Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2017. u 13:12

Država se iz slučaja Agrokor više ne može izvući, ali se zato ne mora izravno petljati u slučaj Ina

Baš kada smo pomislili da je slučaj Agrokor zauvijek s dnevnog reda skinuo operaciju renacionalizacije Ine, Vlada je krenula u potragu za konzultantima „u transakciji mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini“. Ma koliko ozbiljna bila namjera Vlade da ide u reotkup nacionalne naftne kompanije, dvije krupne nacionalizacije u kratko vrijeme sasvim sigurno neće podići ugled Hrvatske u međunarodnoj investicijskoj javnosti. Osim toga, cijena sanacije Agrokora i otkupa dionica Ine zasigurno neće proći bez značajnog udara na državni budžet. Čak ni u uvjetima fiskalne renesanse koju je osigurao ministar financija Zdravko Marić.

Iako intervencija države u Agrokor strogo tehnički gledano nije nacionalizacija, jer Todorić je faktički još uvijek vlasnik posrnulog imperija, preuzimanje državne kontrole nad procesom raspetljavanja Agrokorova čvora drugačije se ne može tretirati. Pitanje je na koji način bi država otkupila gotovo polovični vlasnički udio od Mađara. Ne računajući nužne investicije i troškove arbitraže, otkupi li Hrvatska od Mađara Inu, samo preuzimanje stajalo bi državu najmanje 1,2 milijarde eura. Usporedbe radi, dvije ruske banke otprilike istu cifru potražuju od Agrokora.

Državna uprava u Agrokoru trajat će minimalno do 10. travnja iduće godine, a vjerojatnije do ljeta 2018. Jedan od mogućih scenarija je da će restrukturiranje Todorićeva koncerna, zbog otpisa dijela potraživanja i čišćenja bilanci opterećenih jamstvima, dijelom pasti na teret proračuna. K tome, moguće su i tužbe protiv države, kojima već sad prijete najveći vjerovnici. Kako se rasplet slučaja reotkupa Ine očekuje unutar godine do dvije dana, pred Vladom bi se u vrlo kratkom razdoblju našla dva velika financijska zalogaja koja se teško mogu realizirati bez povećanja javnog duga i deficita. Naravno, pod uvjetom da se transakcija ne provede nauštrb HEP-a, što bi bila najgora opcija.

Država se iz slučaja Agrokor više ne može izvući, ali se zato ne mora izravno petljati u slučaj Ina. Ako je brak s MOL-om došao do granice kada je rastava jedino razumno rješenje, zašto ne potražiti drugog partnera?

Komentara 15

DU
Deleted user
13:43 25.08.2017.

Nije mi jasna racunica, nacionalizirati ce Inu lovom od prodaje udjela u HEP-u koji je profitabilniji od Ine, i u kojem je buducnost energetike za razliku od fosilnih goriva koja polako odlaze u proslost ??????? Neznam jel to sami smisljajuu ili im djeca iz vrtica pomazu..

DU
Deleted user
15:53 25.08.2017.

Hrvatsku 72 godine vode oni koji nju ne vole. Rezultat he očekivan a sve price gube smisao.

TO
tolitol
13:24 25.08.2017.

Bome ćemo masno platiti suludo petljanje s Agrokorom. Nacionalizacija znači nacionaliziranje dugova te kompanije jer mu imovina nikako nije dovoljna za pokrivanje pet milijardi dugova. "Sjajan" posao Plenkija, a očito će se krenuti i u nacionalizaciju INA-e. Pri čemu je brojka koja se spominje od 1,2 milijarde eura vjerojatno pola svote koju je MOL uložio u dionice te tvrtke. Ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije