Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Branko Bačić: 'Imamo rješenje ako zbog koronavirusa dobijemo krnje vodstvo HDZ-a'

Bačič je komentirao i motivacijska pisma odaslana članovima stranke u iznosu većem od 200.000 kuna, a čiji je dizajn, tisak i distribuciju  platila za sada nepoznata fizička osoba u ime Opcije za promjene.
12. ožujka 2020. u 10:15 3 komentara 1673 prikaza
Foto: Večernji list

Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika na unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji se održavaju u nedjelju, gostovao je u studiju Večernjeg lista gdje je pričao o transparentnosti izbornog procesa, posljedicma koje iza sebe ostavlja koronavirus te o Opciji za promjene Mire Kovača.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI Miro Kovač otkrio u kojem smjeru će voditi HDZ ako postane predsjednik

Iako će HDZ u nedjelju dobiti novog predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika time izborni proces u HDZ-u nije zavšren budući da se u dogledno vrijeme  treba održati i izborni sabor HDZ-a temeljem kojeg će se formirati predsjedništvo stranke i ostala važna tijela. Taj izborni proces mogao bi odgoditi ili dovesti u pitanje koronavirus. Naime, na izbornom saboru stranke sudjeluju izabrani izaslanici nakon provedenih izbornih skupština u općinskim i županijskim organizacijama, a ako se takve skupštine ne provedu na vrijeme to znači da bi HDZ mogao imati krnje vodstvo baš u vrijeme priprema za parlamentarne izbore.

VIDEO Branko Bačić u studiju Večernjeg lista

"Ako virus ne bude jenjavao do trenutka kda se sastaju općinske i županijske organizacije, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i što konkretno poduzeti. U svakom slučaju u nedjelju ćemo imati završenu prvu fazu, dok bi deset članova predsjedništva bilo prisutno iz ranijeg saziva i tako bismo imali legitimite", kazao je Bačić potom se osvrnuvši na ekonomske posljedice koronavirusa.

"Sada je sasvim jasno da će koronavirus ostaviti veliki utjecaj na gospodarstvo. Ministri su u stalnom kontaktu s predstavnicima onih industrija koje su najviše pogođene krizom i pokušavaju pronaći rješenje", izjavio je Bačić.

Osvrnuo se i na izlaznost članova HDZ-a na unutarstranačkim izborima koja prema neslužbenim informacijama i neće biti baš najbolja.

"Mi smo prije svega htjeli da ti izbori budu transparentni, stoga smo u svakoj jedinici otvorili po jedno biračko mjesto osim u Splitu gdje su dva i u Zagrebu gdje ih je 17. Izborima smo pristupili upravo s manjim brojem biračkih mjesta kako bi se otklonile sve špekulacije o kršenju biračkih prava budući da ih je ovako puno lakše kontrolirati", zaključio je.

Upitan o tome koliki on postotak HDZ-ovaca očekuje na nedjeljnim izborima, kazao je kako o tome ne moeže prejudicirati već samo može još jednom pozvati sve članove da se uključe u izborni proces. 

Objasnio je zbog čega će izbore u HDZ-u promatrati čak 4 promatrača, ali i činjenicu da će se prvi službeni rezultati znati tek u 23 sata.

"Birališta se zatvaraju u 19 sati, mi ćemo sigurno imati nekakve relevantne rezultate već oko 21 sat ali smo zbog transparentnosti i relevanatnosti taj rok nešto produžili kako bismo bili sigurni da će ljudi u biračkim odborim uspjeti izbrojati sve listiće i s rezultatom želimo izaći sigurno i službeno. Što se promatrača tiče, treba imati na umu da će tu biti čak tri glasačka listića. Za predsjednika, njegovog zamjenika i potpredsjednike stranke", dodao je.

Andrej Plenković predstavio svoj tim u Splitu HDZ Mjera opreza: Odvažno za Hrvatsku otkazuje skupove

Bačič je komentirao i motivacijska pisma odaslana članovima stranke u iznosu većem od 200.000 kuna, a čiji je dizajn, tisak i distribuciju  platila za sada nepoznata fizička osoba u ime Opcije za promjene koju predvode Miro Kovač, Ivan Penava, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić. 

"Pročitao sam tu informaciju u medijima. Po meni to nije dobro jer ne pokazuje transparentnost već suspektnost. Primjerice, ja sam osobno organizirao tri skupa u svojoj županiji i svi računi su fakturirani na mene kao fizičku osobu. Istaknuo bih da sam ja državni dužnosnik i ne smijem primati nikakve darove više vrijednosti od 500 kuna, a s druge strane, pošto je riječ o unutarstranačkim izborima zabranjeno je skupljati donacije", zaključio je Bačić dodavši da su svi kandidati dužni do danas predati izvješća o učinjenim troškovima i računima te očekuje da će se svi u izbornom procesu toga držati. 

CIJELI INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU NA POČETKU TEKSTA

.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • ivicin:

  vodstvo hdzeja je apsolutno krnje ...jer vecina u tom vodstvu misli glavom sefa...a to znaci ne misle nista...oni clanovi koji imaju svoje misljenje lete van...lete ca iz hdzeja...kaj ne

 • Avatar KimberlyVJ88
  KimberlyVJ88:

  Michelle, 32. w­­w­­w­­.­­k­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m

 • Avatar PatriciaRZ97
  PatriciaRZ97:

  Ruth, 25. w­­w­­w­­.­­l­­o­­v­­e­­x­­x­­.­­c­­l­­u­­b