Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
avioni podijelili struku

Selak: Za 500 milijuna dolara mogli smo bolje, Antun Tus: F-16 je izuzetan! Gotovina čestitao

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
29.03.2018.
u 12:59

Za nabavu F-16 na Vijeću za nacionalnu sigurnost glasovao je i SDP-ov Igor Dragovan, no Bernardić je protiv kupnje “starih kanti”

Odluka državnog vrha da će hrvatsko nebo braniti izraelski borbeni zrakoplovi F-16 podijelila je stručnu i političku javnost.

Posebnu je pozornost privukao komentar umirovljenog pilota, brigadira Ivana Selaka, da je riječ o “raubanim” avionima, koje su Izraelci tijekom 30 godina maksimalno iskoristili i za koje je pitanje koliko će još dugo letjeti.

– Po mojem mišljenju nije realno da će se ti zrakoplovi eksploatirati još 25 godina. Mogli su ih onda koristiti i Izraelci – rekao je Selak HTV-u i pridodao kako je “tuga što su ti zrakoplovi na zalasku karijere po satima leta i po godinama”.

– Nisam skeptik, ja sam realist. Radi se o iskoraku, ali za 500 milijuna dolara mogli smo i morali napraviti bolje – uvjeren je Selak.

U obranu odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost stao je umirovljeni stožerni general Antun Tus, koji smatra da je riječ o pravom izboru za Hrvatsku.

Čestitka ministru

– Jedno je načisto – da bi Hrvatska trebala produljiti taj zračni vojni ambijent u smislu zadaća koje ima u miru, a vidjeli smo koliko to znači i u Domovinskom ratu. Tako da je izbor F-16 izuzetan – kazao je Tus za N1. Smatra da polovni izraelski zrakoplovi Hrvatskoj odgovaraju i zato što su novi znatno skuplji te da je riječ o “pozitivnoj i financijski povoljnoj situaciji”.

Snažna potpora nabavi izraelskih zrakoplova došla je i od Ante Gotovine, koji je čestitao ministru obrane Damiru Krstičeviću.

– Predan rad stručnih timova i tvoji napori rezultirali su ispravnom odlukom državnog vrha, koja je u okviru naših realnih mogućnosti najbolja opcija. Bitna je kako za razvoj hrvatskih Oružanih snaga, tako i za sustav nacionalne sigurnosti, kojem je Hrvatska vojska jedan od temeljnih stupova. Čestitam! – napisao je Gotovina.

Reakcije na odluku VNS-a podijeljene su i na političkoj sceni, na kojoj je nekima neprihvatljiva sama odluka da se kupuju borbeni zrakoplovi dok Hrvatska ima izražene socijalne probleme.

SDP podijeljen i oko aviona

Već poslovično, podijeljene reakcije stigle su i iz najveće oporbene stranke. I dok je SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan na VNS-u glasovao za kupnju F-16, šef stranačke koordinacije za obranu i nacionalnu sigurnost Franko Vidović i predsjednik stranke Davor Bernardić tu su odluku oštro napali.

– Vlada je donijela odluku o kupnji trideset godina starih kanti koje su prvi put letjele još dok je postojao Sovjetski Savez. Dakle, naši MIG-ovi koji su stari četrdeset godina sada će biti zamijenjeni avionima F-16 koji su stari trideset godina i za to će hrvatski građani morati platiti 3 i pol milijarde kuna – komentirao je Bernardić.

Vidović je obrazložio kako je Dragovan na VNS-u bio “kao predsjednik saborskog odbora” te da je to njegov, a ne stav stranke.

Za razliku od kolega, predsjednica SDP-ova Savjeta za sigurnosnu politiku vrlo je oprezna u ocjeni odluke državnog vrha.

– Podržavam odluku o tome da se nabave avioni, a o samom izboru tipa aviona i odabira najbolje ponude ne raspolažem s dovoljno informacija i ne želim špekulirati. Imala sam prilike upoznati se s rezultatima rada stručnog povjerenstva, na taj njihov rad nemam primjedbi. To je Vladina odluka i odgovornost, kako trenutačno tako i za sljedeće godine u kojima bi ti avioni trebali letjeti – kazala je Željka Antunović

Pogledajte i koje će zemlje igrati ključnu ulogu ako počne 3. svj. rat:

1/12

Već poslovično, i iz najveće oporbene stranke SDP-a stigle su podijeljene reakcije i o nabavi vojnih aviona. Dok je SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan na VNS-u glasovao za kupnju F-16, šef koordinacije za obranu i nacionalnu sigurnost Franko Vidović i predsjednik stranke Davor Bernardić tu su odluku oštro napali

Komentara 105

DU
Deleted user
13:26 29.03.2018.

najbolje je kupiti od Šveđana avione pa da nas onda u slučaju rata neki švedski političar poput Carla Bildta ohrabruje i tješi te poziva na mir i ne želi nam prodati naoružanje i rezervne dijelove kao 95. (brodske rakete)

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
13:08 29.03.2018.

Nije Vidoviću stvar samo u godinama već i sposobnostima jer se ne mogu uspoređivati avioni druge i četvrte generacije a mogli smo i nove uzet da nije tvoj ministar zamračio novac s remontom migova. Dokle stigla istraga ?

MA
marsovac
13:52 29.03.2018.

kupovina aviona je u strateskome kontekstu ispravna. Gripeni su nista,...tko ih ima?,...gdije su u borbi upotrebljeni?,......nemaju sistemske mogucnosti kao F16 au slucaju sukoba svedska nije nikakav partner,...oni bi se jedan dva pvukli a mi ostali sami. Mi nemamo veliki kapital za kupovinu ali je jedna stvar sigurna da izrael nitko nemoze ucijeniti da nam u slucaju sukoba obustave isporuku dijelova ili naoruzanja,....cak ni amerika. Pogotovo ako imamo i daljnju suradnju s njima u drugim podrucjima........................I ako ih budemo trebali to ce onda biti nase susjedstvo koje nas stalno ucijenjuje i maltretira. Isto takvo susjedstvo nema nista takve kvalitete i sposobnosti,.......a srbi mogu samo sanjati o svojim migovima i njihovim sposobnostima.......Sazetak price; to je nama dovoljno zasto ih mi trebmo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije