Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donosimo što se promijenilo pri prelasku granice s BiH: Umjesto 200, sada možete imati 40 cigareta

Novim pravilnikom Hrvatska je primijenila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koji se primjenjuje u zemljama EU-a.
14. siječnja 2021. u 10:38 26 komentara 38162 prikaza
Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Putnici iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom posljednjih dana ostali su, blago rečeno, šokirani novim pravilima. Naime, 1. siječnja na snagu je stupio novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje pripada i BiH, piše Večernji list BiH. 

Vrijedne po 300.000 kn Grade domove za pet obitelji: Otpornije na potrese, a gotove su za samo 30 dana

Dopuštene količine

Pa tako umjesto deset kutija cigareta, koliko su do sada putnici mogli bez plaćanja davanja prenijeti u osobnoj prtljazi, od početka ove godine preko granice mogu ponijeti samo dvije kutije. Pri unosu robe u carinsko područje EU, u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda.

Žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se osobno uvjerila da je u EU odskora nemoguće bez plaćanja davanja unijeti više od dvije kutije cigareta. 

cigarete | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

– Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Bila sam iznenađena, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može prenijeti šteka cigareta nego samo dvije kutije. Kada sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila pa su se vraćali i bacali cigarete – kazala je za Nezavisne. 

Novim pravilnikom Hrvatska je primijenila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koji se primjenjuje u zemljama EU. Bez davanja se, prema pravilniku, može prenijeti, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino – 2 litre.

Svaka stavka predstavlja 100% sveukupne dopuštene količine alkohola i alkoholnih pića. 

Marica Šantek Vlasnica pilane u Glini: Nudimo plaće od 5.500 do 7.500 kuna, ali nemamo koga zaposliti

Za razliku od cestovnog ili željezničkog prometa, za putnike u zračnom prometu vrijede druga pravila. Naime, putnici u zračnom prometu mogu ponijeti 200 cigareta, 100 cigarillosa, 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Međutim, za one koji žive u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država ili radnike u istim područjima vrijede još stroža pravila. Naime, njima je dopušteno prenijeti samo 25 cigareta.

Novim pravilnikom je određeno da se oslobođenje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje iznos od 2200 kuna po putniku. Za putnike u zračnom i pomorskom prometu ova vrijednost iznosi 3200 kuna. Za putnike mlađe od 15 godina vrijednosni limit iznosi 1100 kuna, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Razlog promjena 

Brojni pušači iz pograničnoga područja, ali i iz udaljenijih mjesta, upravo zbog cigareta i duhanskih proizvoda često su dolazili u prekograničnu kupnju u BiH zbog nižih cijena. Iako se prošle godine zbog koronakrize preko granice odlazilo puno manje, ipak još uvijek mnogi redovito odlaze natočiti gorivo i kupiti cigarete, duhan ili pivo, koji su u BiH puno jeftiniji nego u RH. 

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica, pa je i ta potrošnja prepolovljena.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Deleted user:

    Mene osobno ne pogađa ova izmjena jer sam prestao sa tim nikotinskim sr.nj.m prije ohoho godina. Svima sa pravom glasa koji su kupovali cigarete i cugu u Bosni savjetujem da se u 5.mjesecu na lokalnim izborima lijepo zahvale vladajućoj koaliciji ... prikaži još! Snjeguljca i njegovih 76 patuljaka, i njihove strančice/partijice jednostavno zaobiđu kada će imati u rukama glasačke listiće. Ako to ne naprave, znači da se slažu sa njihovom politikom i da im ovakve odluke (za koje je vladajuća koalicija direktno odgovorna) odgovaraju.

  • zdravko5:

    Država želi izjednačiti cijenu cigareta sa Njemačkom, a plaču sa Albanijom. Njih baš ne brine nečije zdravlje, već zarada. Oni koji umru navodno od cigareta, državi tako ostanu njihove penzije.

  • Bubreg2020:

    Hrvatski narod koji živi uz Bosanskohercegovačku granicu je diskriminiran. Mi bi voljeli da nam je susjedna država Mađarska ili Švicarska, a mi u Bosni ne možemo ni raditi ni kupovati za razliku od onih hrvatskih građana koji žive uz granicu ... prikaži još! sa Slovenijom ili Mađarskom. Da ne govorim o tome kako je područje uz granicu ruralno, nerazvijeno i krajnje siromašno. Nisu tu cigarete u pitanju, one će naći svoj put bez obzira na rastrikcije. Onaj tko šverca 100 šteka neće ubuduće jednu odvaditi. Mi često idemo kupiti čavle ili prozor tamo jer nam je najbliža trgovina građevinskog materijala 50 km prema Hrvatskoj, a 5 km u Bosni.