Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Moraju se pronaći i najteže kazniti oni koji su podmetnuli požare

Sjednica Vlade
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.08.2017.
u 11:38

"Policija i MUP imaju jasnu obvezu i nalog da utvrde tko su počinitelji i da ih privedu odgovornosti uz najteže sankcije, jer su razmjeri bili veći nego bilo koje godine dosad", rekao je premijer.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku Vladine sjednice na brojne požare duž jadranske obale, zahvalivši se vatrogascima, hrvatskim vojnicima, pilotima eskadrile kanadera i svima koji sudjeluju u gašenju na naporima i nesebičnosti, te poručio kako je na policiji i MUP-u da jasno utvrde i sankcioniraju one koji su podmetali požare.

Požari su, kazao je Plenković, ove godine opustošili velike dijelove priobalja i pogodili brojne hrvatske županije, a razlozi za njih su velika suša, manjak opreza ali i, kako istrage pokazuju, brojna podmetanja požara u nizu županija.

Odgovornost za piromane

"Policija i MUP imaju jasnu obvezu i nalog da utvrde tko su počinitelji i da ih privedu odgovornosti uz najteže sankcije, jer su razmjeri bili veći nego bilo koje godine dosad", rekao je premijer.

Sjednica Vlade
1/15

U ime Vlade zahvalio se brojnim vatrogascima, njihovim javnim i dobrovoljnim postrojbama, Hrvatskoj vojsci, Civilnoj zaštiti i pilotima eskadrile kanadera koji dananoćno rade, a dosad su obavili više letova nego cijele prošle godine ili bilo koje godine dosad. Svi oni su, kazao je, uložili svoje vrijeme, napor i nesebičnost da pomognu u gašenju požara i sprečavanju većih šteta.

"Ključno je da u svemu tome nije došlo do ljudskih žrtava i  uništavanja ozbiljnijih infrastrukturnih objekata. Isto tako, to je poruka da tijekom godine moramo raditi na prevenciji, bilo kroz Hrvatske šume, kroz uređenje poljoprivrednog zemljišta, bilo kroz rad drugih nadležnih službi, da se što je moguće više ovakve situacije izbjegavaju", rekao je Plenković. Vlada će, najavio je, u dogovoru s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom naći sredstva i model da nagradi pilote i vatrogasce.

Sjednica Vlade
1/18

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je posebni natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta, za što je osigurano 150 milijuna kuna. "Natječaji će krenuti početkom listopada i vjerujem da će se svi koji mogu prijaviti za naknadu šteta koje su počinjene. Iskoristit ćemo i europska sredstava kako bi se štete nadoknadile", poručio je predsjednik Vlade.

Niz rasprava o porezu na nekretnine

Plenović se osvrnuo i na odluku o odgodi donošenja Zakona o porezu na nekretnine, koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i spomeničku rentu. "Očekujem od Ministarstva financija da sa svim zainteresiranim dionicima i javnošću organizira niz tematskih rasprava, na kojima bi se do kraja indentificirali svi aspekti i implikacije tog poreza. Primjena tog zakona je odgođena jer smatramo da ga treba puno detaljnije približiti hrvatskoj javnosti i jedinicama lokalne i područne samouprave", kazao je.

Također je prokomentirao teroristički napad u Barceloni, rekavši kako su takvi napadi postali kontinuitet, što još jednom podcrtava značaj nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti, pa i u kontekstu naše nove Strategije nacionalne sigurnosti.

"Kvalitetna suradnja s drugim zemljama, obavještajna suradnja i budnost svih nadležnih institucija, te međunarodna suradnja - tome će Hrvatska dati obol kao zemlja koja ove godine bilježi najbolje rezultate u turizmu od neovisnosti i sigurno da ćemo voditi račun o pitanjima koji su važna za naš gospodarski razvoj", rekao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić je predstavio nacrt konačnog prijedloga zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju te naglasio da će on donijeti bolju zaštitu za potrošače. Razlika u odnosu na prvo čitanje je da je propisano da kreditna insitutcija ne smije naplatiti naknadu za raniju otplatu kredita i da kreditna institucija. 

 

Vlada traži savjetnika za otkup dionica Ine

Vlada je donijela zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine koje drži mađarski Mol. Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, cilj je da se provede odabir investicijskog savjetnika koji bi pomogao Vladi u transakciji mogućeg otkupa dionica.

Tijekom rasprava na Savjetu za pregovore s Molom, koji se sastao nekoliko puta, utvrđeni su kriteriji i model za otkup dionica Ine, kazao je, dodavši kako se zadatak investicijskog savjetnika odnosi na procjenu vrijednosti Ine, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera. Temeljem ovog zaključka, Vlada će zadužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo financija da provede postupak odabira savjetnika i predlože donošenje odgovarajućih odluka Vladi, kazao je premijer.

Na Badnjak prošle godine premijer Plenković objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima Mol te kako je riječ o političkoj odluci. Vlada je 19. siječnja donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet je zadužen za davanje smjernica, poduzimanje mjera i aktivnosti te predlaganje Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine od Mola. U lipnju je premijer poručio da Vlada i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju 'niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke', te da za to postoji nekoliko modela.

Vlada je na sjednici prihvatila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU), čime se hrvatsko zakonodavstvo dodatno usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Predloženim, četvrtim po redu izmjenama, zakon se usklađuje s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pravu na pristup odvjetniku u kaznenom postupku i u postupku na temelju europskog uhidbenog naloga, o pravu na obavješćivanje treće strane u slučaju oduzimanja slobode, te na komunikaciju s trećim osobama i konzularnim tijelima. Također se usklađuje s Direktivom o europskom istražnom nalogu u kaznenim stvarima.

Uvodi se europski istražni nalog

Osim propisivanja minimalnih prava osoba uhićenih radi izvršavanja europskog uhidbenog naloga, predlaže se uvođenje prava na odvjetnika uhićenim osobama čime se pridonosi daljnjem učvršćivanju načela uzajamnog povjerenja i uzajamnog priznavanja u području slobode, sigurnosti i pravde, obrazlažu u Vladi.

U hrvatski pravni poredak time se uvodi novi oblik pravosudne suradnje - europski istražni nalog, koji izdaje država članica koja provodi kazneni ili prekršajni postupak, u svrhu provođenja jedne ili više dokaznih radnji u državi koja izvršava europski istražni nalog radi prikupljanja dokaza.

Izmjenama se ujedno otklanjaju poteškoće uočene u dosadašnjoj praksi u postupcima po europskom uhidbenom nalogu. Prijedlogom Uredbe o unutarnjem  ustrojstvu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je prihvatila Vlada, predviđeno je povećanje broja zaposlenih za 22 službenika i namještenika zbog, kako je objašnjeno, rada na EU projektima i ustroja Samostalnog sektora za nacionalne manjine.

Podzemno spajanje bolnica

Vlada je na sjednici dala suglasnost KBC-u Zagreb za izgradnju podzemnog spojnog hodnika koji će povezati lokacije Rebro i Jordanovac, a ukupna vrijednost radova iznosi 7,2 milijuna kuna s PDV-om.

Odlukom Vlade iz 2010. Klinika za plućne bolesti Jordanovac pripojena je Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Izgradnjom podzemnog spojnog hodnika riješila bi se komunikacija između dvaju bolničkih lokacija i tzv. toplom vezom povezali svi objekti na lokaciji Jordanovac s lokacijom Rebro.

Vlada je na sjednici donijela Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

 

Ključne riječi

Komentara 52

DU
Deleted user
10:34 24.08.2017.

Treba se pronaći i najteže kazniti i oni, koji su doveli zemlju na rub propada!

Avatar zagorac2
zagorac2
10:37 24.08.2017.

nis od toga, sve ce se to zataksati jer inace ce drug Pupovac izaci iz vlade a to onda znaci novi izbori i nesigurnost ove vlade

ŠO
Šokac1
10:53 24.08.2017.

Zar samo premijer mora dati placet za progon terorista koji nam namjerno pale Domovinu, kad ju već nisu mogli okupirati ? Policija i Hrvatske oružane snage su već davno morali biti uključeni u odlučni progon terorističkih bandita pa bi i požara bilo puno manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije