Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbio gostovanje

Jokić: Neću ići u Beograd zbog Vučićeve izjave

Boris Jokić
Goran Stanzl/PIXSELL
16.09.2018.
u 21:13

Odluka je donesena u svjetlu nedavnih izjava predsjednika Vučića u kojima uspoređuje Hrvate s nacistima, a Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, navodi Jokić.

Boris Jokić odbio je gostovanje na regionalnoj gospodarskoj konferenciji “The Western Balkans in 2030 – Visions. Wishes. Realities”, odnosno “Zapadni Balkan 2030. – Vizije. Želje. Realnosti”, koja se trebala održati u Beogradu od 26. do 28. rujna.

Tamo je Jokić trebao biti moderatorom diskusije o odljevu mozgova pod nazivom From brain drain to brain gain -– Vision or reality? No, nekadašnji je voditelj kurikularne reforme hrvatskog školstva poziv na događaj najprije prihvatio pa odbio. I to nakon što je doznao da će gost konferencije biti i srbijanski predesjednik Aleksandar Vučić. U elektroničkoj pošti koju je poslao organizatoru, Njemačko-srpskoj privrednoj komori, Jokić je naveo kako događaj nalazi i zanimljivim i relevantnim, no da je odlučio povući svoj pristanak.

“Razlog je za povlačenje pristanka sudjelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji. U priopćavanju ove odluke želim naglasiti kako potpuno poštujem demokratski izabrane lidere bilo koje suverene nacije te razumijem vašu želju da u događaj uvrstite najviše dužnosnike. Ova moja osobna odluka donesena je u svjetlu nedavnih izjava predsjednika Vučića u kojima uspoređuje Hrvate s nacistima, a Hrvatsku s nacističkom Njemačkom. Prema mojem mišljenju, te su izjave i sramotne i pogrešne te ne pridonose ni na koji način dijalogu kao ni prilikama za suradnju u regiji”, napisao je Boris Jokić u svojem dopisu organizatorima beogradske konferencije navodeći kako se današnja Hrvatska, kao i većina europskih zemalja, suočava s nekim izazovima, ali kako velika većina njezinih stanovnika stoji iza principa zapadne demokracije i promovira ljudska prava.

“Oni koji poznaju moj rad i koji me poznaju osobno znaju da bih donio istu odluku kada bi se ista retorika začula i od izabranih predstavnika Hrvatske o Srbima i Srbiji. Doista, takve izjave jedan su od glavnih uzroka odljeva mozgova i manjka svijetle budućnosti za mlade u regiji”, naveo je Jokić te istaknuo da je njegova odluka da ne predstavlja svoj rad u prisutnosti onih čija se retorika temelji na stigmatiziranju cijelih naroda i čije izjave potiču na podjele, ratno huškanje i mržnju čvrsta. I to bez obzira na to dolaze li takve rečenice od osoba iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te bez obzira na njihov položaj u društvu tih država.

Komentara 269

PP
pp
21:44 16.09.2018.

Uvijek mi je problematično to stavljanje ravni i pokušavanje izjednačavanja. Nismo mi isti. Hrvatska je po svemu, objektivno bolja zemlja od Srbije. Potpuno nepotrebno je spuštanje na njihov nivo. Hrvatska se treba mjeriti sa civiliziranim europskim državama, a ne sa primitivnim balkanskim tvorevinama...

DU
Deleted user
02:40 17.09.2018.

Odmjereno i sa stilom. Jokic (pok. Oliver takodjer) pokazuju kako bez previse prasine, primitivizma i nepotrebnog sukoba se moze odogovriti na kontinuiranu antihrvatsku propagandu koja traje vec preko 25 godina. Zavisno od politicke opcije u Srbiji taj intezitet varira dok momentalno imamo aktere (gubitnike) iz 92-95 na vlasti pa shodno tomu i pojacan intezitet djelovanja protiv Hrvatske i Hrvata opcenito. Osobno se nadam da ce ovaj trend sljediti i ostali.

TT
tTony
03:49 17.09.2018.

Da mi je to neko reko prosli godina nebi virova odluka vridi postovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije