Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima s HBK-om'

Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga
11. ožujka 2019. u 17:58 155 komentara 4933 prikaza
Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, priopćila je u ponedjeljak nadležna dijeceza Gurk. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je pak danas radni sastanak s predsjednikom HBK nadbiskupom Želimirom Puljićem te generalnim tajnikom HBK biskupom Petrom Palićem na kojem je zaključeno da će se nastaviti dogovori o dostojanstvenoj komemoraciji tim žrtvama.

Johannes Huber Johannes Huber: 'Nesnošljivosti prema vjernicima kakva sada vlada nije bilo ni u vrijeme inkvizicije'

„Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu“, rekao je za Hinu glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller, koji je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila krajem prošlog tjedna. On je rekao kako je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku.

„Bilo je i različitih reakcija od one HBK-a. Ne bih ih htio vrednovati kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije“, rekao je Kapeller.

Na upit Hine je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju, Kapeller je zaključio kako se radi o privatnom posjedu.

„Radi se o privatnom posjedu, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu“, rekao je Kapeller.

Zlatko Hasanbegović i Andrej Plenković HDZ o Bleiburgu: 'Hasanbegović i slični daju verbalno streljivo rigidnim ljevičarima poput Beljaka'

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u skladu s najavom da će zbog novonastale situacije razgovarati s organizatorima komemoracije žrtvama bleiburške tragedije, održao je u ponedjeljak radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupom Želimirom Puljićem te generalnim tajnikom HBK biskupom Petrom Palićem na kojem je zaključeno da će se nastaviti dogovori o dostojanstvenoj komemoraciji tim žrtvama. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković iskazao je punu potporu pismu kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih. Na sastanku je zaključeno kako će se nastaviti s daljnjim dogovorima kako bi se dostojanstveno obilježilo sjećanje na žrtve bleiburške tragedije, navodi se u priopćenju iz Hrvatskoga sabora.

Austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga u sklopu komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi bivše Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odluka je obrazložena „političkom instrumentalizacijom“ skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

Pogledajte video iz Bleiburga:

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
 • Avatar Hrvatski domobran
  Hrvatski domobran:

  Jugoslavenski komunistički partizani su počinili najveći zločin nad hrvatskim narodom u povijesti pobivši 200 000 ljudi. Da netko zdrave pameti danas to slavi i time se ponosi je za psihijatriju. Kao i zabrana održavanja mise za pobijene ljude.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Svi pravi Hrvati nose žrtve Blajburga i križnog puta u srcu i nosit će bez obzira hoće li se održati misa na Blajburškom polju i što će reći nasljednici onih koji su počinili taj zločin.

 • Avatar Based Croat
  Based Croat:

  Sramotna odluka te nazovi Crkve u Austriji.