Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savezništva

S pomoću Višegradske skupine Izrael želi sklopiti ugovor s EU

Foto: BERNADETT SZABO
22.07.2017.
u 16:47

Netanyahu je šokiran time što mu EU za sklapanje partnerstva nameće političke uvjete

Most koji u političkom smislu vodi do središta Europske unije Izrael će pokušati preko zemalja Višegradske skupine, preko Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke.

Jasno je to nakon svojevrsne diplomatske ofenzive koju je izraelski premijer poduzeo posjetivši premijere četvero Višegradskih zemalja koji su se okupili u Budimpešti.

Već do sada suradnja s Višegradskom skupinom Izraelu je otvorila nekoliko projekata, od ulaganja i trgovine preko zajedničkih projekata na polju tehnološkog razvoja, do studentskih razmjena, no sada se suradnja širi i na politički utjecaj prema Bruxellesu, ali i suradnju na suzbijanju terorizma i zajedničkoj sigurnosti.

Upaljeni mikrofon

Naime, Benjamin Netanyahu zatražio je od zemalja Višegradske skupine da utječu kako bi se ubrzalo donošenje Sporazuma o asocijaciji između Europske unije i Izraela, čime bi se znatno olakšali gospodarski odnosi. Netanyahu nije bio zadovoljan na koji način razgovori već neko vrijeme teku, jer Bruxelles kao otežavajuću okolnost navodi kršenje ljudskih prava u Izraelu.

– Europska unija jedino je udruženje država na svijetu koje pregovore s Izraelom politički uvjetuje. Oni to jedini rade – požalio se Netanyahu četvorki višegradskih premijera što je slučajno zabilježeno na jednom od mikrofona koji je nepažnjom ostao upaljen.

– Vjerujte, Europska unije još je više jedinstvena nego što mislite. EU postavlja uvjeta i nama koji smo već unutra, a kamoli nekome tko dolazi sa strane – uzvratio mu je mađarski premijer Orban.

Pored političkog lobiranja, Netanyahu očekuje od Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske da mu pomognu u stabilizaciji stanja na bliskom istoku. Naime, Tel Aviv planira ponovo pokrenuti pregovore s arapskim zemljama, a upravo u nekima od njih, poput Egipta ili Libije, zemlje Višegradske skupine imaju priličan utjecaj te mogu poslužiti kao svojevrsna spona.

Energetska ovisnost

S druge strane, zemlje istočne Europe, koje danas uvelike u energetskom smislu ovise o Rusiji dobile bi u isporuci izraelskog plina poseban status, čime bi se smanjila njihova energetska ovisnost i stabilizirali sustavi dobave u slučaju potrebe.

Između Izraela i Višegradske skupine očito se razvija strateško partnerstvo koje svi sudionici grade s vrlo jasnim ciljevima, od lobiranja preko sigurnosnih do energetskih i političkih pitanja. No jedno je sigurno, dogovori idu dalje, a novi susret već je dogovoren za sljedeću godinu, no ovaj put premijeri Višegradske skupine doći će u Izrael kako bi dogovori bili i formalno zaključeni u Tel Avivu.

Komentara 16

SA
Shariel Aron
09:38 23.07.2017.

Hrvatska treba što prije ući u Višegradsku skupinu.Izrael ima puno plina za izvoz koji bi za RH bio puno povoljniji od uvoza američkog ukalupljenog plina.To je alternative izgradnji terminala na Krku.Plus toga,suradnja sa Izraelom bi otupila oštricu udara birokrata iz EK,koji su izgubili mjeru za realnost .Posebno nakon izlaska RH iz Arbitražnog graničnog spora i pritisaka na nas.

DA
DarthVader
18:24 22.07.2017.

mama mia je velika bezposlicarka koja stalno visi naportalu vecernjeg, i pritom jos ima obraza kritizirati vladu i predsjednicu. odvratno

KA
KaraMarko
21:07 26.07.2017.

Nije losa ideja jer nema veze sa Njemackom represijom i diktaturom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije