Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesna utrka između dviju stranaka lijevog centra

III. izborna jedinica: SDP za dlaku ispred HNS-a, HDZ im uz bok

26.11.2007.
u 01:29

SDP je za dlaku ispred HNS-a pobijedio u III. izbornoj jedinici. Prema prvim nepotpunim i neslužbenim rezultatima, SDP je osvoji pet (Lj. Jurčić, D. Zgrebec, I. Hanžek, N. Jelaš i M. Habek), a lista HNS-a četiri mandata (R. Čačić, D. Lesar, D. Hursa i Z. Koračević).

Naklonost birača
HDZ je ostvario slabiji rezultat od očekivanoga te mu je pripalo treće mjesto i osvojio je ipak četiri mandata (I. Jarnjak, B. Biškupić, S. Glavak i V. Ivković), a jedan mandat osvojila je koalicijska HSLS-HSS-ZDS predvođena varaždinskim gradonačelnikom dr. Ivanom Čehokom.

Izborni neuspjeh u III. izbornoj jedinici doživjela je lista HSP-a na čelu s Matom Granićem te Hrvatska stranka umirovljenika. Za naklonost birača u III. izbornoj jedinici ukupno se jučer borilo 25 izbornih lista.

Prema podacima Izbornog povjerenstva, u III. izbornoj jedinici na izbore je izašlo 70 posto birača. Izbori su održani u demokratskoj atmosferi. Na biračkim mjestima nisu zabilježeni nikakvi veći izgredi. Izbornim rezultatom koalicije HSLS-HSS-ZDS zadovoljan je dr. Ivan Čehok, a o budućoj koaliciji je rekao da su spremni koalirati sa svima osim s HNS-om. Razlog tome su uvrede koje su tijekom kampanje dolazile iz redova HNS-a na račun koalicije.

Zbog izbornog uspjeha veliko oduševljenje sinoć je bilo u HNS-ovu stožeru. Zlatko Koračević, predsjednik HNS-a Varaždinske županije, istaknuo je da je dobar HNS-ov rezultat posljedica konkretne politike koju su u posljednje dvije godine provodili u Varaždinskoj županiji te općinama i gradovima gdje je ta stranka na vlasti.

Izborni uspjeh SDP-a u III. izbornoj jedinici komentirala je Dubravka Biberdžić riječima da su jako zadovoljni, to više
što je u toj izbornoj jedinici prvi na listi SDP-a bio premijerski kandidat Ljubo Jurčić.

Potvrda rezultata
Istaknula je kako se nada da će upravo Jurčić biti premijer Vlade koju će SDP sastaviti u suradnji s HNS-om, HSS-om i predstavnicima manjima. Predsjednik županijskoga HDZ-a Vladimir Kurečić je rekao da je stranka potvrdila izborni rezultat koji je imala i prije četiri godine.

U odnosu prema četiri godine prije, za jedan mandata jači je SDP. Na ovim izborima ta je stranka dobila desetak posto glasova više. Stabilno biračko tijelo ima HDZ, kojemu je povjerenje dalo nešto više od 20 posto birača, baš kao i prije četiri godine.

Čačićevi narodnjaci ostvarili su najveći pomak u posljednje četiri godine. Prije četiri godine dobili su 15 posto glasova, a ovaj put čak gotovo dvostruko više.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije