Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema sumnje

Imamo detaljan odgovor ministarstva: Treći put potvrđena salmonela na farmi Lukač, što dalje i tko mora zaklati kokoši

Prijeti eutanazija  150 tisuća nesilica na farmi jaja Lukač
Foto: Igor SobanPIXSELL
1/6
30.09.2022.
u 10:13

Poduzeće Lukačevih s proizvodnjom od oko 70 milijuna jaja godišnje druga je tvrtka u Hrvatskoj. Na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja.

Nakon što su ovlašteni veterinari s farme Lukač uzeli još 947 uzoraka (navlaka za obuću, uzoraka prašine, briseva, kloaka, organa kokoši nesilica), Hrvatski veterinarski institut našao je Salmonellu enteritidis na ukupno 41 uzorku te je poduzeće Lukač koje se bavi proizvodnjom i prodajom konzumnih te tekućih pasteriziranih jaja jučer i treći put dobilo potvrdu o opasnoj zarazi na jednoj od dviju obiteljskih farmi u Graberju Ivanićkom, doznajemo iz Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH-a).

> Tko će zaklati 150 tisuća pilića na farmi Lukač? 

Vlasnik Marijan Lukač ovih je dana, podsjetimo, u nekoliko navrata ponavljao kako mu podmeće konkurencija. Na farmama su provodili sve potrebne mjere i strogo pazili na zdravstvenu ispravnost. No nalazi Inspektorata, koji je u dva navrata opozivao Lukačeva jaja s tržišta, nedvosmisleni su.

- Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato peradi – kažu državni inspektori, što su nam potvrdili i iz Ministarstva poljoprivrede, nakon što je ministrica Marija Vučković sa suradnicima održala i sastanak s obitelji Lukač.

Pojednostavljeno, poduzetnik i dalje mora usmrtiti 150.000 nesilica iz podnog uzgoja, a hoće li se provesti klasična eutanazija ili klanje peradi prema posebnim propisima, a potom termička obrada i prerada mesa u paštete, hrenovke i slično za prodaju te prerađivanje jaja za ugostiteljstvo, odluka je na samom poduzetniku. Uništavanje peradi provodi se, naime, u slučaju da nije moguće provesti klanje i termičku obradu mesa što je posljednja i najmanje ekonomična raspoloživa opcija.

U odgovoru Ministarstva poljoprivrede, kojega prenosimo u cijelosti kaže se:

"Temeljem Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlja bilja i sredstvima za zaštitu bilja, Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakona o hrani i Pravilnika o RASFF sustavu, mjere koje se provode u ovakvim slučajevima sljedeće:  

  • Opoziv jaja od potrošača – jaja koja idu na uništenje;
  • Povlačenje jaja s tržišta – riječ je o jajima koja nisu došla do potrošača, u nadležnosti su subjekata u poslovanju s hranom i mogu se vratiti u objekt za preradu jaja gdje se termičkom obradom uklanja opasnost;
  • Klanje peradi – perad s utvrđenom S. enteritidis može ići na klanje prema posebnim propisima o hrani i potom na termičku obradu odnosno preradu mesa, kojim postupcima se uklanja predmetna opasnost, te nakon testiranja na S. enteritidis u slučaju negativnog nalaza može ići u prodaju odnosno lanac prehrane;
  • Uništavanje peradi – u slučaju da nije moguće provesti klanje s ciljem termičke obrade mesa kako je naprijed navedeno, može se pristupiti uništavanju peradi kao posljednjoj i najmanje ekonomičnoj raspoloživoj opciji.

Naglašavamo da su jaja u kojima je nalazom utvrđena S. enteritidis predmet opoziva i povlačenja s tržišta, a koji postupci su pod nadzorom i nadležnošću inspekcija Državnog inspektorata koji ujedno predstavlja i nacionalnu kontakt točku za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje u RH (RASFF sustav) te je veterinarska inspekcija DIRH-a zabranila promet peradi te stavljanje iste na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od pozitivnog jata. Također, proizvođač će u suradnji s DIRH-om, a sukladno procjeni rizika odlučiti o tome koju će opciju za svoju proizvodnju dalje odabrati – zadržavanje peradi za nošenje jaja za preradu koje se sukladno propisima nakon prerade mogu stavljati u prodaju, a dok se ne pronađe objekt za klanje peradi u svrhu daljnje termičke obrade mesa ili odmah odnosno što prije klanje peradi i termička obrada mesa.

U okviru nacionalnih programa kontrola salmonela Ministarstvo plaća iz sredstava državnog proračuna cjelokupno laboratorijsko pretraživanje svih uzoraka uzetih tijekom godine, također sufinancira se i cijepljenje peradi protiv salmonele u jatima rasplode peradi vrste Gallus gallus i jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus. Naknada štete proizvođaču određuje se, na zahtjev subjekta, od strane Povjerenstva sukladno odredbama Zakona o veterinarstvu uzimajući u obzir sve činjenice i postupke koje utvrđuje nadležna inspekcija Državnog inspektorata. Vezano uz navedeni slučaj, ovo Ministarstvo je u kontaktu s tijelom nadležnim za postupanje, Državnim inspektoratom RH, te pruža pomoć u dijelu tumačenja propisa, kao i sa samim proizvođačem", poručili su iz Ministarstva.

Poduzeće Lukačevih s proizvodnjom od oko 70 milijuna jaja godišnje druga je tvrtka u  Hrvatskoj. Na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja.

Državni inspektorat je, podsjetimo, izvijestio da se zbog salmonele na farmi Lukač s tržišta povlače konzumna jaja pet serija LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod, naveli su iz Državnog inspektorata.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Marko1337
10:34 30.09.2022.

Sada su im svi krivi samo ne oni, a dobili su ogromna sredstva države, bespovratna sredstva EU. Nije im prvi puta, sada će plaćati osiguranje i država, isplati se plakati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije