Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

Hasanbegović otkrio zašto nije sudjelovao u glasanju i raspravama u Saboru

Zlatko Hasanbegović
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
13.12.2021.
u 18:15

Zlatko Hasanbegović, saborski je zastupnik stranke Blok za Hrvatsku

Ovaj tjedan tri pitanja postavili smo Zlatku Hasanbegoviću, saborskom zastupniku stranke Blok za Hrvatsku.

1. Zašto cijeli prošli tjedan niste sudjelovali u glasanju i raspravama na saborskoj sjednici?

Zato što je Stožer donio protuustavnu pseudoepidemiološku mjeru o obvezi posjedovanja COVID potvrde za ulazak izabranih zastupnika u Sabor. Na konstituirajućoj sjednici prisegnuo sam da ću se u svome djelovanju pridržavati Ustava i zakona i poštovati ustavnopravni poredak. Odbijanjem sudjelovanja iznio sam svoj politički stav o protuustavnosti odluke, a posebice njezine besmislenosti s epidemiološkog i zdravorazumskog stajališta.

Podsjetio sam na činjenicu da izabrani zastupnik bez COVID potvrde može koristiti javni prijevoz, sjediti u kafićima i posjećivati trgovačke centre, ali ne i ući u zgradu zakonodavnog tijela koje odluke i treba donosti. Otklonio sam i velikodušnu koncesiju predsjednika Sabora koji je zastupnicima podario mogućnost sudjelovanja putem online veze, primjerice iz prepunog kafića u nekom od trgovačkih centara. Jasno sam artikulirao politički stav da čekam pravorijek Ustavnog suda o ustavnosti COVID potvrda. Kao pristaša ustavnosti, pokorit ću se "vatica" odluci bez obzira na njezinu besmislenost i epidemiološku nesvrhovitost.

2. Moglo bi se sad opravdano zapitati - kako ćete primiti plaću za ovaj mjesec, a niste radili?

Zapitati prije demagoški nego opravdano, pa podsjećam da zastupnik ima neograničen mandat i da nije saborski zaposlenik. Jedan od legitimnih i u povijesti poznatih oblika političkog djelovanja je i parlamentarni bojkot. U konačnici, zastupnik za svoje postupke ne odgovara kadrovskoj komisiji već biračima na izborima.

3. Možete li sad, nakon što je završeno njezino emitiranje, dati svoju ocjenu serije o NDH, autora Hrvoja Klasića?

Moja je ocjena određena činjenicom potpune nekompetentnosti znatnog broja odabranih sugovornika i autora koji je u javnosti poznat kao estradno-ideološki aktivist, ali ne i kao povjesničar koji je o toj temi napisao barem jedan znanstveno relevantan redak, osim trećerazrednog, titoizmom nadahnutog publicističkog pamfletizma. Serija ima i jednu korisnu dimenziju, manje poznati dokumentarni slikopisni materijal koji će dopuniti moju solidnu kućnu pismohranu i koji sam gledao s posebnim zanimanjem. Naravno, s isključenim tonom, kako se ne bih lobotomizirao subinteligentnim tumačenjima u pozadini. 

 

 

Komentara 4

LL
lijepa_li si
22:51 13.12.2021.

estradno ideološki aktivist... s tri riječi rekao više, nego dotična persona u 11 epizoda.

Avatar Golum
Golum
22:56 13.12.2021.

Nebitan lik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije