Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisno o vremenskim prilikama

Građevinsko čudo iznad Omiša: Most Cetina spaja se 8. ili 9. ožujka

Spajanje posljednjih centimetara mosta u Omišu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
01.03.2023.
u 15:43

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30.lipnja ove godine. Opremanje je zaseban ugovor za koji se provodi postupak nabave, a u HC-u očekuju kako će dionica biti u prometu u jesen ove godine.

Most Cetina, građevinsko čudo iznad Omiša, bit će spojen sljedeći tjedan 8. ili 9. ožujka, ovisno o vremenskim prilikama.  U Hrvatskim cestama objašnjavaju da će se tada će izvršiti varenje centralnog spoja te postavljanje mosta na konačne ležajeve. Po završetku spajanja, izvodit će se radovi na odvodnji u tunelima koji nisu mogli biti završeni prije nego što se spoji most. Nakon toga započet će asfaltiranje tunela i mosta te opremanje. Na spojnoj cesti DC70 trenutno se izvode radovi na zaštiti pokosa.

Na mostu, objašnjavaju u HC-u, potrebno je još izvesti rezanje krajnjeg dijela segmenta KE1, što je u tijeku, a potrebno je  dovesti i platformu te nagurati oko 200 milimetara. Potrebno je poravnati i centralni spoj iznutra i sa gornje ploče te zavariti centralni spoj i provesti ispitivanje, a to znači spajanje mosta.

Osim toga, slijedi i betoniranje ostatka kontrautega, spuštanje na privremenim ležajevima u konačni položaj, podlijevanje ležajeva, montaža pješačkih staza E9 i zavarivanje, spuštanje na konačne ležajeve, zatim demontaža opreme ispod mosta te dolazak i montaža revizionih kolica. 

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. lipnja ove godine. Opremanje je zaseban ugovor za koji se provodi postupak nabave, a u HC-u očekuju kako će dionica biti u prometu u jesen ove godine.

Kašnjenje dolaska opreme, objašnjavaju, bilo je uzrokovano izvanrednim vremenskim uvjetima i zabranom prometovanja teretnih vozila na javnim cestama. Tako se na gradilištu  očekuje dolazak platforme u četvrtak ili petak, a koja je potrebna za radove koji slijede na mostu. 

Spajanje posljednjih centimetara mosta u Omišu
1/14

- Usprkos određenom kašnjenju zbog vremenskih uvjeta Investitor i Izvođač ulažu sve napore kako bi se dinamika odvijala po planu te kako bismo predviđene aktivnosti izveli sukladno prethodnim najavama - poručuju iz HC-a. 

Ključne riječi

Komentara 27

PU
paul-umpe
16:07 01.03.2023.

gdje sad oni sto su se smijali

LL
lijepa_li si
16:44 01.03.2023.

o bogo moj dragi, prekrasnog li prizora! veličanstvena si domovino moja!

Avatar IIII4
IIII4
16:40 01.03.2023.

Nadam se da će izvođač pozvati inženjere iz nekih medijskih kuća kako bi utvrdili je li most ravan i pravilno spojen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije