Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još uvijek postoje šanse za misu u Bleiburgu

Mons. Petar Palić, glavni tajnik HBK i glavni pregovarač s Katoličkom crkvom u Austriji, o zabrani misnog slavlja koje je potreslo Crkvu.
12. ožujka 2019. u 18:14 33 komentara 2076 prikaza
Petar Palić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zabrana misnoga slavlja na Bleiburškom polju snažno je potresla Katoličku crkvu u Hrvatskoj koja još uvijek nastoji riješiti problem s Crkvom u Austriji pa smo tim povodom razgovarali s jednim od pregovarača s Austrijskom biskupskom konferencijom u Beču, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Petrom Palićem, hvarskim biskupom.

Bleiburg Katolička crkva u Koruškoj: 'Nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima s HBK-om'

Ima li nešto novoga po pitanju zabrane?

Nije se dogodilo ništa novoga. Mi smo u stalnom kontaktu s Austrijskom biskupskom konferencijom i vidjet ćemo što se može učiniti.

Znači li to da je HBK tražila od Austrijske biskupske konferencije da pomogne riješiti ovu situaciju?

Tako je. Jer to nije stav Austrijske biskupske konferencije, nego je to stav dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt, koji prema zakoniku kanonskog prava ima ovlast biskupu zabraniti slavljenje euharistije na području biskupije kojom upravlja.

Kolinda Grabar-Kitarović K. Grabar-Kitarović: 'Kao Hrvatica i vjernica žalim zbog zabrane mise zadušnice na bleiburškom polju'

Što to znači, da oni imaju dijecezanskog upravitelja, tj. administratora?

Dijecezanski upravitelj je onaj koji upravlja biskupijom kada biskupija nema biskupa. Druga situacija je što zbog svojevrsnih nereda, nažalost, ta biskupija trenutačno ima i apostolskog vizitatora kojega je imenovao papa Franjo. U svakom slučaju, trenutačno tom biskupijom upravlja svećenik koji je dijecezanski upravitelj koji je tu zabranu izrekao.

Tomislav Karamarko Reakcija Karamarko o Bleiburgu: Tko zabranjuje misu za nevino pogubljene?

Dakle, on nije biskup?

Nije biskup. On je svećenik, kanonik te biskupije.

Vi ste bili u tim pregovorima s Crkvom u Austriji. Kako su oni izgledali?

Sudjelovao sam na dva razgovora. Jedan je bio lani u veljači te ovaj koji je sada potaknut između Austrijske biskupske konferencije i Hrvatske biskupske konferencije.

Bleiburg Križni put Crkva hrvatskih mučenika u Udbini može biti alternativa komemoraciji u Bleiburgu

Što je smetalo biskupiju u Klagenfurtu?

Ono što je dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger naveo u svome pismu, a što je HBK odbacio u svome pismu, tj. da se radi o revizionizmu i politiziranju. Biskupi su izrazili „svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje“ jer „uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.“ Upravo je mons. Guggenberger ovim načinom i ovim postupkom sve prebacio u ruke politike.

Anrto Đapić Anto Đapić: 'Komemoracija za žrtve križnog puta treba biti u Zagrebu, a u Bleiburgu muzej najviše vrijednosti'

Može se reći da Crkva u Austriji generalno nije protiv zabrane mise u Bleiburgu?

To nije stav Austrijske biskupske konferencije.

Čuje se da bi se mogla ipak organizirati misa u Bleiburgu, ali ne da je predvodi netko od hrvatskih biskupa, nego neki drugi svećenik?

Ne bi bilo dobro sada ići u nekakve vlastite inicijative dok god se ne donese neka konačna odluka.

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković HDZ o Bleiburgu: 'Hasanbegović i slični daju verbalno streljivo rigidnim ljevičarima poput Beljaka'

Što će se događati s komemoracijom, hoće li se ona održati?

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, s njima treba vidjeti kakvu će oni imati komemoraciju. Međutim, mi smo svakako voljni učiniti sve što je u našoj moći da bude i molitveni dio u toj komemoraciji.

Valter Flego reakcija Flego: Odluka Katoličke Crkve u Koruškoj nije usmjerena protiv vjere i vjernika

Postoji li još uvijek šansa da se organizira euharistijsko slavlje u Bleiburgu?

Teško je to ovoga trenutka reći. Mi ćemo nastojati i činimo sve da do nekog molitvenog oblika tamo dođe.

Anto Đapić

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • midea:

  bavite se nebitnim stvarima za Hrvatski napaceni narod , baljezgate gluposti dok nas politika vodi u propast !

 • antonelić:

  najvažnije da je njonjo dao podršku izjavi hrv.bisk.konferencije ... to će puno pomoći našem narodu da se pozicionira među najprosperitetnije narode u europi , gdje nam je i mjesto ( iza bugarske ali još uvijek ispred albanije ) ... još ... prikaži još! kada bi nam njonjo podigao povratnu naknadu za pet ambalažu na 1 kunu po boci , možda bi i austrijski biskupi povukli nepravednu odluku ...

 • Avatar Zgubider.
  Zgubider.:

  Dajte se skinite više s tom misom, koga to još interesira?!