Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINA IZ EUROPE

Ema Donev ušla je u finale prestižnog natjecanja: U San Franciscu će odlučiti tko dobiva 250 tisuća dolara

Ema Donev
Večernji TV
22.09.2022.
u 10:03

Da bi došla do finala Breakthrough Junior Challengea, Emina je snimka prvo prošla kritiku drugih natjecatelja, zatim je odabrana u najboljih 75, pa je stručna komisija to suzila na najboljih 30. Na društvenim mrežama skupljali su se lajkovi za one koji ulaze u finale, a naša Ema skupila ih je dovoljno

Objavljeni su službeni rezultati natjecanja Breakthrough Junior Challengea te je 14-godišnja Ema Donev ušla u finale ovog prestižnog natjecanja. 

Breakthrough Junior Challenge je natjecanje koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti. Za sudjelovanje je bilo potrebno napraviti video od minute i pol koji pojašnjava neku kompleksnu temu iz matematike, prirodnih znanosti ili istraživanja svemira. Ema je izabrala entropiju, pojam u fizici. 

 

Dramatična završnica između naše Eme Donev i Abela Dagnea iz Amerike završila je Eminim vodstvom u broju lajkova. Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i Facebook videima, dok je Abel skupio ukupno 151.900. Sve to ne bi bilo moguće bez velike podrške javnosti - Hrvatska je još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko istog cilja. Podrška iz Hrvatske pokazala se snažnijom od podrške koju je sjajni mladi znanstvenik Abel dobio iz Amerike i Etiopije odakle potječe.

Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija. Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja, te druga cijenjena imena svjetske znanosti.

– Pobjednik natjecanja može osvojiti stipendiju od 250 tisuća dolara. Njegova škola dobit će laboratorij od 100 tisuća dolara, a učitelj ili mentor dobit će 50 tisuća dolara kao novčanu nagradu – objasnila je Ema nedavno u intervjuu za Večernji list. Ako pobijedi, novac planira upotrijebiti za financiranje obrazovanja. Ne zna još što će upisati, no kaže kako planira studirati izvan Hrvatske.

Da bi došla do finala Breakthrough Junior Challengea, Emina je snimka prvo prošla kritiku drugih natjecatelja, zatim je odabrana u najboljih 75, pa je stručna komisija to suzila na najboljih 30. Na društvenim mrežama skupljali su se lajkovi za one koji ulaze u finale, a naša Ema skupila ih je dovoljno. 

Sad je čeka posljednji krug natjecanja, gdje će se prosuđivati njen rad, znanje i osobine, a o konačnom pobjedniku odlučit će stručni žiri u završnici natjecanja u San Franciscu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije