Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskupi otkazali poziv Josipoviću na Dan mladih u Dubrovniku

Izvor iz Crkve:
 Za sve se pročulo i u Vatikanu, što ondje nije dobro primljeno
09. lipnja 2014. u 08:00 220 komentara 23806 prikaza
biskupi
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Tek nakon mjesec dana kroz crkvene kuloare proširila se vijest o tome kako je biskup dubrovački mons. Mate Uzinić na proslavu Dana mladih pozvao u Dubrovnik 27. travnja i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, ali da je pod pritiskom ostalih biskupa morao otkazati gostoprimstvo prvom čovjeku države.

Kipjeli od bijesa

– Točno je da je predsjednik dobio poziv dubrovačkog biskupa za sudjelovanje na Danu mladih, ali nakon toga stigla je isprika da taj poziv nije bio usuglašen s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja je službeni organizator susreta, pa da se mora povući – rekli su nam iz izvora bliskih Pantovčaku, kao i to da je predsjednik Josipović nakon toga odlučio otići na kanonizaciju dvojice papa, Ivana Pavla II. I Ivana XXIII., u Rim.

– Nemam nikakva komentara – kratko nam je rekao biskup dubrovački mons. Mate Uzinić kada smo ga jučer pitali za detalje o tome događaju, no iz crkvenih krugova doznajemo da je većina biskupa bila ljutita kada je doznala da će se na skupu mladih, koji je okupio oko 30.000 mladih katolika, pojaviti i predsjednik Josipović.

dubrovnik Dubrovnik Više od 35.000 mladih hodočasnika na Susretu hrvatske katoličke mladeži

– Neki biskupi doslovce su zakipjeli od bijesa i sve se sručilo na glavu nesretnog biskupa Uzinića, koji je poznat kao otvoren i dijaloški raspoložen, ali se morao povući pod pritiskom ostalih biskupa. Za sve se čulo vrlo brzo i u Vatikanu, što ondje nije dobro primljeno – kaže naš sugovornik iz Crkve.

Zabrana okupljanja

Na pitanje kakva je trenutačna situacija s crkvenom naklonošću političkim strankama, naš sugovornik tvrdi da crkveni vrh ne kani nikoga izravno podržati.

– Siguran sam da podršku neće dobiti ni Željka Markić ako se odluči kandidirati za predsjednicu države – kaže on tvrdeći kako je to najbolje vidljivo iz držanja crkvenog vrha kada se udruga GROZD politički angažirala kroz HRAST i nije dobila crkvenu podršku, a čak joj je zabranjeno bilo i okupljanje u crkvenim prostorima.

S druge strane, poznato je da udruga “U ime obitelji” ima dobre odnose s klerom po cijeloj Hrvatskoj te da se upravo na brojnim susretima sa svećenicima i redovnicima razgovara o političkom angažmanu crkvenih struktura.

– Možda je tome tako, ali na Kaptolu nitko od političara neće biti primljen, osobito ne mjesec dana pred izbore – kaže nam naš crkveni izvor.

Umjetna oplodnja
PROMO
Umjetna oplodnja: Deset pitanja i odgovora za parove koji žele bebu

A1 izdvaja za Vas

 • legalis..:

  O drugu Josipoviću i njegovoj politici će se izjasniti hrvatski narod na izborima Naravno,ne zanemarimo postotak yugoovisnika u HR Povelik je

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  Čuo sam u jednom uličnom razgovoru u Zagrebu da je otac Josipovića 1945 kad se kao partizan vratio u Bašku vodu, na konju ušao u mjesnu crkvu !? Da li je to istina ili ne valjda znaju mještani Baške vode.

 • Avatar panda13
  panda13:

  Dobro su učinili. Kakve veze ima Josipović sa Crkvom i skupom katoličke mladeži. da je katolik to bi bilo normalno . Ovako je to samo skupljanje političkih poena .