Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENO ROČIŠTE U NDOLI

Hrvatski diplomat: Djecu čuva policija, ne znamo hoće li Hrvate danas pustiti iz pritvora

Ndola: Hrvatski konzul iz Pretorije, Dario Klasić, obratio se medijima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
23.01.2023.
u 12:12

Sva četiri uvjeta za puštanje iz pritvora su ispunjena u petak u kasnim poslijepodnevnim satima i tada je sud izdao rješenje kojim im se dopušta da se brane sa slobode. Ta odluka mora se dostaviti u službe nadležne za imigracije i to je obavljeno danas ujutro

Hrvati koji su uhićeni u Zambiji nakon današnjeg ročišta vratili su se u pritvor u Ndoli, a na ročištu je sudjelovao i Dario Klasić iz hrvatskog konzulata u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici. On je otkrio kako je danas ročište odgođeno zbog odsutnosti suca, a novinari su ga pitali kolike su šanse da Hrvati izađu iz pritvora. 

– Na zadnjem ročištu koje je održano 12. prosinca sud je naložio četiri uvjeta koja su hrvatski državljani trebali ispuniti. No ispunjavanje tih uvjeta odužilo se više nego što smo očekivali. Sva četiri uvjeta su ispunjena u petak u kasnim poslijepodnevnim satima i tada je sud izdao rješenje kojim im se dopušta da se brane sa slobode. Ta odluka sada se mora dostaviti u službe nadležne za imigracije i to je dostavljeno danas ujutro. Ta odluka podloga je da bismo mogli regulirati boravak. Tijekom dana očekuje se postupanje po tom zahtjevu, a bojim se da je nezahvalno davati ikakvo mišljenje o očekivanju hoće li biti pušteni danas, sutra ili će to potrajati još koji dan – rekao je Klasić, pišu 24 sata. 

 

– Stanje je u zatvoru ispod bilo kojeg standarda koji mi u Europi možemo zamisliti. Važno je napomenuti da Zambija nema poseban infrastrukturni objekt za prihvat stranaca. Hrvati nisu bili smješteni u zatvoru nego u pritvorskoj jedinici. Muškarci i žene su od samog početka odvojeni, ali u principu imali su mogućnost da se vide jedno kraće vrijeme tijekom dana. To je bilo vrlo kratko i ograničeno, možda 15, 20 minuta. Oni nisu u ćelijama. Borave s drugim pritvorenicima. Prilikom prvog posjeta pritvoru utvrdio sam da je broj osoba prevelik za kapacitet pritvora. Nije uobičajeno i to što su osobe koje čekaju suđenje pomiješane s osuđenicima – dodao je. 

Upitan je i razmišlja li se o izručenju Hrvata. 

– U okvirima međunarodnog kazneno-postupovnog prava postoje mogućnosti ustupanja i preuzimanja kaznenog postupka, ali smatram da u ovom stadiju postupka ne možemo o tome govoriti. Da bi do takvog nečeg došlo, treba biti ispunjen cijeli niz uvjeta. Moje je mišljenje da se to ne može dogoditi na inicijativu Hrvatske nego bi Zambija trebala predložiti ustupanje postupka Hrvatskoj. Samo ustupanje i preuzimanje vrlo je kompleksno, a ovdje se primjenjuje anglosaksonski sustav prava i to kod njih nije uobičajeno – rekao je. 

Dodao je i kako je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osobno razgovarao s ministrom vanjskih poslova Republike Zambije te istaknuo kako je postupanje ograničeno Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, što znači da se ne mogu miješati u pravni postupak koji vodi druga država.

Kazao je i kako financijske troškove uhićenih Hrvata snose oni sami i njihove obitelji. 

– Mi ćemo i dalje pratiti daljnji tijek postupka. Od početka smo tražili da se prema njima postupa čovječno, da se prema njima postupa bez ikakve diskriminacije, da im se osigura liječnička pomoć ako bude potrebna, da su ti prvi momenti njihova pritvaranja bili iznimno stresni za sve njih i isto tako tražimo da sam postupak bude pravičan. Osobno od početka pratim svaki korak zambijskih vlasti i sve što oni poduzimaju i mogu potvrditi da je dosadašnje postupanje bilo u okvirima i ovlastima koje im dodjeljuje zakon protiv trgovine ljudima – rekao je Klasić. 

– Djecu nismo uspjeli posjetiti. Smatraju se žrtvama. Imamo pouzdanu informaciju gdje se djeca nalaze. Ona nisu u sirotištu, ona su u čuvanom objektu pod stalnom policijskom zaštitom i posjet nije moguć. Mi osobno nemamo pouzdanih saznanja o vjerodostojnosti kongoanskih dokumenata o posvajanju, ali kao što je inicijalno bilo objavljeno, preliminarne istrage su pokazale da dokumenti koji su izdani u DR Kongu, a prije svega sudske presude, nisu vjerodostojni. To je jedan od inkriminirajućih elemenata koje je Demokratska Republika Kongo istaknula. Treba se potvrditi tijekom postupka jesu li dokumenti koji su izdani u Kongu falsificirani. To je sada na državnom odvjetništvu. Nitko ne zna koje dokazne prijedloge će iznijeti na sljedećem ročištu. Sljedeće ročište je 6. veljače, a zatim 10. veljače – dodao je.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:45 23.01.2023.

Molim javna glasila da prilikom praćenja ovog slučaja imaju identične kriterije kakave bi imali da je u ovu aferu upleten netko s desnog spektra. Za početak, to očekujem od drugarke danke derifaj koja je na licu mjesta. Ako se netko ne sjeća, to je ona koja je neovlašteno upala na Thomsonov prvatni posjed i uznemiravala mu djecu. Također molim i kakve (pikantne) detalje iz života njihovih roditelja, obitelji uže i šire, prijatelja..... Sve ono kako inače pišete kada se radi o mrskim vam desničarima. I npr. objavite koliko je porezne obvezike, do sada, koštao predstavnik veleposlanstva koji svako malo tabana iz JAR-a u Zambiju. Hvala.

Avatar HerojUlice
HerojUlice
12:39 23.01.2023.

Pa normalno da ne daju da vidite djecu, kada je država kroz svoje strukture sudstva i politike sudjelovala u ovom shoppingu djece. Kada će DORH i USKOK u Zlatar?

NI
nipos
12:26 23.01.2023.

Prijatelju , ako pokažeš uplatnicu gdje su oni uplatili troškove tvoje aktivnosti (put iz JA do Zambije)ja te poljubim u g.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije