Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAC, HC i Viadukt surađivali s Fimi Medijom, a novac sam nosio Berketu i Kezeleu

Sapunar tvrdi da je suradnja započela na inzistiranje bivšeg šefa Carine i nekadašnjeg glavnog blagajnika HDZ-a Mladena Barišića.
03. travnja 2019. u 16:29 6 komentara 1138 prikaza
Josip Sapunar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svjedok pokajnika Josip Sapunar ustvrdio je na suđenju bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća da su da su Hrvatske autceste, Hrvatske ceste i Viadukt surađivale s Fimi Media te kako je u nekoliko navrata nosio novac optuženima Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu.

Josip Sapunar afera hac - remorker Sud ponovo pozvao Sapunara kako bi ga suočio s optuženicima

Sapunar, nekadašnji financijski direktor HAC-a, izjavio je kako su njegova bivša tvrtka, zajedno s Hrvatsim cestama i Viaduktom, surađivale s tvrtkom Fimi Media te da je ta suradnja započela na inzistiranje bivšeg šefa Carine i nekadašnjeg glavnog blagajnika HDZ-a Mladena Barišića.

''Barišić je inzistirao da i druge građevinske tvrtke koje su tada surađivale s HAC-om, Hrvatskim cestama i Viaduktom surađuju s Fimi Medijom. Na tome je inzistirao tijekom sastanka u restoranu Baltazar na kojem su, pored mene, bili još bivši predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban, bivši član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić i Božidar Kalmeta. Barišić je tom prilikom naglasio kako jednostavno moramo surađivati jer je to naredba, ne kazavši pritom razloge zašto moramo surađivati'', izjavio je Sapunar.

Josip Sapunar
1 / 6
Božidar Kalmeta

Krunski svjedok tužiteljstva u cestarskom kraku afere Remorker je kazao i da je novac nosio Ivanu Berketu u tvrtku Viadukt te u nekoliko navrata i Josipu Kezeleu. Sapunar je dodao kako Igor Premilovac, koji je također priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca, na inzistiranje Kezelea i Berketa nije osobno donosio novac u Viadukt ''kako ga se tamo ne bi prečesto viđalo''.

Sapunar je rekao i da je jednom prilikom donio novac pokojnom Stanku Kovaču, prvom predsjedniku Uprave HAC-a te da je jedna transakcija novca išla preko građevinske tvrtke u vlasništvu Drage Paliske.

Izbjegao odgovor zbog izvrgavanja sramoti

Na pitanje sutkinje Gordane Mihele Grahovac je li mu netko zahvalio na novcu kojeg je donosio, Sapunar je izjavio kako mu se zahvalio Kovač, dok drugo ime nije htio kazati kako se ne bi izvrgnuo sramoti.

Milivoj Mikulić AFERA HAC-REMORKER Mikulić u obrani: Nevin sam, a od svega ovog imam samo narušene obiteljske odnose

Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket. 

Prema odredbama izvansudske nagodbe Sapunar se zbog afere Remorker, uz rad za opće dobro, državi obvezao uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Prvooptuženi Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Božidar Kalmeta PITANJA PUBLIKE Kalmeta: Zašto bih ja kao ministar bio odgovoran ako netko krade u ministarstvu?

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Sve one koji su sudjelovali u istrazi, pisali optužnice i kasnije učestvuju u progonu naših vjerodomoljubnih dužnosnika u Vladi ili javnim tvrtkama treba odmah uvezati u bukagije i bez sudjenja strpati u kazamate. Nisu ovi krvarili gaće u Domovinskom ratu ... prikaži još! i po oslobodjenju ginuli na svojim vjerodomoljubnim funkcijama da bi sada bili proganjani kao zvijeri od strane hrvatskih neprijatelja. Bože moj, ako je ovima kanula i neka lipa u džep, to je sasvim normalno i u skladu sa našim vjerodomoljubnim običajima, jer se od crkavice, koja se zove plaćom, ne da preživljavati, a kamoli ljudski živjeti. To što su naše brze ceste bile skuplje od Svetog Pere kajgana, nije bitno jer je neovisna država bogata, a kada eventualno zafali love, tu su naši transatlanski gazde i njihove banke sa kreditom do krova. Medjutim svi ovi naši velikomučenici, na čelu sa našim bivšim Mesijom Ivom će na kraju biti oslobodjeni i bogato obeštećeni, jer je Lijepa naša pravna država, u kojoj nitko nevin ili kriv ne može biti osudjen, zar ne?

  • Deleted user:

    Mafija je to s glavom i repom!

  • sokac sa drave:

    Citajte samo prezimena sve kamenjarac do kamenjarca,lopov do lopova.Oni kradu jer vide da mogu da im nece nitko nista.Pravo pitanje je zasto im to dopustamo kada znamo da ih nitko nece osuditi.Sudovi su u njihovim rukama,oni su postavili sudce svoje ... prikaži još! rodije.Na njih se mora ici sa zivom silom brutalno bez hebemti.