Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni savjetnici

Gradonačelniku nisu dali nijedan savjet, a u 21 mjesec Sisak im platio milijun kuna

20.05.2013., Sisak - O rezultatima prvog kruga lokalnih izbora na gradskoj razini govorili su kandidat za gradonacelnika Dinko Pintaric i njegovi zamjenici.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
04.12.2015.
u 22:30

Pinatrić je kabinet osnovao nakon lokalnih izbora 2009., a grad Sisak sada tuži tih sedam savjetnika te od njih traži povrat novca

Grad Sisak od sedmorice bivših članova kabineta bivšeg gradonačelnika Dinka Pintarića traži povrat ukupno milijun kuna, koliko su primili u 21 mjesec postojanja kabineta, a tužba je podignuta pred Općinskim sudom u Sisku. Policija rad kabineta istražuje nekoliko mjeseci, a grad Sisak je odlučio tražiti povrat naknada, za koje smatraju da su isplaćene nezakonito. Nakon što su zakonom ukinuta dotadašnja Gradska poglavarstva, bivši HDZ-ov gradonačelnik Pintarić je nakon lokalnih izbora 2009. osmislio svoj kabinet, čiji su članovi bili isključivo političari vladajuće koalicije: Veljko Novak (tada HSP), Željko Jajčinović (HDZ), Ilija Conjar (HSU),  Miljenko Žamarija i Krešo Bočina (HSLS), Šaban Kadrić (SDA) i Vlado Trdenić (HSS).

Istražuju što su radili

Za članstvo su dobivali mjesečno 8000 kuna, a grad sada od svakoga člana traži povrat po 188.000 kuna, osim za M. Žamariju, od kojeg traže 91.000 kuna jer je naknadno postao sedmi član kabineta. Policija istražuje kako bi se utvrdilo jesu li članovi kabineta uopće išta radili. A grad Sisak tim slijedom traži povrat naknada. Naime, za osnivanja kabineta izmjenama gradskog Statuta propisano je da članovi kabineta gradonačelnika "daju pisana ili usmena očitovanja, mišljenja, stavove ili preporuke te obavljaju i druge poslove temeljem ovlaštenja gradonačelnika". No Državna revizija je ubrzo izrijekom utvrdila kako "tijekom 2010. članovi kabineta gradonačelnika nisu davali pismena očitovanja, mišljenja, stavove ili preporuke, te nije vidljivo jesu li obavljali druge poslove temeljem ovlaštenja gradonačelnika".

Bilo je to u ožujku 2011., a odmah zatim, u travnju iste godine, Pintarić je ukinuo kabinet gradonačelnika. No, dok je kabinet postojao, za njegov je rad iz gradskog proračuna isplaćeno, s doprinosima i porezom, gotovo dva milijuna kuna.

I županica ih imala

Podsjeća to na slučaj savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel, za koje USKOK sumnja da također nisu ništa radili, a primali su mjesečne naknade. Za taj slučaj nedavno je potvrđena optužnica.

Pintarić je pod istragom i zbog nikad završene sportske dvorane na obilaznici. Tužiteljstvo sumnjiči Pintarića da je sklapanjem ugovora za gradnju dvorane, za koji je unaprijed znao da neće moći biti realiziran,  te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, oštetio grad za 97 milijuna kuna. Istražuje se i pogodovanje koncesionaru za naplatu parkiranja, zbog čega je grad morao otpisati 1,63 milijuna kuna naknade za koncesiju jer je tvrtka otišla u stečaj.

>>Pintarić dao dva milijuna kuna za savjetnike

>>Pintarića sumnjiče i da je Parkcomu otpisao 1,6 mil. kn duga

Komentara 9

DA
dangebandi
22:52 04.12.2015.

Hdzovac? Ma to nije istina, biće se nounar napušio bunike!

BJ
Bjelovar112
06:32 05.12.2015.

E zbog takvih upravo treba općine ,gradove i županije predložiti

OK
okus
09:09 05.12.2015.

Vratit lovu. U cijeloj Hr. Sve takve uhljebe maknuti i evo love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije