Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U AUSTRIJI

Beč trenutačno leglo zaraze, korona ušla i u azilantsko prihvatilište

grad Beč
Foto: GettyImages
1/2
VL
Autor
Snježana Herak
02.05.2020.
u 11:52

Iznimka je trenutačno 1,9 milijunski Beč. On je on odjednom postao hotpot zaraze i „ najveća briga“ nadležnih političkih i  zdravstveno-epidemioloških struktura u zemlji i glavnom gradu, jer je  iznenadno na neslavnoj ljestvici najzaraženijih austrijskih pokrajina zamijenio Tirol.

Svibanj će biti mjesec odluke" u pandemiji izazvanoj koronavirusom, izjavio je u subotu austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober dodavši: "Nitko u Europi nema još iskustvo s time, a i pojedine zemlje u Aziji imaju poteškoće na tom putu".

Anschober je rekao kako u slučaju da daljnje otvaranje Austrije i popuštanje mjera u svibnju, započeto ukidanjem ograničenja kretanja 1. svibnja i nastavljeno 2. svibnja otvaranjem trgovačkih centara, frizera & CO. , te potom i 15. svibnja škola, kafića i  restorana odnosno 29. svibnja hotela, prođe bez većeg rasta zaraze, bio bi to „odlučujući napredak ka povratku na staro“.

"Stoga  hitno apeliram na sveukupno stanovništvo da ne podcjenjuje virus“, poručio je Austrijancima austrijski ministar zdravlja, koji ih stalno i iscrpno izvještava o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji. A ona, barem prema podacima Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege objavljenih u subotu ujutro, bilježi stalan pozitivan razvoj.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Iznimka je trenutačno 1,9 milijunski Beč. On je on odjednom postao hotpot zaraze i "najveća briga“ nadležnih političkih i  zdravstveno-epidemioloških struktura u zemlji i glavnom gradu, jer je  iznenadno na neslavnoj ljestvici najzaraženijih austrijskih pokrajina zamijenio Tirol. S 44 u petak pozitivno testiranih slučajeva Covida-19 i  40 posto ukupnog broja zaraženih u Austriji, Beč je postao najzaraženija austrijska pokrajina, od njih ukupno devet. I navodno „leglo zaraze“ koronavirusom,  koji se je uvukao i u prihvatilište za azilante u Beču, odnosno, "Kuću Erdberg“ u trećem bečkom stambenom okrugu, zbog čega je morala intervenirati i policija, kako u subotu izvještavaju gotovo svi austrijski mediji.

Naime, nakon što su prethodnih dana pojedini tražitelji azila u „Kući Erdberg“  imali simptome koronavirusa, provedeno je brzo testiranje svih 400-njak tamo smještenih azilanata. Nakon prvih pozitivnih testova nadležna bečka epidemiološka služba odmah je naredila kompletnu evakuaciju svih azilanata i osoblja koje ih je zbrinjavalo. Prvi zaraženi prebačeni su na bečki Velesajam gdje je još na početku koronakrize u ožujku podignuta privremena bolnica za zaražene Covidom-19, a obitelji s djecom su prebačena u bivšu bolnicu u  21.  bečkom stambenom okrugu Florisdorf, gdje će do daljnjega biti u karanteni.

Krizni stožer Grada Beča izvijestio je o trenutačno 17 pozitivnih korona slučajeva, uz napomenu da „screening“ još nije završen i da je u tijeku. Masovna zaraza i potom evakuacija u bečkom prihvatilištu za azilante uzbunila je ne same tamo nazočne azilante, od kojih su neki pokušali pobjeći pa je morala intervenirati i policija, nego i sve ostale stanovnike austrijskog glavnog grada, koji su sada u dodatnom strahu od daljnjeg širenja zaraze. I to upravo, nakon što su tek malo odahnuli, jer su im nakon 46 dana kućne karantene 1. svibanja ukinute mjere ograničenja kretanja i vraćene neke njihove staro-nove slobode.

Prema podacima Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege objavljenim u subotu ujutro, u Austriji je 15.531 oboljelih i 13.092 ozdravljenih, od čega je prvi put manje od 500 pacijenata na bolničkom liječenju (472), uključujući i njih 124 na intenzivnoj skrbi. Do sada je od koronavirusa ukupno preminulo 589 osoba (podatak od petka), od čega 131 osoba u Beču. Ukupno je do sada testirano 264.079 Austrijanaca (stanje od petka, u 9,30), kada je u Austriji zabilježeno „samo“ 1862 „aktivno“ oboljele osobe ,što je za čak 99 manje nego prethodnog dana. Broj novozaraženih je pao za pet posto ispod prosjeka prethodnih četiri dana (5,8 posto). Mediji ocjenjuju kako će masovna zaraza u bečkom prihvatilištu za azilante, sigurno pokvariti dosadašnje dobre brojke. 

Pogotovo na lokalnoj razini Grada Beča, čiji je reprodukcijski parametar trenutačno malo ispod 1, za razliku od onog na saveznoj austrijskoj razini koji iznosi 0,67. Poraste li reprodukcijska brojka u Beču znatnije iznad jedan, što znači da jedna osoba može zaraziti više od jedne, najavljuju se dodatne mjere opreza, vjerojatno i vraćanja nekih ograničenja.

Ministar Anschober poručio je Austrijancima: „Ostvarili smo uspjehe, ali nismo još i pobijedili. Kriza nažalost, još dugo nije završena“. Pozvao ih je na daljnje obvezno pridržavanje obveznog držanja minimalnog razmaka od najmanje metra, nošenje maski i ostalih higijenskih uputa.
„Svatko od nas je sada posebno odgovoran i dio je rješenja. I svi zajedno našim ponašanjem odlučujemo kada ćemo se vratiti normalnosti“, istakao je ministar Anschober, pred kojim nisu, barem kako to pišu mediji, "laki dani“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije