Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poput onog iz Terminatora

Izmislili robot koji se može otopiti i ponovno očvrsnuti

robot
Pixabay/Ilustracija
31.01.2023.
u 01:00

Robot, puno manji od T-1000, može se rastopiti, pobjeći iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim se preobraziti nazad u čvrst oblik

Znanstvenici su izumili robot koji se otapa i može provući kroz rešetke – baš poput poznatog T-1000 iz drugog dijela filmskog serijala “Terminator”. Za sada je ovaj robot znatno manji od T-1000, no može se rastopiti, pobjeći iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim se preobraziti u čvrsti oblik i izvršiti zadatke koje mu se zadaju.

Metalni mikrobot napravljen je od tekućih metalnih mikročestica kojima se može upravljati i preoblikovati ih vanjskim magnetskim poljima, no za razliku od filma, izumitelji ovog robota vjeruju da se njihovo otkriće može koristiti za dobro, osobito u kliničkim i mehaničkim uvjetima – dosezanjem teško dostupnih prostora. Znanstvenici su svoja otkrića objavili u časopisu Matter.

– Potencijalno, ovaj sustav materijala može se primjenjivati u fleksibilnoj elektronici, zdravstvu i robotici – rekao je The Washington Postu Chengfeng Pan, inženjer s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu. Izlaganjem robota magnetskim poljima na izmjeničnim strujama znanstvenici su mu povećali temperaturu i uzrokovali da prijeđe iz krutog u tekuće stanje za 1 minutu i 20 sekundi. Nakon što se transformira u tekući metal, figuricom se može upravljati kroz uske otvore s više magneta.

U svom tekućem obliku robot bi se mogao produljiti, podijeliti i spojiti. U čvrstom obliku njime se upravljalo brzinama većim od 5 km/h i nosio je teške predmete, težine do 30 puta veće od vlastite. Robot izrađen od takvog materijala mogao bi se postaviti da popravi elektroniku na teško dostupnim mjestima. U drugom eksperimentu istraživači su pokazali kako se robot može rasporediti unutar modela ljudskog želuca kako bi uklonio neželjeno strano tijelo. Znanstvenici su upravljali robotom čvrstog oblika, širine oko 1 cm, kroz lažni organ, dok nije locirao strani objekt. Zatim je rastopljen daljinski kontroliranim magnetskim poljima, rastegnut u svom novom stanju tekućeg metala oko objekta – i nakon što ga je sigurno obgrlio – ohlađen natrag u krutinu, što je omogućilo da odvuče strano tijelo iz komore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije