Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalija Orešković:

Bolje jedna stranka nego kobasičasta koalicija

Sa 76 glasova zastupnici podržali novu Vladu Andreja Plenkovića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
06.09.2020.
u 12:09

SSIP je bio otvoren prema nezavisnim vijećnicima i općinskim načelnicima, s kojima suradnju želimo nastaviti i dalje. Bitno nam je njihovo mišljenje, kao i mišljenje niza stručnjaka koji su stali uz nas, kazala je Orešković

Dalija Orešković saborska zastupnica Stranke s imenom i prezimenom (SSIP) odgovorila je na tri pitanja za Večernji list.

1. Pametno i SSIP razmišljaju o ujedinjenju u jednu stranku liberalnog centra. Kako i kada bi se to moglo dogoditi te kako bi se ta nova stranka zvala?

Ime još nemamo. Ono nam nije prioritet. Prioritet nam je da se s tom idejom upoznaju ne samo članovi naših stranaka, nego, u širem smislu, i članovi naših platforma. SSIP je bio otvoren prema nezavisnim vijećnicima i općinskim načelnicima, s kojima suradnju želimo nastaviti i dalje. Bitno nam je njihovo mišljenje, kao i mišljenje niza stručnjaka koji su stali uz nas. Činjenica je da obje stranke imaju gotovo istovjetan politički program. U tom se dijelu dobro slažemo i poklapamo. A činjenica je i to da su prije izbora naši ljudi dobro funkcionirali na terenu, iz čega je i ponikla ideja da se stranke ujedine. Očekujemo da ćemo u tehničkom smislu to obaviti ove jeseni, no još razmišljamo kako će to izgledati. Bitno je samo da se zna da je to okupljanje na poziciji centra te da i nadalje želimo biti platforma koja je otvorena za suradnju, pa tako i za daljnje uključivanje onih opcija i društvenih snaga koje se pronalaze u našim programskim ciljevima.

2. U čemu se Pametno i SSIP slažu već se zna, no postoje li i neke razlike, nešto o čemu nemate zajednički stav?

Možda razlika i ima, ali to nije ništa što bismo sad isticali kao bitnu razliku koju moramo naglašavati. No, nadam se da će razlika, barem u nijansama, biti. Štoviše, one su dobrodošle jer se do najboljih rješenja i dolazi ondje gdje postoji otvoren dijalog te kvalitetna i argumentirana rasprava, a toga nema u onim strankama u kojima se očekuje da svi razmišljaju isto.

3. Ima li naznaka da bi vam se u toj novoj političkoj opciji mogli pridružiti još neki, pa bi došlo do fuzioniranja još više stranaka pod jednim novim imenom i znakom?

Prema toj mogućnosti smo otvoreni, no mora se naglasiti da ipak postoje neki koji tu ne bi bili dobrodošli, recimo HNS, i to zbog neprimjerene političke trgovine koja ga je trajno obilježila. U političkom smislu postoje ipak neki moralni kriteriji ispod kojih se neće ići. Okupljanje manjih stranaka koje su politički bliske puno je bolje nego neke duge, kobasičaste koalicije. Ipak, ni s čim ne treba brzati ni srljati. Ova se fuzija zasad ipak odnosi samo na dvije političke stranke, što je izravna posljedica suradnje na parlamentarnim izborima

Komentara 15

KA
karlodrago
12:32 06.09.2020.

Dalija i Marijana su velike idividualke i ako se udruže počupat će se ko kokoši i zato od njihove politike nema ništa.

LU
Lucija23
14:52 06.09.2020.

ove dalije pune novine,kao da je nesto napravila.

DU
Deleted user
17:26 06.09.2020.

Možda bi se i udružile da ne treba izabrati predsjednicu stranke e to će biti problem raspast će im se i saborski klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije