Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američke sankcije Rusiji udar i na Europu

EU je kolateralna žrtva novih sankcija SAD-a protiv Putina – pogodit će i europske tvrtke
25. srpnja 2017. u 16:27 94 komentara 7775 prikaza
Angela Merkel, Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

EU je jučer aktivirala “sve diplomatske kanale” kako bi spriječila mogućnost da novi paket američkih sankcija protiv Rusije, čije se završno usvajanje u Kongresu očekuje danas, naškodi europskim interesima.

jared kushner, trump Ovaj tjedan svjedočenje Trumpov zet Kushner tvrdi da "nije sklopio tajni dogovor" s Rusima

Velika diplomatska bitka

Europska komisija spremna je već ovoga tjedna uvesti čak i protumjere u znak odmazde za slučaj da Kongres izglasa mjere protiv Rusije koje izravno škode Europi.

Prema verziji koja je prošla Senat sredinom prošlog mjeseca i koja ide na glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, sankcije protiv Rusije proširile bi se i na sve kompanije koje sudjeluju u gradnji ruskih plinovoda. Takva formulacija izravno bi utjecala na projekt Sjeverni tok 2, plinovod kojim ruski Gazprom želi udvostručiti isporuku plina Njemačkoj, a u kojemu sudjeluju i europski energetski giganti Shell, OMV i Engie.

No, tako formulirane američke sankcije protiv Rusije mogle bi naškoditi i projektima koji su smišljeni s ciljem smanjenja ovisnosti Europe o ruskom plinu, kao što je projekt izgradnje Južnog plinskog koridora koji bi dovodio azerbajdžanski plin iz Kaspijskog mora preko Gruzije, Turske, Albanija i Transjadranskim plinovodom dalje do Italije (s jednim krakom iz Albanije prema Crnoj Gori i Hrvatskoj). Budući da ruski Lukoil sudjeluje u Južnom plinskom koridoru s 10 posto, nove američke sankcije protiv Rusije mogle bi zaustaviti i taj projekt.

U EU također strahuju da bi nove američke mjere, ne uzmu li u obzir i posebne europske interese, mogle naškoditi održavanju ili modernizaciji postojećih plinovoda koji iz Rusije preko Ukrajine dolaze do EU.

Njemačka i Austrija su sredinom lipnja, nakon što je oštra verzija zakona izglasana u Senatu, objavile zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju da bi takve mjere SAD-a mogle imati nove negativne posljedice za europsko-američke odnose.

Republikanci i demokrati u Zastupničkom domu u petak su se dogovorili da će zajedno podržati te mjere prilikom glasanja u utorak, na što su se u Bruxellesu upalili alarmi. Mogućnost da EU uvede protumjere kao odmazdu protiv američkih mjera zasad se ne spominje službeno, samo neslužbeno do vodećih europskih medija dolaze nacrti internih dokumenata pripremanih za kolegij Europske komisije u srijedu, ali glasnogovornik EK potvrđuje da postoji zabrinutost.

– Aktivirali smo sve diplomatske kanale kako bismo prenijeli našu zabrinutost američkim kolegama. Od ključne je važnosti da se održi jedinstvo skupine G7 po pitanju (ruskih) sankcija. Očekujemo da se naša zabrinutost adresira (hoće reći: riješi; op.a.) u predzakonskoj proceduri koja u ovom trenutku još traje – rekao je jučer Margaritis Schinas na brifingu EK u Bruxellesu.

dakota DUH DIVLJEG ZAPADA Trumpova Amerika: Posjetili smo Južnu Dakotu, gdje Trumpa podržava 76 % birača

Ugroženo jedinstvo G7

Spominjanje jedinstva G7 aludira na to da su sve dosad uvedene sankcije protiv Rusije bile koordinirane između SAD-a i EU, a Washington je sada na putu da prvi put promijeni tu praksu. Bruxelles se nada da problem još uvijek može biti riješen tako što će se vlada predsjednika Donalda Trumpa “pismeno ili javnom izjavom” obvezati na primjenu novih sankcija na način koji ne šteti interesima Europske unije.

Osim ove dimenzije u odnosima SAD-a i EU, zakon koji se Kongres danas sprema izglasati važan je i zbog toga što mijenja način ukidanja sankcija: predsjednik Donald Trump više neće imati mogućnost to učiniti sam, nego će moći predložiti ukidanje sankcija Kongresu, koji će u roku od 30 dana odlučivati želi li udovoljiti zahtjevu predsjednika.

Protiv plinovoda za Njemačku Sjeverni tok 2 je i Hrvatska

Plinovod Sjeverni tok 2 kontroverzan je jer mu se protive članice EU iz srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Američke sankcije mogle bi zaustaviti taj projekt.

No, mogle bi naškoditi i projektu Južnog plinskog koridora koji nije smišljen za ruski plin, ali u njemu ruski Lukoil ima udio od 10 posto, zbog čega bi se našao pod sankcijama.

trump ČUDO OD 13 MILIJARDI Trump je porinuo novi super nosač zrakoplova: Naši neprijatelji će strepjeti! Joy-Ann Reid KAKAV GAF Obrukala se: Trump je oženio dvije žene iz 'Sovjetske Jugoslavije' Savezništva S pomoću Višegradske skupine Izrael želi sklopiti ugovor s EU
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Deleted user:

    Nobelovac Obama je posijao razdor i zlo

  • Deleted user:

    Ne shvacam...pa zar nije baš europski neoliberalni šljam poticao sukob Putina sa Amerikom?

  • golub Vaso:

    Europa je američka kolonija, premrezena je američkim agentima što se vidi iz primjera RH, takvi sigurno ne rade u interesu europskih država