Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBACILI ODGOVORNOST

Dijagnozu moraju navesti za oružje, ne i za vozačku

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
29.08.2019.
u 21:24

Dva su obrasca koje liječnici moraju slati policiji kod promjene stanja pacijenta

Obrazac kojim liječnik prijavljuje policiji promjenu zdravstvenog stanja pacijenta koji ima vozačku dozvolu ne predviđa preciziranje dijagnoze, dok onaj koji se odnosi na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta koji posjeduje oružje ima i rubriku za dijagnozu.

Povjerljiv odnos

– Dva su različita obrasca. Onaj koji se odnosi na Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne traži dijagnozu, a drugi, prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima za utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. U slučaju vozačke dozvole samo se načelno navodi “promjena zdravstvenog stanja” bez dijagnoze, dok obrazac izvješća o promjeni zdravstvenog stanja nositelja oružja traže i podatke o kojim je točno dijagnozama riječ, što ne bi trebalo – objašnjava dr. Ljiljana Ćenan.

Bila je među predstavnicima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) koji su na tu temu imali sastanke s MUP-ovim predstavnicima, a na oba zakonska rješenja reagirali su još od prošle godine. U studenom 2018. ukinuti su obvezni zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe koje imaju dozvolu za oružje. Odgovornost je tada praktički prebačena na obiteljske liječnike, koji su dobili zadatak prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju dozvolu za oružje. Odmah su upozorili da je to dodatno administrativno opterećenje i da narušava odnos liječnika i pacijenta, a ne pridonosi sigurnosti.

I u javnom savjetovanju uoči donošenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama liječnici su davali primjedbe upravo na prijavljivanje promjene zdravstvenog stanja pacijenta, kao i više puta prethodnih godina, no inercijom je propis ostao isti. U središtu medijske pozornosti našao se zbog užasne prometne nesreće u kojoj se drogirani vozač zabio u automobile koji su stajali kraj naplatnih kućica, pa se poteglo pitanje liječničke odgovornosti.

Premda prijava promjene zdravstvenog stanja za vozače ne podrazumijeva i dijagnozu, liječnicima je to duboko pogrešno rješenje jer narušava specifičan odnos izabranog doktora i pacijenta.

– To je odnos koji se temelji na povjerljivosti i obaveza zbog koje liječnik postaje dio represivnog aparata etički je duboko neprihvatljiva. Bilo bi logičnije da promjenu zdravstvenog stanja prijavi bolnički specijalist koji nema taj poseban odnos s pacijentom – govori dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskog Doma zdravlja.

Odgovornost zajednice

Ukazuje kako je to naslijeđena praksa koja podrazumijeva odgovornost zajednice, a ne individualnu odgovornost pojedinca kao u starijim demokracijama. Ondje doktor pacijentu kaže ako nije sposoban voziti i upiše to upozorenje u karton, pa ako dođe do nesreće, pacijent snosi puno teže sankcije od onih koje bi ga snašle da nema evidentirano liječničko upozorenje. 

Komentara 3

DU
Deleted user
06:50 30.08.2019.

Osobno sam prijavljen zbog liječenja koje je završilo 2010. g. Bio na pregledu i dobio "ograničenje" na 10 godina. Liječnici su vjerojatno iz straha ili možda nekih drugih razloga poslali na preglede sve. Glupo mi je da sam sve to morao sam platiti iako sam dobio produženje koje je zakonski najveći mogući period. Po novom zakonu svi moraju ići na pregled nakon 10 g.

FM
fmihoci1
23:54 29.08.2019.

... u kanadi samo ministar prometa suspendira vozačke dozvole bolesnim vozačima .... u uk i francuskoj liječnik obiteljski najprije vozača upozori na samanjene vozačke sposobnosti, potom ga ozbiljno upozori, iza toga prijavljuje ga rođacima/obitelji, zatim ga upućuje da se sam javi (u uk, npr., agenciji za vozače i vozila) tijelu koje će mu u postupku nadzora suspendirati vozačku, tek u krajnjem slučaju liječnik, u posebnom postupku zaštite pacijentovih prava i čuvanja liječničke tajne, vozača prijavljuje agenciji ... u francuskoj, dodatno, obiteljski liječnik dužan je vozača uputiti drugom obiteljskom liječniku na pregled i ocjenu sposobnosti ... "hrvatska, nasljedno, mora biti jedinstvena", posebice u pitanjima cestovnog prometa .... fino: baš kao što je i hrvatska fina raritet ...

DU
Deleted user
21:40 29.08.2019.

Da prevedem na zakon brojki - ukoliko bi uveli rigorozne zdr. kriterije i za vozačku, onda bi se dramatično smanjio broj vozača, a koji su znano velike "krave muzare" u proračunskom pogledu. Ne brine njih sigurnost na cestama nego kako se proračun puni, a ovo je idealno - skoro sve prolazi (čitaj, ljudi veselo tankiraju i plaćaju niz financ. obveza koje sa sobom donosi posjedovanje auta), no kad se nešto desi - e onda je krivnja na liječniku obiteljske medicine. Ima MUP svoje med. centre i bilo bi više nego fair da oni sustavno preuzmu preglede za vozačke i oružne listove, ali to nije njihov cilj jer je lakše optužiti nekog tamo liječnika u provinciji da je napravio propust.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije