Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINI SPAS ZA LIBIJU

Gadafijev sin, playboy, priprema povratak na političku scenu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
02.08.2021.
u 23:26

Umjesto da ga strijeljaju, Saifa Al-Islama pustili su na slobodu da svojim utjecajem pokuša zaustavi krvoproliće i širenje Islamske države

Iako se već odavno zna da je Saif Al-Islam, sin Moamera Gadafija, pušten iz zatvora, nitko nije znao gdje se on nalazi. Američki novinar New York Timesa Robert Worth sreo je Gadafijeva sina Saifa Al-Islama u gradu Zintanu, u kojem se može slobodno kretati, te se priprema za veliki povratak na političku scenu u svojoj zemlji, koja je već 10 godina u krvavome građanskom ratu.

– Borci koji su me uhitili prije deset godina razočarani su revolucijom i konačno su shvatili da sam za njih moćan saveznik – kazao je Saif Al-Islam Gadafi.

Princ na čekanju

Novinar je napisao: “Osmijeh mu se pojavio dok je opisivao transformaciju od zatvorenika u princa na čekanju, a on je rekao: ‘Možete li zamisliti? Muškarci koji su mi bili čuvari sada su prijatelji.’”

Tako je, umjesto da je strijeljan, Saif Al-Islam Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija, pušten iz zatvora. Analitičari su uvjereni kako je puštanje na slobodu Saifa Al-Islama posljednji pokušaj spasa Libije te da su Amerikanci i zapadne zemlje oslobodili Gadafijeva sina kako bi zaustavili krvoproliće u Libiji i širenje Islamske države u toj zemlji. Isto tako, vjeruju kako se puštanjem Saif Al-Islama svijet želi iskupiti zbog svrgavanja njegova oca, nakon čega je Libija upala u anarhiju i građanski rat u kojem su se među više 1500 frakcija i 200 različitih plemena iskristalizirale dvije suprotstavljene strane. Njihov međusobni sukob i bezvlašće dobro je iskoristila Islamska država, koja je svoju borbu s Bliskog istoka prenijela na sjever Afrike, praktički u krilo EU, gdje je učvrstila kontrolu nad libijskim gradom Sirte, koji ima važan strateški položaj jer je udaljen 300 kilometara od Sicilije.

Međunarodna zajednica nije uspjela zaustaviti krvoproliće u Libiji i svjesni su da jedini koji može imati utjecaj na sva plemena u Libiji je upravo Saif Al-Islam koji je uživao ugled i autoritet među starješinama jer je on zapravo bio taj koji je vodio Libiju dok je njegov otac bio samo figura. Poznato je kako su se pripadnici plemena Al Gadadfa i Lamamra, Warfalla, koja su bili stup Gadafije snage, danas masovno pridružili snagama ISIL-a kao i bivši Gadafijevi vojnici i simpatizeri. Obitelj Gadafija uspjela se održati na vlasti više od četiri desetljeća upravo zahvaljujući podršci plemenima, koji su do dandanas ostali centar moći u toj konzervativnoj zemlji. Saif Al-Islam, koji je bio zadužen za odnose s plemenima, znao je manipulirati i iskoristiti kombinaciju ekonomskih privilegija, bračnih saveza i prijetnje silom da bi pridobio plemenske vođe na svoju stranu. Njegovo pleme, Al Gadadfa bilo je i ostalo jedno od 20 glavnih u pet regija u Libiji te uživa moć obrnuto proporcionalnu svojoj veličini zato što se nalaze u naftom bogatom području Sirte. Pripadnici plemena Al Gadadfa tvrde da potiču od poslanika Muhameda i zbog toga uživaju izuzetnu povlasticu i moć u Libiji te su među ključnim plemenima koja mogu igrati glavnu ulogu u rješavanju libijskog sukoba i u uništenju terorističke organizacije Islamske države.

Pridobio ljude

Prema anketama agencije Mandela Libija, koja je provedena krajem 2018., više od 92% Libijaca htjelo bi da na čelo Libije dođe Saif Al-Islam Gadafi. Taj bivši playboy često je boravio na Zapadu, gdje je predstavljao očev režim, a 2008. diplomirao je na Londonskoj školi ekonomije. U inozemstvu, ali i u državi, Saif Al-Islam uživa veliku potporu, pa je izvjesno kako bi lako ušao na libijsku političku scenu. O njemu se dugo govori kao o političkoj figuri koja bi možda mogla uvesti red u politički razorenu Libiju, danas uvelike disfunkcionalnu državu koja tone u građanski rat. Osim duge liste paravojnih frakcija, političara, biznismena, pa i običnih Libijaca koji će uvijek biti protiv njega, Saif Al-Islam Gadafi ipak je pridobio velik dio Libijaca koji u njemu vide spasioca.

Komentara 2

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
00:06 03.08.2021.

Nevjerovatno je da netko tko je arapskog podrijetla piše toliko neistina o jednoj arapskoj zemlji. Sin je bio stup moći dok mu je otac bio samo figura, a u drugoj rečenici se govori da je sin često boravio u inozemstvu, tko je onda vodio državu? Nije uopće istina da moć vlasti leži u plemenima, bivši predsjednik Libije je državnim udarom došao na vlast, što znači da je već tada, prije 50 godina, imao potrebnu vojnu snagu. A održao se na vlasti iz razloga što je razvijao gospodarstvo, nudio besplatne stanove, besplatno zdravstvo, projekte navodnjavanja, jedna od rijetkih zemalja koja nije imala vanjskog duga, nacionalizirao nalazišta nafte. Ono što mi je čudno, da ljudi koji su sami arapi, govore o tzv. "arpaskom proljeću" kao nečem pozitivnom, a to je donijelo samo krvoproliće i nazadovanje već ionako siromašnih zemalja. I onda ta mantra "građanski rat", a ono uvezeni strani plaćenici i intervencija NATO-a, ako se umiješaju vojske drugih država - izravno, s zračnim napadima, kako je to onda građanski rat? Što se može naučiti iz krivo naučene (lažne) povijesti? Bivšeg predsjednika Libije, su zarobile strane specijalne postrojbe, dovele kamere, potom se na njim iživljavali, rekao je čuvenu rečenicu, da ovo nije po islamskom pravu (zakonu). On je bio loš i trebalo ga je svrgnuti, sad je situacija puno bolja, arapsko proljeće, nema što. Kada je svrgnut Saddam Hussein u Iraku, svi su se smijali, a Gaddafi je rekao netko od nas može biti slijedeći.

XA
xaron
02:28 03.08.2021.

Odmah poslije ubistva Gadafija bilo je jasno da ce Libijci morati praviti novog Gadafija, makar i od blata. To se ostvarilo. Nakon toliko godina svima je postalo jasno da Libijci ne žele demokraciju po zapadnom modelu nego neki svoj oblikik uređenja. Stanovnici su platili veliku cijenu zapadnih experimenata i iluzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije