Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Bogat Vrančićev opus turistička atrakcija

Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre
07. rujna 2018. u 12:07 0 komentara 247 prikaza
Krka i Kornati
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Na otočiću Prviću Memorijalni je centar Faust Vrančić u kojem se može upoznati život i bogat stvaralački opus Fausta Vrančića, najznačajnijeg tehničkog pisca u Hrvata. Vrančić je autor Rječnika pet najuglednijih europskih jezika i zbornika raznih strojeva i tehničkih konstrukcija Machinae novae – Novi strojevi gdje poseban interes izaziva leteći čovjek, koji predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre, različite vrste mlinova i mostova, pojas za spašavanje, gliboder, preteču žičare i mnoge druge, a tome možete svjedočiti u muzeju u Prvić Luci.

Krka i Kornati Nacionalno blago Krka i Kornati: Zeleno-plava ljepota koja oduzima dah

Nacionalni park Krka sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj. Status nacionalnog parka nosi od 1985., ali pojedini su dijelovi rijeke zaštićeni već 1948. NP, inače, zauzima 109 četvornih kilometara. Osim jedinstvene rijeke Krke, krasi ga i donji tok rijeke Čikole.

Krka i Kornati | Autor : Duško Jaramaz/Pixsell Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Izlet brodom do manastira Krka i crkve sa starorimskim katakombama
U dragi na samoj rijeci Krki, tri i pol kilometara od Kistanja, nalazi se duhovno središte pravoslavnih vjernika – manastir Krka. U pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine, a pored je i crkva u bizantskom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje posjetitelji mogu razgledati. Manastir Krka može se posjetiti organiziranim brodskim prijevozom s Roškog slapa od travnja do listopada, u trajanju od dva i pol sata i, dakako, cestom iz Kistanja. Inače, rijeka Krka u ovom dijelu svog toka obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Šibenik brojne utvrde Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more Šibenik više od milijun noćenja ‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

 

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.