Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Prijatelji životinja: Lukač sumnja u podmetanje, ali ne i u moralnost svog posla

Ivanić-Grad: Premijer Plenković posjetio novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.09.2022.
u 12:24

"Prijatelji životinja" kažu da bi se izbacivanjem namirnica životinjskog podrijetla iz prehrane, izbacile i kravlje ludilo, ptičja gripa, trihineloza i salmonela, a izbjegla bi se i neposredna konzumacija cjepiva i antibiotika

Udruga za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja" priopćila je u četvrtak da farma Lukač sumnja kako su joj incident sa salmonelom podmetnuli konkurenti, ali ne sumnja u moralnost zatočenosti životinja u prenapučenom prostoru i ubijanje tek rođenih pilića.

Zbog utvrđene bakterije salmonele, Državni je inspektorat naložio povlačenje konzumnih jaja pet serija proizvođača Lukač s tržišta. Veterinarska inspekcija zabranila je promet peradi te njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od zaraženog jata te farme.

Odluka u vezi sa sudbinom 150.000 pilića je da vlasnik mora sam odlučiti o provođenju postupaka vezanih uz to jato. Mediji su objavili kako će vlasnik farme Marijan Lukač morati  usmrtiti 150 tisuća kokoši nakon što je u jajima pronađena salmonela.

Lukač štetu broji u milijunima, a ne u životima koje bi, i bez proboja salmonele, prerano ugasili, kazala je Udruga.

09.03.2021., Ivanic-Grad - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, u pratnji zupana Stjepana Kozica i ministrice Marije Vuckovic posjetio je novu farmu kokosi nesilica Lukac d.o.o. u Derezanima. Marijan Lukac sa suprugom Marijom upoznao je premijera sa svojom obiteljskom firmom i proveo ga kroz pogon. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Smatra da su higijenski i životni uvjeti životinja u sustavima poput onoga na drugoj najvećoj farmi jaja u Hrvatskoj izuzetno pogodni za pojavu zaraznih bolesti, poput slamonele, koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije nesagledivih posljedica.

Navodi da je prosječna životna dob kokoši u industriji jaja godina i pol, dok kokoš koja nije iskorištavana može živjeti čak 10 puta dulje.

Dodaje i kako se muške piliće ubija gušenjem plinom odmah po rođenju jer su neželjeni nusproizvod industrije jaja te da kokoši trpe i psihičko zlostavljanje namjernim mitarenjem i regulacijom svjetlosti kako bi nesle više jaja.

Naglašavaju da jaja nisu ni prirodno, ni nutritivno potrebna u prehrani.

"Prijatelji životinja" kažu da bi se izbacivanjem namirnica životinjskog podrijetla iz prehrane, izbacile i kravlje ludilo, ptičja gripa, trihineloza i salmonela, a izbjegla bi se i neposredna konzumacija cjepiva i antibiotika.

Udruga suosjeća s radnicima kojima prijeti otkaz te se iskreno nada da će vlasnici tvrtke koja stoji iza farme početi razmišljati o manje rizičnom poslovanju koje se ne temelji na iskorištavanju drugih bića, kao što su učinile mnoge druge tvrtke u svijetu.

Poziva sve da izaberu prehranu bez hormona, antibiotika, gnojnih upala, tumora i kolesterola, i koja uključe brigu za životinje, ljude, okoliš i zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mofo
mofo
12:41 29.09.2022.

Vidi ove majke ti.. lako je njima ne gledati na izgubljene milijune jer nikada iz svog djepa nisu nista ulozili niti proizveli.. krpelji.. pazi psihicka bol pilica...

BU
burza
10:03 30.09.2022.

Vi ste odlucili biti vegetarijanci vase pravo nitko vam ne brani a mi koji to nismo pustite na miru i nemojte nam popovati a salmonele je bilo i u salati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije