Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križni put

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini može biti alternativa komemoraciji u Bleiburgu

Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.03.2019.
u 07:02

Hrvatska biskupska konferencija vjerojatno se neće upuštati u daljnje zaoštravanje niti će inzistirati da joj se dopusti služenje mise u Bleiburgu

Komemoracija žrtvama Bleiburga i križnih putova i ove će se godine održati na Lojbaškom polju kod Bleiburga. Imat će vjerski karakter, a pokaže li se da je zbog odluke lokalnog biskupa-upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt misu nemoguće služiti ne samo hrvatskim biskupima, nego i nižim svećenicima, umjesto mise održat će se komemorativna molitva.

Taj je zaključak, kako neslužbeno doznajemo, u petak poslijepodne usuglasio Počasni bleiburški vod, koji tradicionalno organizira komemoraciju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Što se tiče Hrvatske biskupske konferencije, koja je priopćenjem izrazila ogorčenost zbog toga što je hrvatskim biskupima onemogućeno služenje mise za blajburške žrtve, u krugovima koji sudjeluju u organizaciji ove komemoracije jučer se moglo čuti da se HBK vjerojatno neće upuštati u daljnje zaoštravanje niti će inzistirati da im se odobri služenje mise u Bleiburgu.

Kako doznajemo, HBK je i prije naslućivao da bi odluka upravitelja klagenfurtske biskupije Engelberta Guggenbergera mogla biti negativna, zbog čega je pisao Austrijskoj biskupskoj konferenciji i molio da mu se i ove godine odobri služenje mise u Bleiburgu. Austrijski biskupi, međutim, na to pismo još nisu odgovorili, a budući da ih je Guggenberger preduhitrio priopćenjem u petak, nitko se više i ne nada da bi odluka na kraju mogla biti drukčija. Bez obzira na to što će se komemoracija i ove godine održati na istome mjestu, sve su glasnije priče da je Hrvatska u prilično nezgodnom položaju, s obzirom na to da vlasti i u Koruškoj i u Austriji jasno daju do znanja da im komemoracija nije po volji.

Zbog toga se već neko vrijeme spominju alternativne lokacije, poput Tezna ili Macelja u Sloveniji, no jasno je da će bilo koja od tih lokacija teško biti prihvaćena jer je Bleiburg ušao duboko u kolektivnu svijest naroda. Toga su svjesni i u HDZ-u, iako priželjkuju komemoracije u mirnijim okolnostima i na hrvatskom teritoriju. U tom se kontekstu kao logično i prikladno mjesto komemoriranja žrtava križnih putova spominje Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, no iz HDZ-a poručuju da o premještanju komemoracije u Udbinu može odlučiti jedino Počasni bleiburški vod, a odluku bi trebala “blagosloviti” i Crkva. Državna se politika, tvrde, u to ni na koji način ne namjerava miješati.

Komentara 181

LO
lojtra1
07:39 10.03.2019.

Izgleda da bi austrijancima na tom mjestu bolje pasao "mauzolej prvom europskom teroristu - Gavrilu Principu". Bilo bi im to nekako "politički korektnije".

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
08:30 10.03.2019.

Treba ga preselit u Kumrovec..

PA
Pakson
08:00 10.03.2019.

Vatikan dobio preporuke hrvatske politike da se zabrani misa na Bleiburgu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije