Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaraženo jato

Vlasnik Lukač sam će odlučiti što će s nesilicama. Po proizvodnji su drugi u Hrvatskoj, na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja

Ivanić-Grad: Premijer Plenković posjetio novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
29.09.2022.
u 09:17

Lukač svoju farmu vodi već 30 godina i ima 80 zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri.

Državni inspektorat potvrdio je za Hinu da je veterinarska inspekcija zabranila promet peradi te njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od zaraženog jata farme Lukač, ali i da vlasnik mora sam odlučiti o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačano nadzire tvrtku Lukač u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja, naveli su iz Državnog inspektorata te dodali da je zbog pojave salmonele Lukačevim jatima konzumnih nesilica zabranila promet te peradi i njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja.

"Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato peradi", zaključuju državni inspektori .

Mediji su objavili kako će vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja Marijan Lukač morati  usmrtiti 150 tisuća kokoši nakon što je u jajima pronađena salmonela.

09.03.2021., Ivanic-Grad - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, u pratnji zupana Stjepana Kozica i ministrice Marije Vuckovic posjetio je novu farmu kokosi nesilica Lukac d.o.o. u Derezanima. Marijan Lukac sa suprugom Marijom upoznao je premijera sa svojom obiteljskom firmom i proveo ga kroz pogon. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Lukač svoju farmu vodi već 30 godina i ima 80 zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri.

U istupima za medije vlasnik je kazao da su pazili na sve mjere pa je pogon  izoliran iz naselja, a kokoši nisu u kavezu. Provedena je, naglasio je, sva dezinfekcija, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta. 

Lukač kaže kako je njegova tvrtka po proizvodnji jaja druga u Hrvatskoj te da na tržište mjesečno stave oko pet milijuna jaja.

Državni inspektorat, poznato je, izvijestio je da se zbog salmonele na farmi Lukač s tržišta povlače konzumna jaja pet serija LOT brojeva.

"S tržišta se povlače konzumna jaja sljedećih LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022. Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač konzumnih jaja je Lukač d.o.o. iz Graberja Ivaničkog. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod", naveli su iz Državnog inspektorata.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dragovit
Dragovit
10:08 29.09.2022.

Problem je vlastima poslati zdravstvenu inspekciju i slučajnim odabirom peradi i jaja utvrditi ima li bolesti? Ako jest onda je jasno da ga se želi uništiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije