Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI USPJEH

Europsko vijeće dodijelit će BiH status kandidata za EU, inicijativu vode Plenković i Mitsotakis

Sarajevo: Dragan Čović i Nermin Nikšić  koji predstavlja Osmorku potpisali su sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
12.12.2022.
u 18:27

Odluka se donosi na summitu 27 premijera i predsjednika u četvrtak, a i Nizozemska uklanja rezervu koju je imala na takav prijedlog odluke

Pomičemo se prema konsenzusu za dodjeljivanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za Europsku uniju, prenio je jedan upućeni izvor Večernjem listu u Bruxellesu pomak u raspravi koja se vodi iza zatvorenih vrata, a koja priprema zaključke o BiH na današnjem sastanku Vijeća za opće poslove, i to je ipak izgledniji dan odluke, na summitu 27 premijera i predsjednika u četvrtak. Premijer Andrej Plenković i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis uputili su danas zajedničko pismo u kojem se zalažu za dodijeljivanje statusa kandidata BiH.

Na tom summitu, odnosno sastanku Europskog vijeća, BiH bi trebala dobiti status kandidata ako se stvori konsenzus svih 27 država članica za takvu odluku, na sličan način kao što su u lipnju status kandidata dobile Ukrajina i Moldavija – kao snažnu (geo)političku poruku. I druga potvrda da se BiH približava statusu kandidata u ponedjeljak je došla iz Češke, koja "očekuje neku vrstu rješenja, na temelju uvjeta".

Inicijativa Plenkovića i Mitsotakisa

"Uoči našeg sastanka ovoga tjedna, željeli bismo zajedno ponovo potvrditi snažnu potporu Hrvatske i Grčke dodijeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU Bosni i Hercegovini na sastanku Europskog vijeća 15. prosinca. Trebali bismo iskoristiti ovaj kritičan trenutak za tu vitalnu odluku", navodi se u zajedničkom pismu Plenkovića i Mitsotakisa, u koji smo imali uvid. Trenutak smatraju ključnim i kritičnim zbog, s jedne strane, potpuno izmijenjenog geopolitičkog okruženja u Europi izazvanog agresijom Rusije na Ukrajinu; i, s druge strane, važnim pozitivnim razvojem događaja u BiH nakon posljednjih općih izbora, navodi se u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, proslijeđenom i svim članovima tog tijela.

Unutarnje reforme i napredak

Neslužbeno smo doznali da i Nizozemska uklanja rezervu koju je imala na takav prijedlog odluke. Uvjet za dobivanje statusa kandidata je da BiH pokaže napredak barem po 8 uvjeta koje je Europska komisija pobrojala u posljednjem izvješću o napretku BiH. Šire gledano, ukupno 14 uvjeta, unutarnjih reformi države, kako bi ona bila spremna za status kandidata.

Hrvatska je među državama članicama koje uvjeravaju ostale, one skeptičnije unutar Vijeća, da BiH nedvojbeno ispunjava uvjete za kandidaturu, da je samo stvar u tome da je malo vremena od izbora do formiranja svih razina vlasti i implementacije dogovorenog, ali da se nedvojbeno događa formiranje vlasti, da je implementacija uvjeta dio koalicijskog sporazuma te da je vidljiv zamah na temelju kojega se BiH može dodijeliti status kandidatkinje za EU. Uz Hrvatsku, prvi zagovornici takvog pristupa su Slovenija, Austrija, Mađarska, Poljska, tri baltičke države članice, ali i Njemačka.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Ako bi u BiH do četvrtka, dana održavanja summita u Bruxellesu, bila potvrđena nova vlada na razini Federacije BiH, koja je dogovorena između HDZ-a i stranaka Osmorke, to bi bio dodatni argument za lakše dobivanje statusa kandidata. Ali nije još jasno može li se to, zbog protivljenja SDA, dogoditi do četvrtka.

No, formiranje Vijeća ministara na državnoj razini SDA ne može blokirati, a provedba uvjeta koje BiH ima za status kandidata za EU odvija se ponajviše kroz državnu razinu. Moguće je da se još jedan vidljivi korak u formiranju Vijeća ministara BiH dogodi upravo u četvrtak i da to posluži europskim čelnicima da daju konačno zeleno svjetlo za kandidatski status.

Večeras na temu kandidatskog statusa za BiH zasjeda Coreper, Odbor stalnih predstavnika država članica u Vijeću EU, a posljednji nacrt zaključaka današnjeg Vijeća za opće poslove (nacrt prije današnjeg sastanka) bio je sročen ovako: "Nakon zaključaka Europskog vijeća 23.–24. lipnja 2022., i u svjetlu Komisijine posljedične preporuke od 12. listopada 2022., Vijeće predlaže da se dodijeli status kandidatske zemlje Bosni i Hercegovini, podložno potvrdi Europskog vijeća, na temelju shvaćanja da su poduzeti koraci navedeni u Komisijinoj preporuci, s ciljem jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i (jačanja, op.a.) temeljnih prava)".

Nazadovanje Srbije

Na  sastanku Vijeća za opće poslove Hrvatsku predstavlja državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, a na sastanku Europskog vijeća u četvrtak premijer Andrej Plenković. Odluka o BiH sročena je tako da bi bila konačna tek nakon potvrde na Europskom vijeću, summitu u četvrtak.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

"Vijeće također poziva sve političke lidere u BiH da žurno implementiraju obveze iz sporazuma postignutog 12. lipnja 2022. i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu s ključnim prioritetima", dodaje se još u nacrtu zaključaka pripremanih za današnji sastanak.

U dijelu nacrta zaključaka koji se odnosi na napredak Srbije u pregovorima, Vijeće za opće poslove EU sprema se izraziti "duboko žaljenje zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, osobito u nesvrstavanju uz EU sankcije protiv Rusije i Bjelorusije, kao i u vanjskopolitičkim postupcima koji su suprotni zajedničkom pristupu Unije".

VIDEO: Zagreb: Prva godišnja konferencija o hrvatskom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti "Spremni za sutra"

 

Komentara 39

Avatar jeremija1
jeremija1
19:06 12.12.2022.

Evo vam komšije, tko vas uvodi među ljude : Hrvatska i Čović, legitimni predstavnik hrvatskog naroda. Sad nam opet onog pijanca Komšića izaberite ! On vas vodi samo u grabu, postojbinu pijanaca...

NA
Nale50
22:08 12.12.2022.

Bosna i Hercegovina je to zaslužila !!!...itekako !!! Još 1878 . godine ....Berlinski kongres je prepoznao takvu perspektivu...!!...interes velikih sila je bio očit...ali Austrougarska je u Bih , od 1878. do -1914. izgradila oko 1700. kilometara pruga ( uključivo šumskemetara pruga ( uključivo šumske , rudničke... )....Bih je vazda imala zapadnu orijentaciju....VESELIM SE.......rođen sam u Bosni , protjeran iz Bosne...dobro došla Bosno i Hercegovino..

Avatar Urbani
Urbani
21:28 12.12.2022.

Jak političar taj Plenkovic , niko mu ravan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije