Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Koštunica: Srbija u EU može samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom

28.02.2008.
u 12:27

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija može postati članica Europske unije (EU) samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom i da prije nastavka pregovora o pridruživanju treba razjasniti što je za EU teritorij Srbije.

"Za nas, stvari su jasne - kad je riječ o daljnjim pregovorima o članstvu u EU, moramo jasno raščistiti koji je teritorij Srbije kojega priznaje EU, a to za nas znači samo Srbiju s Kosovom kao njenim sastavnim dijelom", kazao je, kako prenose beogradski mediji u četvrtak, Koštunica za ruski TV kanal na engleskom jeziku Russia Today.

Upitan da li to znači da Srbija neće pristupiti EU, s obzirom na stajalište većine članica u vezi s Kosovom, Koštunica je kazao da je "teritorijalni integritet Srbije više nego važan", ne samo kad je riječ o cjelovitosti države, već i kad je posrijedi srpski identitet.

Za daljnje pregovore Srbije s EU, dvije su prepreke, jedna to što Srbija ne može prihvatiti da bude jedina članica EU čiji teritorijalni integritet nije priznat, a druga je razmještanje civilne misije EU na Kosovu, čime se taj teritorijalni integritet krši, kao i suverenitet Srbije na Kosovu, s obzirom na to da su mnoge članice EU već priznale Kosovo, kazao je srbijanski premijer.

Koštunica je rekao i da je bilo kakva podjela Kosova protivna načelu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a na pitanje strahuje li da bi Srbija mogla izgubiti "i albanski i srpski dio Kosova", odgovorio je da Srbija ne može izgubiti ono što joj pripada.

Koštunica je u intervjuu ponovio da neće biti normalizacije odnosa sa zemljama koje priznaju Kosovo, kao i da Srbija razmišlja o poduzimanju jačih diplomatskih mjera protiv tih zemalja, s obzirom na reakciju javnosti i svijeta, ali da je zasad odlučeno tek da se iz tih zemalja povuku srpski veleposlanici, a da se razmatraju i druge mjere, poput podizanja tužbi protiv njih pred međunarodnim i domaćim sudovima.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije