Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čak četvrtinu radnika su stranci

Boom u pripremama za sezonu: U ovoj županiji do travnja je stiglo 78% više zahtjeva za radnim dozvolama

Zadar: Grad je i dalje pun turista
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
31.03.2024.
u 17:00

Najviše stranih radnika u Zadarskoj županiji zapošljava se, kako nam je istaknuto, u turističkim djelatnostima, pretežito ugostiteljstvu i hotelijerstvu, potom građevinarstvu, prerađivačkoj industriji

Potražnja za stranim radnicima u Zadarskoj županiji raste iz godine u godinu, čemu svjedoče podaci PU zadarske prema kojim je u 2022. godini izdano 7.121 dozvola za boravak i rad, dok je u 2023. godini izdano 10.037 dozvola. Zahtjeva je bilo i više. U prva tri mjeseca 2024. godine izdano je 3050 dozvola što je povećanje od 78 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Strani radnici u gospodarstvu Zadarske županije, dakle bez javnog sektora, trenutno čine preko 25% zaposlenih. Podaci su ovo iz zadarske županijske gospodarske komore na temu strane radne snage na zadarskom području napose u turizma. Iz 
 HGK- Županijske komore Zadar ističu kako je zahtjeva iz svih sektora gospodarstva, ne samo iz ugostiteljstva. 

- Kao glavni problemi ističu se dugotrajne procedure dobivanja radnih dozvola za strane radnike i njihov smještaj, a poglavito u sezoni s obzirom na turistički aspekt Zadarske županije, nedostatak kvalitetnih smještajnih kapaciteta i posljedično visoke cijene smještaja za strane radnike. Stoga neki poslodavci pribjegavaju izgradnji posebnih smještajnih objekata kako bi riješili ovaj gorući problem.

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar svoje aktivnosti je usmjerila upravo na rješavanja problema radne snage svojih članica te je suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom unutarnjih poslova HGK- Županijska komora Zadar organizirala radionice na temu procedura zapošljavanja stranih radnika, ali i događaje koje imaju za cilj olakšati put tvrtkama ka željenim zaposlenicima - ističu za Večernji list iz HGK Zadar. 

POVEZANI ČLANCI:

Najviše stranih radnika u Zadarskoj županiji zapošljava se, kako nam je istaknuto, u turističkim djelatnostima, pretežito ugostiteljstvu i hotelijerstvu, potom građevinarstvu, prerađivačkoj industriji. 

- Što se hotelijerstva tiče treba napomenuti da određene hotelske kuće u našoj županiji se odlučuju na zapošljavanje isključivo domicilnog stanovništva, a radi se pretežito o objektima koji posluju cijele godine.

Vezano za zemlje iz kojih strani radnici dolaze u Zadarsku županiju prednjače radnici iz zemalja u okruženju (BiH, Srbija, Crna gora, Kosovo, Makedonija, Albanija) ali i iz cijelog svijeta, ponajviše iz Nepala, Filipina, Indije, Bangladeša, Egipta i Gruzije - ističu iz HGK te dodaju da kako  bi se strani radnici što brže i kvalitetnije prilagodili na rad i život u Hrvatskoj, da je HGK je pokrenula prvi integracijski program za strane radnike u Hrvatskoj „Welcome to Croatia“ koji potiče bržu integraciju stranih radnika u društvene procese, olakšava percepciju Hrvatske kao zemlje domaćina, ali i usmjerava korisnike programa prema opće prihvaćenim poslovnim normama i standardima te olakšava integraciju u procese rada domaćeg poslodavca. 

- Program „Welcome to Croatia“ će se provoditi u  šest gradova u Hrvatskoj, a Županijska komora Zadar održat će ga od 22. do 26. travnja 2024. godine - zaključuju iz HGK. 

>> FOTO Velika izložba zmija i papiga u Zagrebu: Upoznajte najotrovniju zmiju na svijetu

Zadar: Grad je i dalje pun turista
1/38
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Bill Carson
Bill Carson
17:58 31.03.2024.

Radne dozvole za strane su zlo. Zašto se ne radi na tome da se ostvare uvjeti da se vrate ljudi koji su otišli raditi u inozemstvo? Ako se naši poslodavci u turizmu busaju u prsa da imamo elitni turizam po elitnim cijenama, nije li onda pravedno da su i plaće zaposlenika elitne ?

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
18:21 31.03.2024.

Traže li gospodarstvenici zadarske županije svoje radnike i među Hrvatima Južne Amerike? Mogli bi…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije