarstvu računaju da će time osigurati i jednostavniji porezni nadzor svih javnih nabava budući da će revizija svakog postupka biti moguća u realnom vremenu, što predstavlja dragocjen alat za transparentnost sustava.

Iako europska uredba od članica to ne zahtijeva, Ministarstvo gospodarstva u nacrtu je predvidjelo da se obveza e-računa uvede i za bagatelne nabave vrijednosti manje od 200.000 kada je riječ o nabavi robe, odnosno 500.000 kuna za nabavu radova, za koje nije potrebno raspisivati javne natječaje. Objašnjavaju kako bi izuzimanje bagatelnih nabava izvan sustava ostavilo većinu procesa s obzirom na to da se putem takvih nabava u Hrvatskoj godišnje “okrene 10 milijardi kuna”.

10.800 NOVIH MOBITELA Đuro Lubura: Vladina nabava mobitela nije sporna, povoljna je ZET Za 45 milijuna kuna Nabavljaju ZET-u 30 novih autobusa na leasing Gordan Maras 'HDZ-OV SPECIJALITET' SDP-u sumnjiva nabavka automobila za ratne vojne invalide

Kako će se odvijati poslovanje s državom uz e-račun

1. Sva javna tijela elektroničke račune morat će zaprimati od 1. prosinca ove godine, dok je dobavljačima ostavljen rok za prilagodbu do 1. srpnja 2019.

2. Više normi za elektroničko poslovanje zamijenit će jedinstvena europska norma čime će se osigurati interoperabilnost i olakšati prekogranična nabava

3. Za javne naručitelje poslove informacijskog posrednika vodit će Fina koja će obavljati svu elektroničku razmjenu računa

4. Iako EU to ne traži, obveza korištenja e-računa primijenit će se i za bagatelne nabave vrijednosti niže od 200, odnosno 500 tisuća kuna

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • rightside:

    i ko valjda slucajno slika vezana za grad pulu,,)))) jako dobro,,bas pogodak))))) a kako ce onda sad dalje radit miletic..))))

  • dopizdilomi:

    Hahahahahaha. A što s aneksima? Pa nepredviđena ili zaboravljena "sredstva"? Hahahahaha

  • rightside:

    aneksi ce se ko i dosad odradivat u jednom beach baru..)))