Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRENJE TESTNIH MJESTA

Capak: Građani od sutra mogu napraviti brzi antigenski test u ordinaciji svog liječnika

Krunoslav Capak
Tomislav Miletic/PIXSELL
11.01.2022.
u 21:54

"Mi smo danas podijelili 560 000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju, toga je bilo i do sada", kazao je Capak

U ordinacijama obiteljskih liječnika, stomatologa, pedijatara i ginekologa, prema novoj odluci, mogu se testirati i građani, a rezultate nije potrebno potvrđivati PCR-om. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da su u tu svrhu danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo.

"Do sada su se brzi antigenski testovi, koji su se na testnim mjestima izvodili, koristili za dolazak na posao u zdravstvene ustanove, za javne i državne službenike. Sada će moći doći građani i u dijagnostičke svrhe, koji imaju simptome ili su bili u kontaktu. Oni se mogu doći testirati", pojasnio je Capak za RTL.

Naglasio je i kako su napravili strukturu da HZZO plaća takve tekstove. "Mi smo danas podijelili 560 000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju, toga je bilo i do sada", kazao je Capak.

Epidemiolog ili liječnik će svom pacijentu reći treba li ići na PCR test ili na brzi antigenski. "Mi smo u ponedjeljak objavili jasne preporuke", dodaje.

Pretpostavljaju da će se na ovaj način proširiti broj testnih mjesta te da bi se moglo obaviti oko 20 do 30 tisuća brzih antigenskih testova. Isto tako trenutno se u privatnim klinikama ne može raditi PCR, ako netko dokaže da ima uređaje i ljude koji to mogu napraviti, u tom slučaju se i to može dopustiti uz uputnicu.

"Ukoliko će građaninu to u ovom trenutku trebati on naravno može zatražiti PCR. No, ako je to u svrhu putovanja to onda ne plaća HZZO, nego osoba sama", kazao je Capak.

>> VIDEO Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije