Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska se ponovno zadužuje za najmanje 500 milijuna eura

O iznosu koji se misli prikupiti ministrica ne želi govoriti, ali već se je prije spominjao ciljani iznos od 500 do 750 milijuna eura
30. lipnja 2011. u 00:35 206 komentara 4 prikaza
dalic
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministrica financija Martina Dalić potvrdila nam je da su počeli sastanci na europskom tržištu s potencijalnim investitorima radi izdavanja obveznica čiji je plasman planiran još prošli mjesec.

– Sastanci su dio procesa izdavanja obveznica, a kada će transakcija biti zaključena, ovisi o tržištu – rekla je ministrica Dalić. Vjesnik donosi da je "road show" počeo u Njemačkoj, nastavljen u Nizozemskoj, a završen u Velikoj Britaniji te da ministrica pokušava iskoristiti optimizam zbog završetka pregovora. O iznosu koji se misli prikupiti ministrica ne želi govoriti, ali već se prije spominjao ciljani iznos od 500 do 750 milijuna eura.

No, nije isključeno da bude i milijardu eura, ako bude većeg interesa. Grčka kriza, pa stoga i veći oprez ulagača, utjecali su na odgodu početka "road showa" pa su vjerojatno i zato ovotjedni sastanci s investitorima započeli gotovo u tajnosti. Ministrica Dalić ponavlja da ljeto mora biti trenutak za zatvaranje računa financiranja, ali i priznaje da Grčka trese tržište. No, s obzirom na to da je glasovanje o štednji u toj zemlji dobro primljeno, optimizam ulagača mogao bi se prenijeti i na hrvatsko izdanje obveznica.

Aranžeri izdanja izabrani su još u svibnju, to su Deutsche Bank, UniCredit i HSBC. Kao i dosadašnja zaduženja, i ovo će u najvećoj mjeri biti iskorišteno za refinanciranje starih obveza. Već se prije spominjao mogući rok dospijeća od sedam godina, a analitičari vjeruju kako će kamata biti na razini prethodna dva izdanja, odnosno oko šest posto. 

Elipso

  • -obrisani-:

    patuljcica-najprije odgovor pak unda pitaj???????????, jo svoje dionice imam pravo prodat kad ja hocu, kome hocu i za koliko hocu-kako je kod vas u srbiji????????????

  • -obrisani-:

    cicibela-bre-kako, je to tvoj vozd na dedinju kupio za 5.000 DM vilu koja vrijedi 3 milijuna eura????????????????????? -bagra hehehehehee kaj svi ste bagra hehehehehehee

  • ivor:

    Ova će nas banda lopovska u potpunosti upropastiti!