Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Jelko Kacin:Srbija u EU može samo sa Kosovom

Jelko Kacin, izvjestitelj europskog parlamenta, izjavio ejd a ukoliko Srbija želi u EU ući s Kosovom, mora čekati sve dok Kosovo ne ispuni uvjete za priključenje EU
06. veljače 2010. u 12:38 61 komentara 65 prikaza
Jelko Kacin i Oli Rehn
Foto: Pixsell

BEOGRAD - Bitno je odgovoriti na pitanje da li Srbija želi u EU bez Kosova ili ne želi. Ako ne želi bez Kosova, onda će morati pričekati Kosovo. A to znači da će Srbija biti posljednja država regije koja će postati dio EU jer Kosovo je u ovom trenutku daleko čak i od vizne liberalizacije, a kamoli od članstva u EU - prenose danas srbijanski portali izjavu Jelka Kacina, izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju koju je dao za novosadski "Dnevnik". Dodao je kako priznanje Kosova nije uvjet Srbiji za ulazak u EU. Pojasnio je da na Kosovu tek treba izgraditi institucije potrebne da Kosovo bude država koja će biti kompatibilna sa EU.

- Znači, ovdje se ne radi o priznavanju neovosnosti Kosova, već o dinamici približavanja Srbije Uniji i njenom ulasku u EU. Možda su ove moje riječi previše neposredne, ali su iskrene, dobronamjerne i treba ih čitati kao prijateljski gest prema Srbiji koju želimo što je moguće prije vidjeti u EU - rekao je Kacin. Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik Rusije u NATO-u pak najavljuje da će Rusija priznati Kosovo ako Srbija uđe u NATO a to znači i da se Srbija mora odreći Kosova, piše danas beogradski "Blic".

- Nisu sve zemlje članice NATO priznale neovisnost Kosova. Ali i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija je prepreka na ulazak Srbije u NATO. Kako se stav većine zemalja NATO neće mijenjati, to znači da NATO može primiti Srbiju u svoje redove samo u „novim” granicama - bez Kosova. Beograd će morati zvanično priznati suverenitet Prištine, što će naravno povući za sobom promjenu stava i Madrida i Moskve. Mi naprosto nećemo imati argumenata, kako kaže ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, da „budemo veći Srbi od samih Srba - obrazložio je Rogozin. Dodao je kako ne razumije stav onih predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Adriano:

  Pravo i pravicno je da sve bude po pravici.

 • Dayton:

  Ovi Zlovenci? Kocobo je drzava koliko i bicikl automobil. Meni kao Srbinu je stalo do Srbije, Srpske i Rusije a u EU i ne moramo uci. Mnogo je bolja prilika za nas da sve prodamo Rusima pa cemo biti zanimljiviji ... prikaži još!iviji i toj Evropi. Evropa se vise plasi Rusa nego sto se mi plasimo Evrope.

 • Avatar zanusi13
  zanusi13:

  Sad će početi orkestrirano \'sluđivanje\' javnosti u Srbiji u vezi ulaska u EU; Isto tako su nas godinama ubijali u pojam kojekakvi jebivjetri koji su davali razne izjave a pojedinci su se trudili pronaći \'skriveni smisao\' u tim izjavama. Dajte ... prikaži još! ovo, izručite ovo, pa niste napravili ono, sto gluposti... Svaki trećerazredni majmun kojem je sudbina odredila da se rodi unekoj od zemalja EU mogao je filozofirati o svemu a ovce su ga slušale....