Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oaze netaknute prirode

Može li igdje biti ljepše nego u Lici, s tri nacionalna parka!

Ličko senjska županija
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/6
18.05.2018.
u 12:05

Plitvice su možda najslavnije, ali gosti uživaju i u NP-u Sjeverni Velebit i Paklenica

Malo se koja županija može pohvaliti s čak tri nacionalna parka kao Ličko-senjska. Iako je turistima najpoznatiji Nacionalni park Plitvička jezera, biser prirodne ljepote pod svjetskom zaštitom, Ličani mogu biti ponosni i na NP Sjeverni Velebit te NP Paklenica. I to nije sve; tu je i Park prirode Velebit. Ovi rajski vrtovi, oaze netaknute prirode, očaravaju svaki svojim specifičnostima.

Nacionalni park Plitvička jezera u posljednjih desetak godina doživljava pravi turistički procvat, godišnje ga posjeti više od milijun gostiju iz cijelog svijeta. Na ponudu im je čak deset različitih programa obilaska koji uključuju šetnju stazama i drvenim mostićima te vožnju panoramskim vlakom i električnim brodom na jezeru Kozjak. Čak 16 stepenasto položenih jezera, slapovi, brojne špilje i pećine, šume dio su prirodnih ljepote koje ćete sresti obilazeći prostor Parka. Hoteli, kampovi, restorani i kafići na području Plitvica gostima nude tradicionalnu hranu, pa se nerijetko čeka na slobodan stol u restoranima u sklopu NP-a, ali i u okolnim mjestima. Turisti mogu izabrati i šetnje po poučno-rekreacijskim te planinarskim stazama ili vožnju po biciklističkim rutama. Plitvice su zanimljive u svim godišnjim dobima, čak i zimi, a tada su posebno atraktivni zaleđeni slapovi.

Sjeverni Velebit oduševljava goste koji vole planinarenje, šetnje, treking... , a i Paklenica je premrežena s 200 kilometara staza

Sjeverni je Velebit, pak, nacionalni park koji će oduševiti goste koji prednost daju aktivnom odmoru i boravku u prirodi, koji vole planinariti, šetati se, biciklirati ili, pak, biraju treking. Velebit, kao prirodna granica između unutrašnje Hrvatske i jadranske obale, pa je kao takav i riznica jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta, ispresijecan je s tridesetak planinarskih staza koje pružaju brojne mogućnosti obilaska ovoga prostora.

Najduža Premužićeva staza Upravo šetnjom otkrit ćete neke od najljepših i najčarobnijih dijelova Velebita. Brojne jame, istražene i one koje još kriju svoje tajne, privlače speleologe iz cijelog svijeta, a zaljubljenike u botaniku svakako pozivamo da obiđu Botanički vrt na Velebitu koji se nalazi neposredno uz Zavižan, na nadmorskoj visini od 1480 metara s oko 500 biljnih vrsta.

500 biljnih vrsta

500 biljnih vrsta može se vidjeti u Botaničkom vrtu na Velebitu, koji se nalazi neposredno uz Zavižan na nadmorskoj visini od 1480 metara. Neke su samonikle, dok su druge donesene iz ostalih dijelova Velebita.

Među njima su i neke rjeđe vrste; od velebitske degenije, hrvatske sibireje do krškog runolista, velebitskog klinčića, Kitajbelova jaglaca, Kitajbelova pakujca, hrvatske gušarke i brojne druge vrste.

– Ako želite dan provesti u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, predlažemo nekoliko izleta, ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju i tjelesnoj pripremljenosti. S obzirom na to da se nalazite u planinskom parku, gotovo svaki od predloženih izleta uključuje posjet barem jednom od planinskih vrhova, bilo u Nacionalnom parku ili okolnom Parku prirode Velebit, a svi su odreda ujedno i prekrasni vidikovci. S vrhova smještenih na zapadnoj strani Parka pružaju se prekrasni pogledi prema Kvarneru i otocima, ali i dijelu unutrašnjosti, dok se s onih koji su malo istočnije pruža bolji pogled prema unutrašnjosti i Lici. Za lijepa vremena s vrhova se mogu vidjeti Učka, Klek u Gorskom kotaru, pa i najviši vrh Velebita – Vaganski vrh, koji je na 1757 metara nadmorske visine u NP-u Paklenica. Sve predložene ture vode obilježenim planinarskim stazama, a Parku je i mreža šumskih cesta koje mogu poslužiti za izlete biciklom ili kombinacije bicikliranja i pješačenja – predlažu u NP-u Sjeverni Velebit.

Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Jedna od najvažnijih staza svakako je Premužićeva staza duga čak 57 kilometara koja povezuje vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija. Hodajući Velebitom, turisti kao posebnu atrakciju mogu pogledati ostatke pastirskih sela. Nekada su se u ljetnim mjesecima cijele obitelji sa stokom radi ispaše selile u kamene kućice visoko na Velebitu.

Obnovljeni pastirski stanovi

Ostaci ograđenih kamenih skloništa s bunarima i danas o tome svjedoče. Neke od lokacija su obnovljene, odnosno sagrađeni su pastirski stanovi. I to na Lubenovcu, u dolini i livadi južnog dijela NP-a te na Alanu u blizini planinarskog doma. Od ovog ljeta otvoreni su turistima.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Hodajući brojnim pješačkim stazama, u dužini od čak dvjesto kilometara, upoznat ćete Nacionalni park Paklenica koji se prostire većim dijelom u Zadarskoj, a dijelom i u Ličko-senjskoj županiji. Vrhovi Paklenica, kanjon Velike i Male Paklenice, iznimno su zanimljivi penjačima, vještima, ali i onima koji i nisu toliko vješti u penjanju. Na ruti mnogih turističkih obilazaka nalaze se, dakako, i restorani, među kojima i etnokuća Marasović, kampovi, kao i jedinstven Prezentacijski centar Podzemni grad Paklenice u kanjonu Velike Paklenice. U tom atraktivnom i modernom multimedijskom prostoru, koji je uređen u nekadašnjim Titovim bunkerima, može se, recimo, upisati u školu penjanja i vezanja čvorova, kupiti zanimljivu uspomenu u suvenirnici, osvježiti se u café baru...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije