Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA OBJEKTA ZA STRANCE

Hrvatski konzul o zatvoru u Zambiji: Stanje je ispod bilo kakvog standarda poznatog Europi

Ndola: Optuženi Hrvati odlaze nakon što im je odgođeno ročište, možda već danas izlaze i iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/36
23.01.2023.
u 15:38

Danas je održano ročište na suđenju Hrvatima uhićenima u Zambiji koje je završilo jako brzo. Na sudu je bio i službeni predstavnik Hrvatske Dario Klasić.

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji puštena su da se brane sa slobode do suđenja, nakon što je nadležni sud ustvrdio da su reguliranjem privremenog boravka u zemlji ispunjeni uvjeti za puštanja iz pritvora, potvrđeno je Hini iz hrvatskih diplomatskih izvora. Za danas najavljeno ročište osumnjičenim Hrvatima u Zambiji završeno je u kratkom roku. Novo je ročište zakazano za 6. i 10. veljače, doznaje Večernji list.

"Sudsko ročište odgođeno je zbog odsutnosti suca. Sva četiri uvjeta koja je sud postavio 12. prosinca za puštanje Hrvata iz pritvora ispunjena su u petak poslijepodne. Sud je zbog toga izdao rješenje kojim se dopušta da se osumnjičeni brane sa slobode. Ta odluka sada se mora dostaviti u službu nadležnu za imigraciju, što je napravljeno već danas ujutro. Ona je podloga za regulaciju boravišta. Očekujemo da će se tijekom dana postupati po tom zahtjevu. Nezahvalno je davati bilo kakvo mišljenje, nije moguće znati hoće li biti pušteni danas ili će sve potrajati još koji dan", rekao je hrvatski konzul Dario Klasić u izjavi za novinare nakon ročišta. 

Ndola: Optuženi Hrvati odlaze nakon što im je odgođeno ročište, možda već danas izlaze i iz pritvora
1/8

Istaknuo je kako je stanje u tamošnjem zatvoru ispod bilo kakvog standarda koji je poznat nama u Europi. "Zambija nema posebni infrastrukturni objekt za prihvat stranaca. Hrvatski državljani bili su smješteni u pritvornoj jedinici. Muškarci su od početka bili odvojeni od žena, ali tijekom dana mogli su se nakratko susresti, petnaestak do dvadesetak minuta. Oni nisu u ćelijama", rekao je.

"Djecu nismo uspjeli posjetiti. Znamo gdje se nalaze, nisu u sirotištu, nego u posebnom policijskom objektu. Policija ih smatra žrtvama", dodao je Klasić, a javlja Dnevnik.hr

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. 

8:00 – Na Sudu je bio Kevin Silwimba, odvjetnik po službenoj dužnosti, te hrvatski konzul Dario Klasić. Klasić je službeni predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji koji je doputovao u Ndolu kako bi prisustvovao suđenju Hrvatima koji su, pod optužbama za trgovanje djecom, uhićeni u prosincu. Osmero uhićenih Hrvata i dalje se nalazi u pritvoru u Zambiji iako im je dopušten izlazak uz jamčevinu. No, još nisu ispunjeni svi uvjeti za to. 

Danas bi na sud trebalo izaći šest svjedoka, od kojih je majka jednog djeteta iz Konga, javlja Dnevnik.hr

Klasić je već dao naznaku kako bi današnje ročište moglo biti odgođeno, iako nije naveo razloge, ali poznato je da je sud dao tužiteljstvu rok do 25. siječnja, do srijede, da ispita sve svjedoke. Kako kaže tužiteljstvo, zna da se radi o krivotvorenim dokumentima o usvajanju i da će u tom smjeru ići njihovo dokazivanje.

Podsjetimo, sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti. Jedini uvjet koji im je još preostao, nakon današnjeg ročišta, jest regulacija boravišta. 

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

Komentara 69

JZ
Joža-Zg
08:43 23.01.2023.

Nisu to Hrvati to je zločinačka organizacija

NV
novo vriijeme
09:15 23.01.2023.

Platili smo i konzulu put da bude na suđenju. Toliku pažnju ove države nije nitko imao. Zanimljivo i zastrašujuće.

SP
Stari panj
08:47 23.01.2023.

Ovoliko medijske pažnje nije imao ni general Gotovina. Ako su radili sve po zakonu, ne trebaju se brinuti, biti će oslobodjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije