Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA PRIJEDLOGA

Doznajemo kako će izgledati hrvatski F-16

F-16
31.03.2018.
u 11:35

S pilotima u vojnoj bazi HRZ-a na zagrebačkom Plesu susreli su se ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Prešao sam četrdesetu, no želim i očekujem da ću i ja proći obuku za let na F-16, odgovorio mi je na pitanje jedan od hrvatskih pilota koji lete na nadzvučnom lovcu MiG-21. Među nekoliko desetaka pilota s kojima su se u vojnoj bazi HRZ-a na zagrebačkom Plesu susreli ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, malo je onih koji se već ne vide u kabini supersoničnog hrvatskog borbenog lovca F-16. To bi moglo postati i problem, jer premda ih je malo, ipak neće svi moći ići na obuku u Izrael.

Sigurnost pilota

Prednost imaju mlađi, tridesetogodišnjaci, koji bi na tim zrakoplovima trebali letjeti 10 do 15 godina. U Izrael će 2019., negdje sredinom godine, otići osam-devet pilota na obuku koja će trajati 8 do 10 mjeseci. Uz njih ide i oko 45 zrakoplovnih tehničara, koje će HRZ kad nabavi nove letjelice trebati u puno većem broju nego do sada, kada su se brinuli o MiG-ovima. Nakon povratka, ti će piloti i tehničari potom obučavati ostale.

Na sastanku s osobljem baze Krstičević se odlučio odmah nakon tzv. velikog četvrtka kako se već naziva dan kada je Vlada Andreja Plenkovića dala i posljednje zeleno svjetlo za nabavu eskadrile od 12 rabljenih izraelskih F-16 C/D Baraka. Nakon što ih je zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić upoznao s planovima i ambicijama te nekim promjenama ustroja, načelnik Šundov podsjetio je pilote da su “i prije imali prilike, ali ih nismo iskoristili, te ih sada moramo maksimalno iskoristiti”. Pitanje sigurnosti pilota je na prvome mjestu, pa ih je pozvao da paze na sebe, a što se tiče uporabljivosti MiG-ova, treba je produljiti dokle god je moguće. U otvorenom obraćanju pilotima slično je ponovio i Krstičević precizirajući da nakon što je riješena nabava aviona “nema lovorika, ne staje se, ne želim da sada uživamo na lovorikama, nego nastavljamo s pripremama, a na vama je da sada stisnete i da vam Izraelci prenesu sve moguće operativno znanje i iskustvo, a ne daj bože i ne trebalo nam, i borbeno iskustvo”, kazao je. Potvrdio je da Izraelci dolaze u Zagreb već u travnju i da počinje izrada detaljiziranog ugovora. U Ministarstvu i vojnom vrhu pozitivno su dočekane i izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je u izraelskim medijima taj posao nazvao “važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa” koji će osnažiti odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva.

Dugo su čekali F-16

Dobre su vijesti što će ove godine, nakon duljeg vremena, školovanje za pilota započeti 20-ak novih kadeta. Inače, HRZ je zbog problema sa zrakoplovima proteklih godina uspijevao među “vitezove”, dakle pilote supersonika, ubaciti po jednog do najviše dva nova mlada pilota. U 2015. dogodila se sramota pa te godine nije uspio ni jedan. Sada će se stvar, naravno, stubokom promijeniti i stoga su u MORH-u već započeli pripreme za to. I ministar i načelnik na Plesu su naglasili pilotima i tehničarima da se jače angažiraju na obuci novih desetaka tehničara koji završavaju školovanje za poslove u ZTC-u na servisu i održavanju letjelica koje koristi HRZ, ali i na pilotskim zadacima. U nekoliko idućih godina znatno će se povećati potreba za ta dva zanimanja u HRZ-u, koji će i brojčano ojačati. Nakon što je Vlada osoblju vratila dodatke na plaće koje su izgubili prije četiri godine, ministar Krstičević obećao je da će u 2019. početi i s primjenom novog sustava plaća i platnih razreda, a plaće u HRZ-u će sigurno biti više.

Krstičević je pilotima otvoreno govorio i o svojoj prepisci s umirovljenim testnim pilotom HRZ-a, brigadirom Ivanom Selakom, koji je ovih dana uputio brojne kritike na račun kupnje “starih kanti”, kako je nazvao izraelske F-16. Čitao je Krstičević njihovu prepisku, u kojoj Selak izražava želju da nije u pravu, te da neće likovati ako se pokaže da jest u pravu. Krstičević mu je odgovorio kako je i on mogao, kad je stupio na dužnost ministra, preispitivati kako su zaprimljeni MiG-ovi 21, od kojih znatan dio sada ne leti.

– No, nisam jer držim da ne možemo sada vratiti vrijeme, nego gledati u budućnost – kazao je Krstičević. Ta tema nije bila toliko ugodna pilotima, no nisu je komentirali, premda je bilo dovoljno vidjeti njihov veliki interes da ih ne mimoiđe obuka za F-16, zrakoplov koji su piloti HRZ-a tako dugo čekali. Na sastanku se čulo još dobrih vijesti; ovih dana će napokon završiti certificiranje, pa će punom parom početi remont deset helikoptera Mi-171 sh. Ministarstvo nije odustalo od odluke da je te moderne helikoptere na prvi, desetogodišnji remont najlogičnije poslati proizvođaču, u Rusiju. Očekuje se da će do kraja 2018. u RH biti vraćena četiri helikoptera, a ostali tijekom 2019.

Pogledajte i prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora

F-16
1/9

Komentara 331

Avatar HajdukLika
HajdukLika
12:35 31.03.2018.

Pljujete po politačarima kad troše novce bez mjere. A kad se pojave odgovorni političari koji se znaju nositi sa izazovima i trošiti onoliko koliko nam je realno moguće, onda vam opet ne odgovaraju. Vi bi i ovce i novce, a uz to i ceste i škole i vrtiće i državne stanove i poticaje i veće plaće i besplatno zdravstvo i besplatne autoceste i besplatne tunele i besplatne mostove i besplatna odlagalšta otpada i besplatnu vodoopskrbu i besplatno obnovljene kuće stradale na klizištima i od poplava i manje kamate i Schengen i Euro i preuzimanje vaših dugova ... Količina drskosti kod nas nema granica. Bolje biti klošar nego političar. Bar u Hrvatskoj.

KO
Konobarzg
11:54 31.03.2018.

Bilo je vrijeme da konačno završi ta saga i kupe se avioni. Definitivno povijesni trenutak za bolju budućnost.

DU
Deleted user
12:43 31.03.2018.

Nama je vazno prijeci na zapadnu tehnologiju,zrakoplove 4 generacije. Za male novce dobijamo izraelsku tehnologiju i iskustvo. Jednom kad obucimo pilote i tehnicare,osposobimo remontni zavod,prilagodimo radarske sustave i zracne luke,izgradimo hangare i skladisa ,akumuliramo razne tipove naoruzanja - lako cemo mi prijeci na neki noviji tip zrakoplova. Sam zrakoplov nije skupa stavka,uvijek mozemo kupiti 2-3 komada F-22 kad im cijena padne ispod 20 milijuna dolara.Pa ne misli valjda netko da cemo na ovima letjeti 2050.godine? :))) Tad ce u modi biti levitirajuci pogon,s teleportacijom i laserim. Daj te ljudi,budi te ozbiljni. :)) ps. I kako vas nije sramota? Placamo ih 50 milijuna dolara godisnje na 10 godina.Toliko potrosi jedna Sanja Sarnavka pljujuc Hrvatsku! Ovi zrakoplovi nisu ni najmanje opterecenje za nas proracun.Kupiti jos 12 pod hitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije