Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić: Članstvo u EU strateško je opredjeljenje Vlade Srbije

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a "biti uspješno u svakom smislu" te da će "Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU".
29. siječnja 2020. u 22:51 44 komentara 1089 prikaza

Članstvo u EU strateško je opredjeljenje Vlade Srbije, poručio je u srijedu navečer srbijanski šef diplomacije, uvjeren da će skup u Solunu u veljači biti prigoda za konstruktivnu raspravu o europerspektivi država regije, a svibanjski samit u Zagrebu "odlična prilika da se agenda još više konkretizira".

strategija širenja EU Može li Srbija u EU ako 64 posto njenih građana ne zna istinu o Ovčari

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a "biti uspješno u svakom smislu" te da će "Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU".

On je govorio na prijemu koji je organiziralo grčko veleposlanstvo u Beogradu u povodu predstojeće ministarske konferencije "Od Soluna do Zagreba" predviđene za 24. veljače u Solunu. 

"Zagreb je bio domaćin i konferencije EU sa zapadnim Balkanom sada već davne 2000. godine i vjerujemo da će samit EU - zapadni Balkan, zakazan za svibanj ove godine, pružiti dodatni poticaj politici proširenja", naglasio je Dačić u govoru koji je medijima proslijedilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Jelko Kacin i Oli Rehn ČEKAONICA EU Jelko Kacin:Srbija u EU može samo sa Kosovom

On je rekao da Srbija očekuje "snažnu podršku svih članica EU-a, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003. godine".

"Vjerujem da će svibanjski samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizira", poručio je Dačić.

Podsjećajući na solunski samit iz 2003. godine, Dačić je ukazao na činjenicu da je  jedino Hrvatska, od svih zemalja bivše Jugoslavije, postala punopravnom članicom EU.

Koštunica: Srbija u EU može samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom

Unatoč činjenici da je Srbija "poduzela korjenite reforme društva i države, kako bi se prilagodila vrijednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU", Beograd je otvorio tek polovicu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od koji u 2019. godini samo dva, rekao je Dačić.

"Nameće se zaključak da napredak u našim europskim integracijama nije razmjeran rezultatima reformskog procesa", ocijenio je Dačić sugerirajući kako je neophodno da "dinamika otvaranja poglavlja bude unaprijeđena i prilagođena tempu reformi" koje Srbija provodi i naporima koje ulaže u procesu eurointegracija.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SRBIJE Dačić tvrdi da je Gana povukla priznanje Kosova

On je naglasio kako Beograd u kontekstu aktivnosti na izmjeni metodologije pristupnog procesa očekuje "da nova metodologija bude transparentna, utemeljena na jasnim principima i pravilima, te objektivnim mjerilima", te da uzme u obzir "rezultate onih zemalja koje su već odmakle na putu eurointegracija, poput Republike Srbije".

"Proces pristupanja mora biti prožet politikom potpore naporima koji se poduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosljedno provode neophodne reforme na putu ka EU", rekao je Dačić naglasivši kako Beograd poštuje "pristup država članica EU da adekvatno valoriziraju napore reformskog procesa".

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar El_Delinquente
  El_Delinquente:

  Srbija je najmanje zasluzila pristup nasemu drustvu. Daleko prije treba primiti Makedoniju, Crnu Goru Kosovo i Albaniju.

 • willi:

  Nedavno je dačićev gazda Vučić pozdravio postavljanje spomen ploče jednom srpskom generalu koji je sudjelovao u rušenju Vukovara! Sa takvim ponašanjem ne trebaju očekivati podršku hrvatske

 • Avatar Croatino
  Croatino:

  On i Vulin danasnju hrvastku su do jucer nazvali novom NDH a sad zele od nas ustasa da im pomognemo uci u EU? Oni ni mentalono ni drustveno nisu zreli za EU, o politicarima da ne pisem. Njihova ideologija uz ... prikaži još!z SPC i san o velikoj Srbiji i gospodarstvu na Balkanu je najveca prepreka, tu im niko nemoze pomoci. A sami nece ili nemogu, nije bitno. Bitno je da u Srbija u danasnjoj verziji nema nista traziti u EU.