Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projektili sa svih strana

Kim je svojim raketama potrošio i strpljenje Pekinga

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
16.09.2017.
u 08:17

Testiranja Sjeverne Koreje podigla su uzbunu u Japanu i susjednim državama, ali i UN-u.

Dva tjedna nakon što je detonirala hidrogensku bombu, Sjeverna Koreja jučer je, ispalivši ponovno dalekometnu raketu preko Japana, izazvala zgražanje međunarodne zajednice.

Raketa je ispaljena s područja Sunaa, predgrađa Pyongyanga u kojemu se nalazi i zračna luka sjevernokorejskog glavnoga grada. Projektil je postigao visinu od 770 kilometara, preletjela je japanski otok Hokkaido te pala u more. Pri tome je preletjela 3700 kilometara, što znači kako je ovaj put projektil ispaljen više i dalje nego prije nekoliko tjedana kada je Pyongyang prvi put ove godine “prebacio” Japan projektilom.

Vatreni odgovor

Doduše, ovaj put reakcija Južne Koreje nije bila samo verbalna osuda već je južnokorejska vojska samo nekoliko minuta kasnije ispalila dvije rakete koje su pale u more nedaleko od granice dviju Koreja. Naglašavajući novi pristup sjevernokorejskom problemu, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u izvanrednom je obraćanju naciji ustvrdio kako odustaje u ovom trenutku od dijaloga s Pyongyangom, kao i da je Južna Koreja spremna na vojnu akciju ako to bude trebalo. – Dialog s Pyongyangom je sada, u ovakvim uvjetima nemoguć. I da, Južna Koreja ima moć da uništi Sjevernu Koreju bez ikakve mogućnosti oporavka režima – ustvrdio je Moon.

Procjenjuje se kako će ova sjevernokorejska provokacija, koja je na neki način očekivana jer je Sjeverna Koreja prošlog vikenda slavila svoju 69. obljetnicu, dovesti do dodatnih sankcija međunarodne zajednice. Prije dva dana stupile su na snagu sankcije donesene zbog prošlog nuklearnog testa kada je Pyongyang testirao svoju hidrogensku bombu, a usmjerene su na sjevernokorejski uvoz nafte, ali i na sjevernokorejski izvoz tekstilnih proizvoda.

Ovim se planira dodatno uskratiti Sjevernoj Koreji mogućnost funkcioniranja države, ali i uskratiti milijune dolara prihoda koje ostvaruju od izvoza šivanih proizvoda, mahom u Kinu. Žestoko je na posljednju sjevernokorejsku provokaciju i ispaljivanje rakete prosvjedovao i Japan, čiji je premijer Shinzo Abe ustvrdio kako Tokio ima mogućnosti obrane od eventualnog sjevernokorejskog raketnog napada. Iako Japan, po svome ustavu, ima samo obrambene oružane snage koje ne smiju djelovati izvan njegova teritorija, upravo Japan u vojnom smislu ima na raspolaganju jednu od najjačih i najbolje opremljenih oružanih snaga u toj regiji. Shinzo Abe je najavio kako će se Japan zalagati za uvođenje dodatnih sankcija Pyongyangu.

– Lansiranje rakete je potpuno neprihvatljivo i protiv snažne, zajedničke želje međunarodne zajednice za mirnim rješenjem problema – ustvrdio je Abe

Guam u dometu

Ipak, ključno je pitanje na koji će način reagirati SAD, ključni partner i svojevrsni zaštitnik Japana i Južne Koreje. Bijela kuća zatražila je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrio ovaj problem, ali i donijele nove, dodatne mjere protiv Pyongyanga, Inače, Sjeverna Koreja je poseban trn u oku američkoj administraciji, a provokacije su dodatno pojačane ulaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Uostalom, i jučerašnje lansiranje rakete s dosegom od 3700 kilometara posebno je usmjereno prema SAD. Naime, to je prvi put da je Sjeverna Koreja lansirala raketu tako daleko od svog teritorija. I prvi put da je ta raketa zahvatila radijus u kojemu lež I Guam, američki teritorij na kojemu se nalaze dvije velike vojne baze. Naime, upravo je ovaj otok, na kojemu je i zračna baza iz koje polijeću i teški bombarderi na misije nad korejskim poluotokom, cilj kojega je sjevernokorejska vojska najavila prije nekoliko tjedana. Guam leži na 3400 kilometara od Sjeverne Koreje, a Pyongyang je jučerašnjim lansiranjem pokazao da ga, bez ikakve sumnje, sada može dosegnuti.

Naravno, veliko je pitanje bi li se Kim Jong-un, ma koliko drzak ili čak i neuračunljiv bio, usudio ispaliti raketu prema ovome otočju. Jer u tome trenutku karte se mijenjaju, a interesi postaju potpuno drugačiji. SAD se ne bi ustručavao uporabiti svoje najmoćnije oružje u destrukciji Sjeverne Koreje, vjerojatno i pod cijenu uništenja Seula, koji leži na samo tridesetak kilometara od tisuća sjevernokorejskih topničkih oruđa. – Međunarodna zajednica mora se ujediniti i poslati jasnu poruku sjevernoj Koreji kako za nju nema budućnosti ako nastavi s ovakvim provokacijama i ovakvim ponašanjem – ustvrdio je jučer japanski premijer Shinzo Abe.

Donald Trump ide u Južnu Koreju, Kinu i Japan

Bijela kuća je objavila kako će američki predsjednik Donald Trump tijekom studenog otići na međunarodnu turneju na kojoj će posjetiti Južnu Koreju, Kinu i Japan. U ovome trenutku Trump je fokusiran na suradnju s Kinom kako bi se obuzdao sjevernokorejski nuklearni program, no pravih, istinskih rezultata još uvijek nije bilo. Upravo je Kina do prije nekog vremena bila svojevrsni zaštitnik Sjeverne Koreje na međunarodnoj sceni, no po svemu sudeći utjecaj Pekinga u Pyongyang također je počeo slabiti prije nekog vremena. Ipak, može to biti i samo igra, jer postoji mogućnost da Kina, ali i Rusija koja također graniči sa Sjevernom Korejom koriste Pyongyang kao svojevrsni lakmus-papir kojim se testira strpljenje, ali i odlučnost američke administracije. Pogotovo u jugoistočnoj Aziji.     

 
  

Komentara 38

Avatar zaštomitoćinišado
zaštomitoćinišado
08:48 16.09.2017.

Molim da se "novinari" VL ostave ponavljanja jedne te iste vijesti,ako nemaju što pametnije pisati ,onda na biro!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:00 16.09.2017.

Ono kaj nitko ne piše je činjenica kak je Bucko lutka na koncu Rusije i još više Kine kojima služi kak pijun vu velkoj "partiji šaha" !!!

Avatar anlaser
anlaser
08:44 16.09.2017.

Raketni štit ovakav pa onakav i u čemu je problem ? Zašto nito ne ruši te projektile ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije