Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI KAZNENI SUD ODBIO ŽALBU TUŽITELJSTVA

Bjeguncu Kutli neće se suditi ni za izvlačenje 120 milijuna kuna iz Dione

Miroslav Kutle
Foto: STR-8287/PIXSELL
1/3
22.06.2022.
u 19:00

Kako se preostali postupci protiv njega obustavljaju, on će se vjerojatno uskoro moći vratiti u Hrvatsku kao posve slobodan čovjek.

Miroslav Kutle, čovjek koji s hrvatskim pravosuđem, a i ono s njim, ratuje već 30 godina, izvojevao je još jednu pobjedu. I to nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) odbio žalbu tužiteljstva koje se žalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je u ožujku 2021. obustavilo postupak protiv Kutle u slučaju Diona. Time je odluka postala pravomoćna, pa se Kutli neće suditi ni zbog optužbi da je iz Dione, tvrtke koja je nekada bila u njegovom vlasništvu izvukao oko 120 milijuna kuna.

Izvlačenje novca pravdao je fiktivnim pozajmicama, a novac je koristio za kreditiranje 23 tvrtke koje su bile povezane s njim. Sve se događalo od 1994. do 1998., pa je tužiteljstvo kada je podizalo tu optužnicu 2016., pokušavajući spasiti što se spasiti da navelo da se radi o ratnom profiterstvu.

No kako je zauzet stav da nije samo dovoljno navesti da je nešto ratno profiterstvo jer se događalo u Domovinskom ratu već je to potrebno i pojasniti, sud je smatrao da tužiteljstvo to nije dokazalo, pa je optužnicu protiv Kutle odbacilo, tim više što je i osnovno djelo, zloporaba gospodarskog poslovanja, u zastari. Tužiteljstvo se žalilo, smatrajući da je došlo do bitne povrede odredbi kaznenog postupka. U žalbi su naveli da sud svoju odluku nije detaljno obrazložio, te da u obzir nisu uzeli prikupljene dokaze. No VKS im je žalbu odbacio, pa je još jedna optužba protiv bjegunaca od hrvatskog pravosuđa - propala.

 Hrvatska je država protiv Kutle podigla poveći broj optužnica, no uspjela ga je osuditi samo u jednom slučaju, u aferi Gradski podrum. No i ta mu je kazna otišla u zastaru, a kako se preostali postupci protiv njega obustavljaju, on će se vjerojatno uskoro moći vratiti u Hrvatsku kao posve slobodan čovjek. 

Video - Luka Modrić luksuznu kuću kupio od mutnog tipa kojeg sumnjiče za brojne malverzacije

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Mudlin
Mudlin
22:10 22.06.2022.

Blago Hrvatskoj i Hrvatima dok imamo cijelo brdo nevinih ercegovanca, kutlića, mamića, banditića itd, itd... A Dudeki šute i rade inventure kontejnera.

ZG
zgkreso
20:16 22.06.2022.

tko bi se usudio taknuti u kutlu. pa ipak je on bio omiljeni tuđmanov tajkun. a današnji hdz je nasljednik tuđmanove politike, kaze plenki.

FZ
Fanto.zg
20:12 22.06.2022.

Nemožeš vjerovat čovjek uništi 30-40 različitih poduzeća pod okriljem HDZ-a živio 30 godina bez brige ko car u BiH i skoro slobodno da se vrati u RH taj ne treba igrati loto .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije